5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Să privim cu calm la zbaterea politicienilor

Băsescu: Să privim cu calm la zbaterea politicienilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că atitudinea cea mai bună în faţa „zbaterii politicienilor“, referindu-se la demersul „democratic şi legal“ al PSD de contestare a alegerilor prezidenţiale, este aceea de calm, arătându-se convins că instituţiile statului vor funcţiona corect.

„În ceea ce priveşte demersul de contestare al turului doi al alegerilor prezidenţiale, aş vrea să fac precizarea că eu îl consider un demers democratic. În acelaşi timp, cred că acest demers trebuie dus cu mijloace democratice şi trebuie evitate minciuna, dezinformarea sau alte mijloace, dar demersul pe fondul lui este democratic, constituţional, un demers legal. Cred că toţi avem obligaţia să privim evenimentele din aceste zile până la validarea alegerilor cu calm. Eu cred că atitudinea cea mai bună este cea pe care eu o am, adică un calm cu care să privim la zbaterea politicienilor, la procesul legal şi democratic de contestare, prevăzut în Constituţie, prevăzut în lege“, a declarat ieri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu, subliniind că prin contestarea rezultatului scrutinului prezidenţial „PSD nu face nimic ilegal“.
„Atât mi-aş permite, să atenţionez asupra mijloacelor dacă pot fi cele care să genereze acea linişte pe care ne-o promitea candidatul PSD, doar dacă se poate“, a subliniat Băsescu.

„Procesul de contestare este legal“

În acelaşi timp, preşedintele a făcut un apel la responsabilitate în acest demers atât din partea politicienilor, cât şi a instituţiilor statului şi mass-media, exprimându-şi convingerea că instituţiile statului vor funcţiona corect, „aşa cum au funcţionat pe întregul parcurs al procesului electoral şi că, atunci când toţi paşii sunt îndepliniţi, vom avea consfinţit rezultatul, aşa cum românii au decis“.
Băsescu a făcut un apel „în mod special“ la cei care „înfierbântaţi de disputa politică aruncă un semn de întrebare asupra românilor din diaspora“.
„Le-aş aduce aminte că acestor oameni le datorează faptul că, în ultimii cinci ani, cu banii pe care i-au trimis acasă, 5-6-7 miliarde în ultimul an, în 2008 au acoperit deficitul de cont curent generat de faptul că noi aici, acasă, am consumat mai mult decât am produs. Din acest motiv cred că trebuie trataţi cu tot respectul şi a arunca înspre ei urme de îndoială este cel puţin incorect, din punctul meu de vedere. Repet, procesul de contestare este legal, constituţional şi oricine are dreptul să conteste un astfel de proces. De altfel, nu au existat alegeri fără contestaţii depuse la CCR, dar eu cred că lucrurile trebuie făcute în limita decenţei şi cu foarte mult calm“, a subliniat şeful statului.

Băsescu vrea soluţii de la clasa politică

Şeful statului a făcut un apel la partidele politice pentru a trece de la faza competiţiei la faza găsirii soluţiilor pentru România, subliniind că este nevoie urgentă de „o clasă politică ieşită din temperatura înaltă a competiţiei electorale şi revenită la obligaţia de a da prioritate priorităţilor pe care românii le au“.
„Din punctul meu de vedere cred că perioada competiţiei s-a încheiat şi acum a venit timpul să revenim la priorităţi, dacă le-am uitat cumva, la priorităţile ţării, la priorităţile cetăţenilor. Este obligatoriu ca în interiorul clasei politice să aibă loc un proces de reconciliere, dacă acest proces este necesar. Eu îl consider necesar pentru că numai o clasă politică reconciliată poate să ducă înainte mesajele pe care noi toţi le-am primit de la cetăţeni cu ocazia referendumului şi a alegerilor prezidenţiale“, a arătat Traian Băsescu.
Acesta a ţinut să precizeze că susţine declaraţia de presă de ieri, de la Palatul Cotroceni, în calitate de şef de stat în exerciţiu până la 21 decembrie, şi nu de candidat la preşedinţie.
Preşedintele le-a mulţumit românilor pentru spiritul civic pe care l-au arătat atât prin participarea la referendum, cât şi prin participarea la alegerile prezidenţiale, opinând că prezenţa masivă la urne arată încrederea lor în democraţie şi în instituţiile statului, dar şi dorinţa românilor de implicare în deciziile care îi privesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

62 COMENTARII