6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum era să rămână un doljean fără pensie

Cum era să rămână un doljean fără pensie

Un locuitor din Maglavit era să piardă şansa de a mai fi pensionar. Acestuia îi dispăruse cartea de muncă din dosarul de pensionare depus la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Fosta directoare adjunctă a CJP Dolj, Oana Bică, luase acasă cartea de muncă a omului. După intervenţia GdS, Oana Bică i-a înapoiat ieri cartea de muncă bărbatului  din Maglavit.

Virgiliu Petrescu, din Maglavit, şi-a depus dosarul de pensionare la limită de vârstă pe 2.09.2009 la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, înregistrat cu numărul 29.557. Omul a lucrat ca tehnician veterinar în localitate. După un schimb de acte cu instituţia, bărbatul a aşteptat liniştit să îi vină acasă decizia de pensionare, cum se procedează de obicei. La începutul lunii decembrie, soţia lui Petrescu a mers la CJP Dolj să vadă ce se întâmplă, de ce nu primeşte soţul ei nici o decizie de pensionare. Dar… stupoare. La Casa de Pensii nu mai exista nici decizia omului, nici cartea de muncă a acestuia. A doua zi, fiica acestuia, Cristina Bucur, care locuieşte tocmai în Australia, a sunat la CJP Dolj pe toate numerele posibile, întrebând unde sunt actele tatălui său. A aflat că actul care dovedea toţi anii de muncă ai lui Virgiliu Petrescu din Hunia (Maglavit) se afla la „o oarecare domnişoară Oana“, pe care nimeni nu o găsea să îi înapoieze bărbatului cartea de muncă. Această informaţie a primit-o femeia după ce, iniţial, i s-a spus că decizia de respingere a pensionării, cu numărul 28.595, a fost trimisă prin poştă direct la Maglavit, dar tatăl său susţinea că nu a primit nici o decizie prin poştă, povesteşte femeia din Australia. După ce a fost plimbată „de la Ana la Caiafa“, femeia a luat decizia să sesizeze lipsa actelor personale ale tatălui său la GdS, nemaiştiind unde să mai întrebe. „Vreau să ştiu, în final, unde este dosarul tatălui meu şi unde este cartea de muncă după zeci de ani munciţi cinstit în slujba statului? Vreau să ştiu numerele de ieşire a acestor acte din instituţie. Fiind o recomandată, cineva trebuia să semneze pentru acte, dacă nu, se va face răspunzător de această greşeală“, a spus în disperare de cauză fiica lui Petrescu.

Cartea de muncă a omului era la… fosta directoare adjunctă

Ne-am interesat şi noi la CJP Dolj, iar marţi dimineaţă ne-a fost livrată aceeaşi poveste: decizia de respingere a pensionării lui Petrescu ar fi fost trimisă prin Poştă. După un sfert de oră, directarea adjunctă a CJP Dolj, Anca Giugea, soţia fostului prefect din partea PD-L Nicolae Giugea, a precizat că s-a găsit cartea de muncă a omului, dar aceasta nu mai era la sediul instituţiei, în dosarul lui Virgiliu Petrescu, ci… acasă la fosta directoare adjunctă a instituţiei, Oana Bică, totodată şi consilier judeţean din partea PSD. Aşa s-a lămurit cine era misterioasa domnişoară Oana despre care funcţionarii Casei de Pensii îi spuneau fiicei lui Virgiliu Petrescu. Contactată telefonic, fosta directoare adjunctă, în prezent consilier judeţean din partea PSD, Oana Bică, a negat iniţial că ar fi luat acasă un act personal al cuiva din dosarul de pensionare. „Nu am luat cartea de muncă a domnului Petrescu. Nu ştiu de ce v-au trimis la mine. Probabil pentru că eu mă ocup de Maglavit pe linie de partid“, a spus marţi Oana Bică.

„Este ilegal să ia cartea de muncă a omului“

Ieri, actualul director al CJP Dolj, Daniel Baciu, după ce GdS s-a interesat de caz, l-a chemat la el pe Virgiliu Petrescu, pentru a clarifica lucrurile. „Noi, ca instituţie, vrem să rezolvăm acest caz, dar este vorba de fosta conducere, în speţă domnişoara Oana Bică. Ea a luat acasă cartea de muncă a acestui om şi a ţinut-o două luni. Este un caz singular acest lucru în instituţie“, spune noul director Daniel Baciu. În acelaşi timp, înlocuitoarea Oanei Bică la Casa de Pensii, Anca Giugea, a spus că „este ilegal să se scoată din instituţie acte de la dosarele de pensionare ale oamenilor“. În registratura noastră apare o înregistrare pe dosar, referitoare la persoana care a intervenit pe dosar şi acolo figurează că Oana Bică a luat decizia de pensionare a bărbatului şi cartea de muncă, pe vremea când era directoare adjunctă. Dânsa ar fi trebuit să ştie că este ilegal să iei acasă documente din instituţie, pentru că este juristă“. Povestea omului aflat în prag de pensionare nu s-a încheiat. Virgiliu Petrescu – pus la mijloc în toată povestea – a spus că Oana Bică trebuia să îi aducă personal cartea de muncă, fără de care nu se poate pensiona, dar că femeia nu îi mai răspundea la telefon şi a spus ce urmează să facă pentru a-şi recupera dovada anilor de muncă: „Dacă îmi spunea de acum două luni, veneam şi îmi luam decizia şi îmi completam documentaţia“. Întrebat ce face dacă nu îşi recuperează documentul, omul a răspuns: „Dacă nu îmi aduce cartea de muncă, o chem la Tribunal!“. Am contactat-o noi pe Oana Bică şi aceasta a recunoscut, în cele din urmă, că se află în posesia cărţii de muncă a omului şi că vrea să i-o înapoieze titularului. Cei doi s-au întâlnit şi bărbatul şi-a recuperat documentul.

Cum a ajuns cartea de muncă la Oana Bică acasă

Fosta directoare adjunctă a CJP Dolj neagă faptul că ar fi luat documentul personal al lui Virgiliu Petrescu cu rea intenţie. Femeia susţine că nu ştia că are la ea actul persoanei din Maglavit. Ea povesteşte cum a sunat colegele să îi pună în sacoşă tot ce avea pe birou şi printre acele hârtii era şi documentul lui Petrescu. „Domnul Petrescu a venit la mine cu o intervenţie. Pe 1 octombrie, eu am intrat în concediu, iar pe 13-14 am primit decizia de demitere din funcţie. Atunci le-am rugat pe colegele mele să îmi pună în plasă tot ce era pe birou. Şi printre ceea ce aveam pe birou s-a aflat şi cartea de muncă a domnului Petrescu. Eu nici nu am ştiut că este acolo. Am căutat după ce m-aţi sunat dumneavoastră. Dar acum s-a rezolvat. I-am înapoiat omului actul. Nu a fost rea voinţă din partea mea“, a spus Oana Bică. Actualul director al Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu, a confirmat pentru GdS, ieri după-amiază, că Virgiliu Petrescu a intrat în posesia cărţii de muncă. Bărbatul a dat o semnătură pe dosarul de pensionare care să ateste că a intrat în posesia cărţii de muncă şi a deciziei. Practic, decizia de respingere a pensionării locuitorului din Maglavit era doar o hârtie completată eronat de altă persoană. Bărbatul poate abia acum, la aproape patru luni de la prima depunere a dosarului, să îşi aştepte liniştit pensia, dacă pe parcurs nu mai intervine ceva sau cineva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII