17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncă o zi împotriva SIDA

Încă o zi împotriva SIDA

Cu evenimentele fierbinţi din ultima vreme – Ziua Naţională, nenumăratele spectacole politice, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale -, puţini s-au mai gândit la o altă dată importantă: Ziua Mondială de luptă împotriva HIV – SIDA. Cei care nu dau doi bani pe politică, ci se apleacă generoşi asupra suferinzilor din preajma noastră, aceia nu au uitat însă această zi.

S-au conceput nişte proiecte, s-au aprobat şi s-au pus în aplicare, pe parcursul lor participanţii urmând să fie implicaţi în diverse activităţi. Iniţiatorii – World Vision România, Biroul Zonal Dolj. Beneficiarii, aproape 2.000 de copii şi liceeni din judeţ. Scopul precis pentru luna decembrie: acela de a informa copiii şi tinerii despre această cumplită boală – SIDA.
În şcolile din 13 comune doljene (Breasta, Predeşti, Cernăteşti, Brabova, Carpen, Coţofenii din Dos, Pleşoi, Vârvoru de Jos, Sopot, Bucovăţ, Scaeşti, Braloştiţa şi Argetoaia), în care World Vision România – Biroul Zonal Dolj desfăşoară proiectul de dezvoltare comunitară „Inimi iubitoare pentru copii“, s-au derulat activităţi cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV- SIDA. Astfel, 1.863 de copii ai claselor V-VIII şi IX-XII din cadrul şcolilor de arte şi meserii au participat zilele trecute la întâlniri în care li s-au prezentat informaţii despre HIV – SIDA şi au vizionat un documentar cu mărturisiri ale persoanelor infectate. Copiii au primit din partea organizatorilor pliante şi agende cu informaţii utile despre virusul HIV. Cu aceeaşi ocazie, în Argetoaia şi Salcia au avut loc şi alte activităţi, precum concursuri şi realizarea fundei din lumânări – funda roşie simbolizând pe plan internaţional lupta împotriva virusului HIV.

Poveştile de viaţă, o lecţie pentru copii

Concomitent, 69 de liceeni, beneficiari ai proiectului World Vision „Vreau în clasa a noua“, au participat la activităţi de socializare şi informare, desfăşurate în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Asistenţă Psihopedagogică Dolj. Prezentările au cuprins aspecte legate de problematica HIV: măsuri de prevenţie, evoluţia virusului HIV, căi de transmitere a acestuia, tratament şi, nu în cele din urmă, discriminarea celor infectaţi.
Elevii implicaţi în proiect s-au arătat atât interesaţi, cât şi impresionaţi de dramele tinerilor din documentar.
„Copiii sunt foarte atenţi în timpul sesiunilor de informare şi îşi arată interesul în a afla mai multe amănunte despre această boală, SIDA“, a explicat Aurora Ciurea, coordonator proiect World Vision. „Nu se întâmplă prea des ca altcineva în afară de profesorii şi diriginţii lor să le vorbească despre această boală, care afectează mii de tineri numai la noi în ţară. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nici părinţii sau prietenii lor nu ştiu prea multe despre virusul HIV“.

Tratamentul poate învinge!

În România există 9.980 de persoane infectate cu HIV, majoritatea fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani. „În fiecare an, pe 1 decembrie se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva HIV – SIDA. Este o zi în care întreaga lume promovează solidaritatea faţă de persoanele infectate cu HIV. Mesajul campaniei din 2009 este: SIDA poate fi învinsă cu tratament neîntrerupt!“, a precizat Corina Şuţă, purtătoarea de cuvânt a Biroului Zonal Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII