5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegeri cu scandal în Craiova

Alegeri cu scandal în Craiova

Al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui a fost presărat cu nenumărate incidente în judeţul Dolj, nu de puţine ori fiind nevoie de intervenţia poliţiei. În timp ce unii au încercat să voteze chiar şi de două ori, alţii au fost lăsaţi fără dreptul de a-şi alege preşedintele…

Secţia de votare specială nr. 180 de pe peronul Gării din Craiova a înregistrat şi ieri un număr impresionant de votanţi. În numai patru ore îşi aleseseră preşedintele aproximativ 300 de persoane. Din Ialomiţa, Mehedinţi, Dolj, toţi aşteptau la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot, sperând într-o schimbare. Nici incidentele însă nu au întârziat să apară. La această secţie de votare, membrii comisiei au observat că unul dintre alegătorii dornici să voteze avea deja aplicat pe cartea de identitate timbrul autocolant cu menţiunea „Votat“. „Cei mai mulţi alegători care au trecut pragul secţiei noastre au fost din judeţul Dolj, primii care au votat fiind lucrătorii CFR. Am avut însă şi alegători din judeţele din apropierea Doljului. Din nefericire, a fost şi un incident care ne-a determinat să solicităm intervenţia poliţiei, dar şi a Biroului Electoral Judeţean (BEJ). Un bărbat din comuna Calopăr a încercat să voteze a doua oară în aceeaşi zi la secţia noastră“, a precizat Sebastian Ghiţă, vicepreşedintele Secţiei de votare nr. 180. Bărbatul se numeşte Viorel Sârbu, de 38 de ani, din satul Panaghia, Calopăr, de profesie agent de pază.
Din verificările efectuate de poliţişti a rezultat că doljeanul îşi mai exercitase dreptul de a vota şi în cursul dimineţii, la Secţia de votare nr. 309, de pe raza localităţii de domiciliu. Pe numele persoanei în cauză s-au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „exercitare a dreptului de vot de două sau mai multe ori“. Dosarul de cercetare penală urmează să fie declinat către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, competent cu soluţionarea.

Două buletine de vot unui singur alegător

Şi la Secţia de votare nr. 2, din incinta Casei Studenţilor din Craiova, membrii comisiei de votare au cerut sprijinul poliţiei şi al celor de la BEJ Dolj. Secţia de votare a fost închisă pentru zece minute pentru soluţionarea problemei. „Unul din membrii comisiei a înmânat, din greşeală, două buletine de vot lipite, unui alegător. Femeia a intrat în cabina de vot şi a observat că primise două buletine de vot. Ne-a informat despre acest lucru şi ne-a înapoiat unul dintre buletinele de vot. Am suspendat votul, am verificat şi numărat buletinele de vot. Numărul acestora a corespuns, însă am anunţat Biroul Judeţean şi poliţia despre cele întâmplate“, a spus Simona Popescu, preşedinta Secţiei nr. 2.
Membrii comisiei de votare din Secţia nr. 2 au decis, prin vot, înlocuirea colegei care a oferit cele două buletine de vot, solicitând în locul acesteia un alt reprezentant PSD.
Din cele 1.761 de persoane înscrise pe listele acestei secţii de votare, până la ora 12.00 îşi exercitaseră votul aproximativ 400.

25 de bătrâni imobilizaţi au cerut urna mobilă

La Secţia de votare nr. 179 din curtea Căminului de bătrâni din Craiova, până la prânz, doar 30 de persoane aleseseră preşedintele. 25 de bătrâni internaţi în Cămin, care aveau domiciliul în Craiova, dar care fie erau imobilizaţi la pat, fie se deplasau doar cu ajutorul scaunelor cu rotile au depus cereri pentru solicitarea urnelor mobile. Pentru a veni în sprijinul bătrânilor domiciliaţi în Craiova, care sunt obligaţi să-şi exercite dreptul de vot la secţiile de votare de care aparţin, reprezentanţii Căminului au decis punerea unei maşini la dispoziţia acestora. Până la ora 12.00, opt urne mobile trecuseră prin Căminul de bătrâni. „Am cerut să votez, iar acum aştept să vină urna mobilă pentru că nu mă pot deplasa… Vreau să votez, este dreptul meu. Toţi oamenii ar trebui să meargă la vot“, a spus Serghei Bogoiu, de 83 de ani.  

Povestea se repetă: medicii de gardă nu au putut vota

La fel ca şi în primul tur al alegerilor, pacienţii imobilizaţi de la Spitalul nr. 1 şi medicii de gardă, care nu au apucat să voteze înainte de a veni la serviciu, nu şi-au putut exercita dreptul de vot pentru că în unitate nu au fost aduse urne mobile. Reprezentanţii spitalului au menţionat că vina nu le aparţine, deoarece personalul medical nu s-a ocupat de alegeri, responsabilitatea pentru aceste cazuri trecând în subordinea Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Dolj şi, implicit, a familiilor celor imobilizaţi. Reprezentanţii Secţiei speciale din Spitalul de Urgenţă Craiova au mărturisit că au solicitat intervenţia poliţiei pentru a le explica medicilor cu domiciliul în municipiu că nu au dreptul legal de a vota la această secţie.
Reprezentanţii BEJ Dolj au precizat că medicii de gardă pot vota doar la secţiile la care sunt arondaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII