14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalToţi copiii au drepturi egale

Toţi copiii au drepturi egale

Primul ghid adresat părinţilor care au copii cu dizabilităţi a fost lansat ieri, la Craiova. Cu titlul „Toţi copiii au drepturi egale“, cartea a fost prezentată cu o ocazie specială: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

„Vinovat“ de apariţia acestui ghid se face World Vision România – Biroul Zonal Dolj, iar scopul materialului este, în primul rând – după cum ne precizează purtătoarea de cuvânt Corina Şuţă – acela de a informa şi încuraja părinţii care au copii cu dizabilităţi, pentru ca drepturile acestora să poată fi respectate.
Lansarea a avut loc ieri, la ora 11.00, la Sala „Mihai Eminescu“ a Casei Universitarilor din Craiova, în cadrul unei mese rotunde. Au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, dar şi cadre didactice şi părinţi ai copiilor cu dizabilităţi.
„Copiii cu nevoi speciale şi părinţii lor trebuie să-şi cunoască drepturile pentru a se putea bucura de ele. Ghidul realizat de World Vision oferă o abordare complexă şi structurată a problematicii incluziunii sociale a copiilor cu dizabilităţi. De asemenea, pune la dispoziţie informaţii importante atât pentru părinţii care au copii cu nevoi speciale, cât şi pentru specialiştii şi persoanele care interacţionează cu aceştia“, a declarat Ileana Savu, secretar de stat în cadrul ANPDC.

Dedicat părinţilor a 55.000 de copii români cu dizabilităţi

Ghidul, conceput şi editat în limba engleză, a fost tradus până în prezent în şapte limbi şi lansat în alte şase ţări din regiune. Materialul s-a bazat pe experienţa unor echipe de profesionişti din Azerbaijan, Armenia, Georgia, Liban, Serbia şi România. Aceştia au lucrat împreună pentru a concepe un „manual“ care să răspundă nevoilor pe care le au părinţii şi familiile copiilor cu dizabilităţi.
„Părinţii pot transmite copiilor încrederea că, indiferent de starea lor de sănătate, pot fi învingători. Tot ei pot susţine public mai mult dreptul copiilor lor de a trăi într-o societate mai incluzivă, mai lipsită de prejudecăţi, contribuind la educarea societăţii româneşti în acest sens. Este esenţial ca părinţii celor aproximativ 55.000 de copii cu dizabilităţi din România să înţeleagă că nu sunt singuri. De alt-fel, acest ghid arată, încă o dată, că părinţii trebuie sa fie parteneri în intervenţia în favoarea copiilor cu dizabilităţi şi profesioniştii ar trebui să fie conştienţi de acest rol covârşitor“, a declarat Daniela Buzducea, Director Advocacy al WVR.

Părinţii şi copiii din Dolj, implicaţi în proiecte

Ghidul îşi propune să răspundă la câteva întrebări importante: De ce societatea „creează“ dizabilităţi pentru persoanele care au limitări de diferite tipuri? De ce părinţii cred uneori că „nu are nici un rost“ să-şi ajute copiii cu dizabilităţi să se dezvolte etc?
Pentru copiii cu dizabilităţi, World Vision România desfăşoară proiecte în Bucureşti, Dolj şi Vâlcea, dar şi la Cernavodă, în judeţul Constanţa.
În Dolj, proiectul „Accesul la educaţie inclusivă pentru copiii cu dizabilităţi“ se adresează micuţilor cu vârsta cuprinsă între 0-10 ani. Prin intermediul proiectului se furnizează servicii acreditate de kinetoterapie, hidroterapie, terapie ocupaţională, educaţie specială, consiliere psihologică şi socială individuală şi în grup a copiilor cu nevoi speciale din familie şi a părinţilor lor. Părinţii sunt implicaţi şi instruiţi în vederea continuării lucrului acasă cu copiii şi beneficiază de consiliere şi întâlniri periodice de tip Grup-Suport.
Scopul proiectului este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi prin creşterea oportunităţilor de recuperare şi integrare socială (în societate şi în învăţământul de masă) a acestora. În Dolj, 150 de copii cu dizabilităţi au beneficiat de serviciile oferite de Centrul de intervenţie pentru copiii cu dizabilităţi în decursul anilor 2002 – 2009. 240 de educatori şi învăţători din învăţământul de masă au participat la sesiuni de informare privind problematica micuţului cu dizabilităţi, organizate şi susţinute de specialiştii proiectului.

Speranţă pentru ei!

Alt proiect aflat în desfăşurare, „Speranţă pentru copiii cu dizabilităţi“, îşi propune conştientizarea şi promovarea drepturilor şi nevoilor copiilor cu dizabilităţi din mediul rural.
În urma selectării şi evaluării complexe a copiilor cu dizabilităţi, se dezvoltă planuri de intervenţie individualizate şi se oferă servicii calificate de intervenţie, în concordanţă cu acestea. În perioada 2006 – 2009, 61 de copii cu dizabilităţi au beneficiat de serviciile de intervenţie multidisciplinară oferite de cele patru Centre World Vision. 225 de educatori şi învăţători au participat la sesiuni de instruire având ca temă lucrul cu copiii cu nevoi speciale. Specialiştii proiectului lucrează împreună cu cadrele didactice acolo unde sunt integraţi copiii beneficiari ai proiectului.

Distribuţie prin DGASPC şi net

Cele 2.000 de ghiduri tipărite vor ajunge, prin intermediul Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială, la părinţii copiilor cu dizabilităţi care beneficiază de serviciile acestor instituţii. De asemenea, de acest ghid vor beneficia şi specialiştii care lucrează în cadrul serviciilor adresate copiilor cu dizabilităţi şi din ONG-uri. Materialul poate fi descărcat şi de pe site-ul organizaţiei WVR – www.worldvision.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS