9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavi în cărucioare, duşi de doctori la votare

Bolnavi în cărucioare, duşi de doctori la votare

Unii dintre pacienţi nu se mai ţineau pe picioare, iar alţii abia stăteau chiar şi în căruciorul cu rotile, cu greu putându-şi rosti numele. Au venit să voteze însă, fiind aduşi de cadrele medicale ale Centrului Medico-Social Bechet.

Nebunia votării la secţiile speciale a continuat şi ieri, înturul doi al scrutinului prezidenţial. Chiar dacă nu au mai fost aceleaşi cozi de acum două săptămâni, suspiciunile s-au păstrat referitor la aceste secţii de votare, destinate exclusiv celor din alte localităţi.

Ţărani fără forme legale

La Secţia specială nr. 359 din comuna doljeană Coşoveni, votaseră ieri, până la ora 11.00, circa 70 de persoane. Biroul electoral aştepta însă de trei ori mai mulţi votanţi, având în vedere că, în urmă cu două săptămâni, la această secţie îşi exprimaseră opţiunile electorale circa 220 de persoane.
Tot până la ora 11.00 votaseră la Secţia specială nr. 459 din Leu aproape 100 de persoane. La primul tur fuseseră repartizate aici 200 de buletine de vot, care s-au dovedit insuficiente pentru cei 260 de votanţi, astfel că a fost nevoie de un „împrumut“ de buletine de vot de la o secţie obişnuită din aceeaşi localitate.
„Cei care au venit la noi să voteze sunt oameni din localitate, dar care nu şi-au schimbat buletinele. Eu sunt din satul Zănoaga şi dintre consătenii mei au venit să voteze la secţia specială vreo 60 şi ceva de persoane. Îi ştiu, dar am constatat cu surprindere că, deşi sunt de ani buni în localitate, au tot acte de Craiova. Prea puţini sunt cei care erau în trecere şi au oprit să voteze“, a explicat Nicolae Necşuţu, preşedintele secţiei seciale de vot din comuna Leu.

Buletine de vot cât pentru încă un tur

Oraşul Dăbuleni, locul unde atât roşiii, cât şi portocaliii au organizaţii foarte puternice, era ca o oală sub presiune. Ambele tabere pândeau orice greşeală a adversarilor. Poate de aceea nici nu s-au înregistrat aici evenimente deosebite. Şi totuşi…
În Secţia specială nr. 220 din localitate votaseră până la ora 13.00 circa 130 de persoane. În turul întâi fuseseră la urne în această secţie destinată celor din alte localităţi nu mai puţin de 288 de persoane. Numărul buletinelor de vot destinate acestei secţii speciale era însă impresionant: 500!
Prezenţa destul de mare la urne nu mai mira pe nimeni. Chiar şi la o secţie de votare obişnuită, cum ar fi cea cu nr. 214, dintre cele 1.729 de persoane înscrise pe liste, votaseră deja 820, adică aproape jumătate, până la 13.30, oră la care procentajul naţional al prezenţei la vot era de vreo trei ori mai mic.
„Am avut şi 13 solicitări de urnă mobilă“, a explicat preşedinta biroului electoral al acestei secţii de votare, Doina Minuţă. „Unii aproape că aveau nevoie să li se ţină lumânarea, dar au vrut să voteze, fiind ajutaţi de rude“, a precizat un membru al aceluiaşi birou electoral.

Amenzi pentru scandaluri

Cu ceartă şi ceva amenzi s-a lăsat, totuşi, în Dăbuleni.
În jurul orei 8.30, poliţiştii din localitate au fost sesizaţi despre faptul că în apropierea Secţiei de votare nr. 216 se află două persoane care este posibil să influenţeze procesul electoral. Oamenii legii s-au deplasat la locul indicat, stabilind că între două localnice de „culori“ diferite – Veta Păsculescu şi Angelica Linca – „au avut loc discuţii în contradictoriu şi jigniri reciproce, ambele acuzându-se cu privire la faptul că ar influenţa cetăţenii să voteze un anumit candidat“, informează Centrul de Comunicare Judeţean Dolj al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ambele protagoniste ale scandalului au fost sancţionate contravenţional cu câte 200 de lei amendă.
O jumătate de oră mai târziu, poliţiştii din Dăbuleni au fost nevoiţi să intervină la Secţia de votare nr. 219 din localitate, unde Ion Zamfir, de 52 de ani, îi înjura pe mai mulţi concitadini, din motive fără conotaţii electorale. Zamfir s-a ales şi el tot cu 200 de lei amendă contravenţională.

În cărucior, la urnă

Cea mai surprinzătoare situaţie a fost însă în oraşul Bechet. La Secţia specială de votare nr. 212 din localitate, mai mulţi bătrâni, unii cu vârste peste 80 de ani, au fost aduşi în cărucioare de la Unitatea Medico-Socială Bechet, însoţiţi de un medic şi mai multe asistente, pentru a vota pentru preşedinte. Conform legii, au putut fi ajutaţi de cadrele medicale să-şi exprime dreptul de vot, mai ales că unii dintre aceşti votanţi abia mai ştiau cum se numesc, darămite să-şi dea seama pe cine au pus ştampila.
O mare poftă de vot s-a înregistrat şi la Sadova. La Secţia specială de votare nr. 570 din această localitate îşi exprimaseră opţiunea electorală până la ora 14.30 nu mai puţin de 163 de persoane. Destul de mulţi, având în vedere că aici au votat 220 de persoane la primul tur. Secţia specială din acest fief pesedist se pregătise însă cu 400 de buletine de vot, pentru a face faţă unui eventual val de votanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII