5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecaţi pentru evaziune fiscală

Judecaţi pentru evaziune fiscală

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a patru cetăţeni din Târgu Jiu, acuzaţi de producerea unei evaziuni fiscale de peste un milion de euro.

Patru cetăţeni din municipiul Târgu Jiu au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. Potrivit procurorilor anticorupţie, Mihai Gheorghe Biriţă, zis Lăptarul, de 56 de ani, Mihai Gheorghe, zis Butucul, de 38 de ani, ambii de etnie romă, acuzaţi de evaziune fiscală, precum şi Ion Ioviţă, de 58 de ani, respectiv Grigore Sârbu, de 51 de ani, trimişi în judecată pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, au produs un prejudiciu de peste un milion de euro. Primii doi, tată şi fiu, s-au implicat în tranzacţii fictive cu metale neferoase în numele societăţii Salba de Aur SRL din Târgu Jiu, administrată de Maria Mihai, soţia lui Mihai Gheorghe Biriţă, neştiutoare de carte. Maria Biriţă a semnat toate documentele emise de societate, folosind iniţialele „MM", fără să fie implicată efectiv în tranzacţiile fictive cu fier vechi. Femeia nu a mai fost trimisă în judecată, ci a primit o amendă administrativă de o mie de lei. De asemenea, Ion Ioviţă şi Grigore Sârbu i-au ajutat pe cei doi romi să întocmească documentele pentru „afacerile" cu fier vechi.

Nouă firme implicate

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada iulie 2003 – decembrie 2004, SC Salba de Aur a cumpărat, respectiv vândut fictiv cantităţi de fier vechi de la nouă societăţi comerciale de profil din Vâlcea, Mehedinţi, Braşov, Maramureş şi Bacău. Circuitul financiar nereal creat între firmele respective a avut scopul de a evita plata obligaţiilor la bugetul de stat ca impozit pe profit şi TVA. În realitate, banii scoşi din bănci nu erau utilizaţi pentru achitarea facturilor emise, ci folosiţi în scop personal. Anchetatorii au stabilit că în anumite documente fiscale au fost înscrise numerele unor autoturisme cu ajutorul cărora ar fi fost transportate chiar şi zece tone de fier vechi. În urma verificărilor s-a constatat că numerele corespundeau unor maşini mici sau, într-un caz, unui autobuz. De asemenea, au fost descoperite şi maşini radiate, dar care în acte au fost consemnate ca fiind folosite la transportul mărfii.

Sechestre pe bunuri

Prejudiciul calculat de procurorii anticorupţie depăşeşte în acest caz suma de un milion de euro, iar pentru recuperarea acestuia au fost aplicate sechestre pe bunurile familiei Mihai Biriţă, care locuieşte în cartierul târgujian Meteor, inclusiv pe bunurile firmei Salba de Aur. Valoarea sechestrelor aplicate se apropie de 800.000 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Târgu Jiu. În acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, prin disjungere, cercetarea a şase dintre administratorii celor nouă firme care au făcut afaceri cu SC Salba de Aur. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală. Anchetele vor fi realizate de Parchetele locale de pe raza domiciliilor celor acuzaţi, respectiv în judeţele Bacău, Maramureş şi Vâlcea. În ceea ce îl priveşte pe administratorul societăţii din Mehedinţi, localitatea Strehaia, care, de asemenea, a fost implicat în tranzacţii cu Salba de Aur, acesta a decedat. Tot la Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu, se mai află în lucru un dosar penal care vizează o evaziune fiscală de peste un milion de euro. Procurorii anticorupţie l-au pus sub urmărire penală pe principalul acuzat – Constantin Ninel Potârcă, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România şi fost candidat la şefia statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII