21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPomană electorală

Pomană electorală

Făină, zahăr, ulei, fasole, pateu, eugenii, cizme, şepci, umbrele, combinezoane şi pantaloni scurţi. Acestea sunt câteva dintre produsele cu care reprezentanţii unor partide politice din judeţul Dolj au încercat să cumpere voturi de la doljeni pentru alegerile de ieri.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au precizat că pomenile electorale au început să fie împărţite încă de joi în judeţ, reprezentanţii unor partide politice încercând să câştige voturi pentru candidaţii pe care i-au susţinut.
Astfel, joi, în jurul orei 14.00, poliţiştii doljeni au fost sesizaţi despre faptul că membrii organizaţiei Dăbuleni a unui partid politic distribuiau alegătorilor cizme de cauciuc pentru a-i determina să voteze unul dintre candidaţii la preşedinţie. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din localitate, care au stabilit că preşedinta organizaţiei Dăbuleni a partidului respectiv, Veta Păsculescu, a distribuit cizme de cauciuc mai multor cetăţeni. Din declaraţiile celor care au primit cizmele, oamenii legii au stabilit că femeia nu i-au influenţat cu privire la votarea vreunuia dintre candidaţii la preşedinţie. Cercetările în acest caz au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Tot joi, în jurul orei 15.00, poliţiştii din localitatea Dobreşti au fost anunţaţi că angajaţii primăriei din comună au împărţit produse alimentare localnicilor în scop electoral. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că produsele alimentare au fost oferite de către patru angajaţi ai Primăriei Dobreşti drept ajutoare pentru perioada Sărbătorilor, la iniţiativa primarului localităţii. În urma cercetărilor, s-a constatat că alimentele au fost oferite în plase de culoare albă, cu inscripţia „La Mulţi Ani“, iar din declaraţiile celor care le-au primit s-a stabilit că nu li s-a cerut să voteze sau să nu voteze cu un anumit candidat la funcţia de preşedinte al României. Şi în acest caz a fost întocmit un dosar penal, cercetările urmând a fi continuate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Macaroane şi eugenii pentru voturi

Vineri, în jurul orei 22.00, poliţiştii au fost sesizaţi că pe raza satului Ţiu din comuna Cernăteşti circulau două autoturisme din care se împărţeau pachete cu alimente cetăţenilor. Poliţiştii din Filiaşi care s-au deplasat la faţa locului au constatat că doi bărbaţi din comuna Cernăteşti, unul din Argetoaia şi un cetăţean italian cu domiciliul în Craiova au oferit pungi inscripţionate cu sigla unui partid politic pline cu ulei, zahăr, macaroane, fasole, pateu şi eugenii mai multor persoane din satul Corniţa, îndemnându-le să voteze cu unul dintre candidaţii la preşedinţie. În cele două maşini au fost găsite 16 plase cu sigla unui partid politic, conţinând ulei, zahăr, paste făinoase, cutii de pateu, fasole şi eugenii, trei baxuri de ulei, un bax de fasole, unul de paste făinoase şi o cutie cu 56 de eugenii. Oamenii legii au ridicat alimentele şi au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat.
Cu o zi înainte de alegeri, sâmbătă, poliţiştii din Dobroteşti au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că Ion R., de 53 de ani, din localitate, împarte saci cu făină unor cetăţeni din comună, îndemnându-i să voteze cu unul dintre candidaţii la preşedinţia României. Oamenii legii care s-au dus la faţa locului au stabilit că bărbatul a dat câte un sac de făină de 10 kg lui Mirel G., de 33 de ani, Petrişor C., de 40 de ani, Marin D., de 42 de ani, şi Marian M., de 33 de ani, toţi din comuna Dobroteşti, ca să voteze cu un anumit candidat la preşedinţie. Făina a fost confiscată, iar pe numele bărbatului s-a întocmit dosar penal.

Pomană electorală cu şepci şi umbrele

Tot sâmbătă, în jurul orei 12.30, un bărbat din comuna Moţăţei a sesizat poliţiştii despre faptul că Darius B., de 30 de ani, din localitate, distribuie materiale de propagandă electorală cu însemnele unui partid politic. În urma verificărilor, s-a constatat că bărbatul a oferit unor săteni plase şi şepci cu însemnele unui partid politic. Acesta a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.
În aceeaşi zi, poliţiştii din Terpeziţa au fost sesizaţi despre faptul că Georgeta D., de 30 de ani, din localitate, a împărţit şepci, combinezoane şi pantaloni scurţi mai multor săteni, îndemnându-i să voteze cu unul dintre candidaţii la preşedinţie. În urma verificărilor, poliţiştii au identificat trei persoane care au declarat că au primit cadouri fără însemne electorale de la femeie şi că nu li s-a sugerat să voteze cu vreunul dintre candidaţi.
Un bărbat din comuna Întorsura a sesizat sâmbătă poliţiştii despre faptul că într-un bar din localitate se distribuie umbrele cu sigla unui partid politic. În urma verificărilor, oamenii legii au stabilit că Ion C., de 52 de ani, din comuna Întorsura, a dat patru umbrele cu însemnele unui partid politic tot atâtor săteni. Acesta a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.

Adeverinţe medicale false pentru alegători

Poliţiştii din comuna doljeană Unirea o cercetează pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată pe Cristina D., medic de familie din localitate, care a fost reclamată că a eliberat adeverinţe medicale false mai multor persoane, pentru a putea vota la urna mobilă. Poliţiştii au stabilit faptul că doctoriţa a eliberat 56 de adeverinţe medicale pentru persoane netransportabile, în vederea exercitării dreptului de vot la urna mobilă. Cele 56 de cereri şi adeverinţele medicale au fost ridicate şi s-a întocmit un dosar penal, fiind efectuate verificări sub aspectul comiterii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sancţiuni

Potrivit art. 26, indice 4 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII