16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfracţiuni şi amenzi la urne

Infracţiuni şi amenzi la urne

Mai mulţi doljeni s-au ales cu dosare penale sau au fost amendaţi pentru încălcarea Legii privind alegerea preşedintelui României, duminică, la al doilea tur de scrutin.

Poliţiştii doljeni au explicat că, duminică, cu ocazia organizării turului II al alegerilor pentru preşedinţia României, poliţiştii şi jandarmii au constatat opt fapte de natură penală, jumătate dintre ele fiind prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, iar alte patru de Codul Penal. De asemenea, oamenii legii au constatat 21 de contravenţii, dintre care 12 prevăzute de Legea nr. 370/2004, valoarea totală a acestora ridicându-se la 12.800 de lei. Duminică, poliţiştii de la Rutieră au instituit 15 filtre auto pe drumurile din judeţul Dolj, fiind constatate 116 fapte de natură contravenţională, pentru care au fost date amenzi în valoare totală de 7.820 de lei. Poliţiştii au precizat că nici una dintre contravenţiile constatate nu a avut conotaţii electorale. Cu aceeaşi ocazie au fost reţinute două permise de conducere şi au fost retrase opt certificate de înmatriculare.
În comparaţie cu primul tur de scrutin, contravenţiile constatate duminică au fost mai numeroase, însă faptele de natură penală pedepsite de Legea privind alegerea preşedintelui României au fost mai puţine cu două. Dacă pe 22 noiembrie au fost constatate şase fapte de natură penală, pedepsite atât de Legea privind alegerea preşedintelui României, cât şi de Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în aceeaşi zi au fost depistate doar şase contravenţii, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 6.000 de lei.

50 de lei votul

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, duminică, în jurul orei 15.00, poliţiştii din Leu au fost sesizaţi de un bărbat de 50 de ani din localitate despre faptul că Emil P. i-a oferit 50 de lei pentru a vota unul dintre candidaţii la preşedinţia României. În acest caz a fost întocmit un dosar penal, care urmează să fie soluţionat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Tot duminică, în jurul orei 12.00, poliţiştii craioveni au fost sesizaţi despre faptul că pe un panou electronic digital, amplasat în centrul municipiului Craiova, se difuzează în continuare spoturi electorale cu cei doi candidaţi la preşedinţie. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a fost identificat administratorul societăţii comerciale căreia îi aparţine panoul publicitar, care a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 1.000 de lei.
Un observator de la Secţia de votare nr. 72 din incinta Şcolii Generale nr. 34 din cartierul Craioviţa Nouă a sesizat faptul că o femeie a violat secretul votului prin fotografierea buletinului de vot. La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti care a identificat-o pe femeie şi a ridicat de la ea un aparat de fotografiat. Preşedinta secţiei de votare a depus o sesizare scrisă privind fapta comisă, iar oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare prin orice mijloace a secretului votului. Tot cu ocazia turului doi de scrutin de duminică, poliţiştii au fost sesizaţi de unul dintre membrii Secţiei de votare nr. 284 Bratovoieşti, despre faptul că preşedinta secţiei i-a sugerat unui alegător să voteze candidatul unui partid politic, indicându-i rubrica din buletinul de vot. În urma verificărilor s-a constatat că, duminică, în jurul orei 8.00, la Secţia de votare nr. 284 s-a prezentat un bătrân de 73 de ani, din localitate, care a spus că vrea să voteze cu unul dintre cei doi candidaţi, iar preşedinta secţiei i-a indicat rubrica din buletinul de vot care aparţinea candidatului pe care voia să îl voteze alegătorul. Poliţiştii au comunicat că şi în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru împiedicarea liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.

Sancţiuni la nivel naţional

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe 6 decembrie au fost înregistrate la nivel naţional 194 de infracţiuni la Legea privind alegerea preşedintelui României, pentru care sunt cercetate 191 de persoane şi au fost aplicate 269 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 208.870 de lei. De asemenea, au fost reţinute pentru 24 de ore două persoane – una în Săcele, Braşov pentru intenţia de a vota de mai multe ori şi una în Ştefăneşti, Argeş pentru oferirea de bunuri în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII