21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAruncat în morgă

Aruncat în morgă

Trupul neînsufleţit al unui craiovean a stat patru zile la morgă, timp în care familia venea zilnic la spital, unde i se spunea că bolnavul „este la fel“. S-a întâmplat la Reanimarea Spitalului de Urgenţă Craiova, unde cadrele medicale sunt prea ocupate ca să mai şi anunţe rudele de decesul pacientului.

Legile draconice din Reanimare interzic rudelor bolnavilor să intre în această secţie a Spitalului de Urgenţă Craiova, indiferent de pretext. De cele mai multe ori, cadrele medicale de aici nu au timp să ofere nici măcar informaţii rudelor, care „păzesc“ uşa secţiei, aşteptând cu inima strânsă o veste despre cel care se zbate între viaţă şi moarte. S-a întâmplat însă ca nici măcar decesul unui bolnav să nu fie anunţat rudelor pacientului, decât după mai multe zile. Conducerea spitalului recunoaşte că nu există un protocol care să oblige cadrele medicale să anunţe familia decedatului.

Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat

Ioan Tudor, de 54 de ani, din Craiova, a murit vineri, la ora 1.30, în Clinica de Reanimare a Spitalului de Urgenţă Craiova. Cauza: stop cardio-respirator, în urma unei afecţiuni cronice grave la nivelul rinichilor. Conform „ritualului“ obişnuit în astfel de cazuri, trupul bărbatului a fost transportat la morgă, nu înainte de a trece o oră de la deces, iar decesul să fie confirmat de un medic specialist. În acest timp, fişa bolnavului a fost trimisă clinicii de care pacientul aparţinea: Clinica de Nefrologie. Totul s-a desfăşurat discret. Şi nimic n-a „transpirat“ dincolo de uşile spitalului. Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.
Neavând habar de cele întâmplate, cei doi băieţi ai lui Tudor s-au interesat în zilele următoare de starea tatălui lor. N-au fost lăsaţi să intre în Reanimare, iar cadrele medicale au fost prea ocupate ca să le dea informaţii. Au aflat totuşi de la un infirmier care a ieşit la un moment dat din secţie că starea tatălui lor era „la fel“. „La fel“ a fost sâmbătă, tot „la fel“ ar fi fost şi duminică, iar luni seară unul dintre băieţi a mers la spital ca să se intereseze de modul în care ar putea să doneze sânge pentru tatăl său. După ore de aşteptat pe la uşa Reanimării, a ieşit, în sfârşit, o asistentă, care i-a spus mirată că tatăl lui era mort de patru zile. „Parcă a căzut cerul pe mine. Tatăl meu era mort de patru zile şi aruncat în morgă, iar noi, copiii lui, aşteptam ca tâmpiţii să ne spună cineva din spital cum se procedează pentru o transfuzie. Mi s-a părut o bătaie de joc din partea cadrelor medicale să nu ne anunţe. Atitudinea lor mi se pare lipsită de orice pic de consideraţie. Stai la uşa Reanimării ore întregi ca să cerşeşti o informaţie cât de mică despre tatăl bolnav, iar când le întrebi, ca să scape de tine, spun în bătaie de joc că este «la fel» sau că nu ştiu, dar nici nu se deranjează să se intereseze“, a spus fiul cel mic al decedatului.

Reanimarea nu are obligaţia să anunţe rudele

Cadrele medicale se apără însă, spunând că rudele bărbatului nu s-ar mai fi interesat de soarta lui de joi seară. „Aparţinătorii nu au voie în Reanimare, însă noi am fost înţelegători şi le-am permis să intre cu halat o dată pe zi timp de câteva minute la bolnavi. Pe mine nu m-a întrebat nimeni de pacientul care a decedat vineri noapte, iar în numele colegilor mei nu pot să vorbesc“, a declarat Geta Lupuleţu, asistentă-şefă la Reanimare.
Geta Lupuleţu a mai spus că Reanimarea nu are obligaţia să anunţe rudele, chiar dacă decesul are loc în această secţie, pentru că bolnavul aparţine, de fapt, altei secţii. „Bolnavii îngrijiţi în Terapie Intensivă sunt, de fapt, internaţi oficial în alte clinici. După decesul unui pacient, noi trimitem foaia bolnavului în secţia respectivă, care are obligaţia să anunţe familia“, a mai spus asistenta-şefă.
În cazul acesta, obligaţia ar fi revenit, potrivit asistentei-şefe, Clinicii de Nefrologie. Ioan Tudor era pacient al acestei clinici şi nu de puţin timp. Bărbatul era de mai mulţi ani în evidenţa Nefrologiei pentru dializă peritoneală şi ţinea legătura săptămânal prin telefonul mobil al unuia dintre fiii săi cu cadrele medicale, care îl anunţau când trebuie să vină la spital ca să-şi ridice pungile pentru dializă.
De data aceasta, însă, cadrele medicale au uitat să sune pe telefonul respectiv. Abia luni dimineaţă, asistenta-şefă şi-a adus aminte şi a sunat, dar susţine că nu ar fi răspuns nimeni. „Vineri nu am sunat pentru că mă aşteptam ca familia să vină la spital, să întrebe de el. Apoi a venit weekend-ul, iar luni dimineaţă, când am venit la serviciu, am sunat la numărul respectiv şi nu a răspuns nimeni“, a spus Simona Ghiţă, asistentă-şefă la Clinica de Nefrologie.  Directorul de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Craiova, Ilie Preda, susţine că unitatea sanitară nu are un protocol care să prevadă anunţarea familiei în cazul decesului unui pacient. Cu alte cuvinte, membrii familiei trebuie să stea nonstop pe la uşile Clinicii de Terapie Intensivă şi să se roage la Dumnezeu să iasă o asistentă serviabilă, care să-i informeze în legătură cu starea bolnavului.
Ioan Tudor a fost îngropat creştineşte miercuri de către familia sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII