8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început vaccinarea

A început vaccinarea

Campania de vaccinare împotriva gripei noi, AH1N1, a început ieri la Craiova cu vaccinarea categoriilor celor mai expuse la îmbolnăvire: cadrele medicale şi funcţionarii din administraţia publică. 45.000 de doze de vaccin sunt disponibile în judeţul Dolj pentru vaccinarea categoriilor menţionate.

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns ieri la cadrele medicale şi personalul nemedical din spitale, centre de sănătate şi centre medico-sociale din judeţul Dolj. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, medicii, asistentele şi infirmierele vor fi primele categorii vizate de vaccinarea gratuită, alături de personalul din administraţia locală. De astăzi va începe şi vaccinarea în şcoli pentru cadrele didactice şi elevii care au împlinit 16 ani. De asemenea, medicii de familie sunt aşteptaţi la DSP Dolj pentru a ridica dozele de Cantgrip cu care vor fi vaccinaţi ei şi asistenţii lor.
Din vaccinul Cantgrip, produs de Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Craiova, care numără aproximativ 2.500 de angajaţi, a primit 1.650 de doze. Vaccinarea a început ieri, la ora 13.00, şi se va desfăşura zilnic la cabinetul de epidemiologie al spitalului, între orele 9.00 şi 18.00.
„Cadrele medicale şi personalul nemedical al spitalului au fost informate de şefii de secţii, rămânând la latitudinea fiecăruia să hotărască dacă vrea să se vaccineze“, a declarat Ilie Preda, directorul de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Craiova.

Unii medici n-au încredere în vaccin

Preda a fost ieri primul angajat al spitalului care s-a vaccinat împotriva gripei noi. Directorul de îngrijiri a dorit ca în felul acesta să dea un exemplu colegilor săi, însă gestul său nu a reuşit să schimbe percepţia cadrelor medicale despre vaccin. În spital părerile erau împărţite. În timp ce unele cadre medicale au acceptat fără rezerve să fie vaccinate, altele s-au opus vehement.
„Nu-mi trebuie. Nu am încredere în vaccin şi nu-i văd rostul, în condiţiile în care gripa este o boală uşoară care nu pune probleme organismului“, a spus dr. Abuhazim Nidal, medic rezident chirurgie plastică.
Alt medic considera că vaccinul împotriva gripei noi a fost insuficient testat. „Nu ştim cât de bine a fost testat acest vaccin şi dacă poate să producă efecte secundare. Nu am încredere în vaccin, dar există şi alte măsuri, profilactice, pentru prevenirea îmbolnăvirii“, a declarat dr. Lorans Khattab. Dr. Gabriel Radu, rezident la chirurgie plastică, nu a fost de acord cu colegii săi care au refuzat vaccinarea, considerând că un medic ar trebui să se protejeze împotriva îmbolnăvirii pentru a putea la rândul său să-i protejeze pe alţii: „Voi face vaccinul. Având în vedere faptul că ne aflăm permanent în contact cu bolnavii, trebuie să ne luăm măsuri de precauţie pentru a nu ne îmbolnăvi şi a nu transmite boala mai departe“.

Prefectul Georgescu vrea anticorpi

Unul dintre primii reprezentanţi ai administraţiei publice din Dolj care s-a vaccinat ieri a fost chiar prefectul judeţului, Eugen Georgescu. „Mă vaccinez pentru că nu cred în bazaconiile celor care critică vaccinul, însă cred în ştiinţa românească şi doresc să posed anticorpii care să mă apere de acest virus“, a declarat prefectul de Dolj, ieri, la ora 12.00, când s-a prezentat la cabinetul medical al poliţiei doljene, pentru a-şi primi doza de Cantgrip. După ce i s-a făcut injecţia în braţ, prefectul a susţinut cu umor: „Mă simt chiar mai bine şi îi sfătuiesc pe toţi să-şi facă acest vaccin, că nu strică“. Apoi le-a urat ziariştilor: „Cât mai mulţi anticorpi!“.
Eugen Georgescu a primit al 21-lea vaccin din cele 4.460 de fiole Cantgrip puse la dispoziţia angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) din judeţul Dolj. „În prima etapă, care se încheie pe 10 decembrie, trebuie încheiată vaccinarea cadrelor MAI. Vaccinarea nefiind obligatorie, au existat şi cazuri de poliţişti care erau programaţi să-şi facă azi (ieri – n.r.) vaccinul, dar au refuzat. Sunt doar vreo zece astfel de cazuri, iar răspunsul nu a fost ferm împotriva produsului Cantgrip, ci poliţiştii respectivi au spus că se mai gândesc dacă să facă sau nu vaccinul“, a menţionat dr. Sever Popescu, medicul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Neoficial, mai mulţi poliţişti, în special de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi Brigada de Combatere a Crimei Organizate au susţinut că n-o să-şi facă vaccinul. Unii pentru că nu au încredere în el, iar alţii… de frica acului.

Cinci decese

De marţi, de la prânz, şi până ieri la aceeaşi oră, au fost confirmate la nivel naţional 168 de cazuri noi de gripă cu virus AH1N1 pandemic, dintre care nouă în Dolj, şi s-au înregistrat două decese, informează Ministerul Sănătăţii. Totalul cazurilor înregistrate a ajuns la 3.427, dintre care cinci s-au soldat cu deces.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII