11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBancnote false de 500 de lei

Bancnote false de 500 de lei

La sfârşitul lunii noiembrie, în mai multe locaţii din Craiova şi în comunele limitrofe ale municipiului au fost plasate bancnote false din cupiura de 500 de lei. Falsificatorii au vizat nu doar magazinele, ci şi trei farmacii din Bănie (două din zona Pieţei Centrale şi a treia în cartierul Sărari). De obicei, plasarea banilor falşi se făcea după-amiaza, ca vânzătorii să aibă suficienţi bani în casă pentru a da rest. Se alegea un moment în care era aglomeraţie în respectivele unităţi, iar plasatorii achiziţionau lucruri mărunte şi nu foarte valoroase, pe care le achitau cu bancnote false de 500 de lei. Cazul se află în atenţia procurorilor DIICOT, iar poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova sunt deja pe urmele făptaşilor.

Elementele de siguranţă fac diferenţa

Oamenii legii le transmit cetăţenilor să fie atenţi, în eventualitatea unor noi plasări de bancnote false din cupiura de 500 de lei. „Nu e vorba de un fenomen. Plasarea s-a stopat deocamdată, dar îi rugăm pe cetăţeni să fie atenţi şi să anunţe imediat poliţia dacă au suspiciuni în momentul în care primesc asemenea bancnote de 500 de lei“, a declarat comisarul Silviu Văcaru, şeful BCCO Craiova.
Pentru a putea depista bancnotele false, trebuie cunoscute elementele de siguranţă ale celor autentice. Bancnota de 500 de lei este imprimată în relief pe ambele feţe (relieful putând fi detectat prin palpare). Toate bancnotele sunt imprimate pe material plastic (polimer), au pe verso o bandă iridiscentă inscripţionată cu valoarea nominală şi au încorporat în partea centrală un fir de siguranţă ce poate fi observat când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Cel mai uşor de găsit element de siguranţă este fereastra transparentă, care la bancnota de 500 de lei are forma unei clepsidre. La falsurile banale lipseşte fereastra transparentă, însă cele performante o au. Filigranul este alt element de siguranţă greu de reprodus de falsificatori: când bancnota este luminată din partea opusă privitorului, în partea stângă, pe faţă, se pot observa portretele personalităţilor de pe bancnote şi emblema BNR. Alt element care lipseşte de la o bancnotă falsă îl reprezintă microperforaţiile. Acestea sunt foarte fine aflate în zona florii, pe faţă, şi care indică valoarea bancnotei (500) atunci când aceasta este privită în lumină.
Poliţiştii menţionează că bancnotele autentice au imagini clare, faţă de cele false, care sunt mai şterse. Chiar şi hârtia prezintă diferenţe sesizabile: bancnotele adevărate au un foşnet specific, mai puternic decât al celor contrafăcute.

Sistemele de supraveghere ajută

Oamenii legii atrag atenţia şi asupra importanţei amplasării unor sisteme de supraveghere. „Plasatorii de bancnote false au de obicei grijă să acţioneze doar în magazinele care nu au camere de supraveghere. Acesta este un motiv în plus pentru patroni să-şi instaleze sisteme de supraveghere“, a spus şeful BCCO Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS