12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii preuniversitari puşi să aleagă: catedra sau pensia

Dascălii preuniversitari puşi să aleagă: catedra sau pensia

Dascălii care profesează şi după pensionare trebuie să îşi ia adio de la catedră sau de la pensie. Ieri a fost ultima zi în care pensionarii care sunt şi bugetari şi obţin prin cumularea celor două venituri peste 1.693 de lei pot opta pentru pensie sau salariu. Pentru cei care nu şi-au exprimat opţiunea urmează să le înceteze de drept raporturile de muncă. Potrivit Legii nr. 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 este de 1.693 de lei. Trebuie să opteze pentru pensie sau salariu pensionarii sistemului public de pensii, cei aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege) şi beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale. „În judeţul Dolj, avem 36 de cadre didactice care au pensia netă aflată în plată mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie, de 1.693 de lei. 24 dintre dascălii pensionari predau în mediul urban, iar 12 în rural. Avem însă şi trei cazuri în care cadrele didactice pensionate încadrate în regim de cumul au pensia netă mai mare decât 1.693 de lei“, a menţionat Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la ISJ Dolj.

Profesorii pensionari au dreptul să predea maximum şapte ore pe săptămână

Ministerul Educaţiei a trimis o notă la ISJ Dolj prin care cerea soluţii urgente pentru ca elevii să nu rămână fără dascăli la ore. Reprezentanţii ISJ Dolj au aşteptat ieri opţiunile dascălilor aflaţi în această situaţie, urmând ca în zilele următoare să fie luate măsuri urgente. „Persoanele care realizează venituri la cumul, atât din pensie, cât şi din salariu, vor trece la plata cu ora. Cu alte cuvinte, nu vor avea dreptul la mai mult de şapte ore, adică mai puţin de o jumătate de normă“, a adăugat Moţăţeanu. Orele rămase libere în urma interzicerii dascălilor pensionari de a avea normă întreagă vor fi distribuite altor cadre didactice. Există şi cazuri mai speciale, pentru care oferirea unor jumătăţi de normă nu este posibilă. În învăţământul doljean sunt câţiva învăţători pensionari care va trebui să renunţe fie la catedră, fie la pensie.
Pe lângă cazurile menţionate, în învăţământul doljean există şi patru profesori pensionari titulari, care au lucrat în armată, unii dintre ei care au absolvit chiar şi cinci facultăţi. Dintre aceştia, trei predau în urban.
Din cele menţionate de reprezentanţii ISJ Dolj, un profesor titular pensionar ajunge la un salariu de peste 2.000 de lei, la care se adaugă şi veniturile obţinute din pensie.
Din datele oferite de conducerea ISJ Dolj, 27,21 norme sunt ocupate în unităţile de învăţământ doljene de personal didactic în regim de cumul sau plata cu ora, dintre care doar 2,75 sunt ocupate de personal didactic pensionat în regim de plata cu ora.

Peste 20.000 de români trăiesc din pensie şi salariu

Potrivit analizelor efectuate la nivel naţional, în prezent sunt aproximativ 20.440 de persoane care cumulează pensia cu salariul, din care circa 1.400 la nivel central şi aproximativ 19.000 la nivel local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII