17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii străini, batjocoriţi în şcolile doljene

Dascălii străini, batjocoriţi în şcolile doljene

Doar zece unităţi de învăţământ din toată ţara au şansa să aibă profesori din Spania pentru clasele biling-ve. În Dolj, două şcoli au dascăli străini: CN „Carol I“, unde lucrează un profesor spaniol, şi CN „Elena Cuza“, unde predă un dascăl francez. Odată veniţi în unităţile de învăţământ doljene, profesorii străini ajung să primească norme de suplinitori şi să-şi cerşească banii de chirie, pe care şcolile sunt obligate să îi achite…

Elevii Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova sunt printre puţinii din ţară care se pot bucura de prezenţa unor cadre didactice atât de limba franceză, cât şi de limba spaniolă, venite special din străinătate. Profesorii predau la clasele bilingve şi sunt recomandaţi conform unui protocol încheiat atât între Ministerul Educaţiei din România şi cel spaniol, cât şi între ambasadele celor două ţări. Conform acestui protocol, instituţiile de învăţământ în care predau lectorii străini sunt obligate să le încheie acestora contracte de muncă şi să le achite chiria lunară: „Conform acordului bilateral cu Spania privind activităţile pentru învăţământul preuniversitar, liceele bilingve care fac parte din proiectul româno-spaniol beneficiază de prezenţa unor stagiari spanioli. În anul şcolar 2009-2010, sunt zece profesori spanioli, care vor preda în zece licee bilingve. Aceştia se vor implica şi în activităţile specifice catedrei de limba spaniolă la nivel de unitate de învăţământ, oraş şi judeţ. Partea română va asigura, prin liceele bilingve selecţionate pentru această activitate, salariul şi cazarea stagiarilor spanioli, iar partea spaniolă va asigura celelalte obligaţii legate de această acţiune“. Deşi acordul specifică în mod clar obligaţiile unităţilor de învăţământ din România, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Străinii au fost încadraţi ca profesori suplinitori, deci le-au fost oferite maximum 18 ore. Cum în România criza financiară îşi spune cuvântul, iar în această perioadă se încearcă o reducere a cheltuielilor din învăţământ, profesorii străini vor fi cei care îşi vor lua zile libere fără plată în acest sfârşit de an. Asta nu este însă tot. Paula Romero Ganuza, care predă limba, civilizaţie, geografia şi istoria Spaniei, a ajuns într-o situaţie-limită. Banii pentru chirie nu i-au fost decontaţi nici până acum, la trei luni de la începerea anului şcolar.  

Părinţi revoltaţi

Aflând de situaţia în care se află profesoara de spaniolă, părinţii elevilor de la CN „Carol I“ au sesizat Gazeta de Sud în legătură cu această problemă: „În Colegiul Naţional «Carol I» din Craiova, la clasa bilingvă, spaniolă, predă doamna profesoară Paula Romero Ganuza, care se ocupă foarte mult de copii. Aduce cărţi în limba spaniolă, realizează spectacole de teatru şi multe alte activităţi. Deşi Colegiul «Carol I» a încheiat un acord de colaborare prin care se obligă să plătească acestei doamne salariul şi unele cheltuieli cu chiria, aceste lucruri stipulate în acord nu sunt respectate. Vă rugăm să luaţi măsuri urgente pentru rezolvarea acestor probleme şi, în calitate de cetăţeni ai unei ţări europene, să nu discriminăm un profesor străin care se implică foarte mult în educarea copiilor noştri“.

Statul spaniol oferă material didactic de 2.000 de euro…

În ciuda problemelor cu care se confruntă, Paula Romero Ganuza este o profesoară dedicată meseriei. Aceasta a povestit că statul spaniol îi oferă material didactic în valoare de 2.000 de euro pentru a le prezenta elevilor pliante, planuri de lecţii, casete audio, dar şi o călătorie culturală. Partea română ar avea doar sarcina să îi ofere dascălului străin salariul, dar şi o locuinţă. „Am predat spaniola şi în anul şcolar 2008-2009, apoi contractul mi-a fost reînnoit. Acordul spune că, dacă profesorului i se reînnoieşte contractul pentru încă un an, şcoala în care predă este obligată să îi plătească şi chiria pentru perioada de vacanţă. Mi-am plătit din propriul buzunar chiria şi mi se pare normal ca şi colegiul să respecte protocolul, să îmi înapoieze banii. Elevii din clasa a IX-a şi a X-a au donat bani la şcoală ca să contribuie la plata chiriei mele. Din cei zece profesori spanioli care predăm în România, trei sunt în Bucureşti, iar restul, în: Cluj-Napoca, Ploieşti, Oradea, Timişoara. Colegei mele din Bucureşti, de exemplu, care predă la Liceul Teoretic «Mihail Sadoveanu», conducerea şcolii i-a închiriat un apartament, colega care predă în Ploieşti am aflat că nu dispune de bucătărie, aşa cum este normal… Deci, există şi în alte şcoli astfel de probleme. În cazul în care nu voi primi banii de chirie, acordul se va rupe…“, a adăugat Paula Ganuza.

„Luxul pe care doamna din Spania îl vrea nu i-l putem oferi!“

Reprezentanţii CN „Carol I“ din Craiova au menţionat că nu au posibilitatea să aloce bani pentru chiria cadrului didactic străin, ci doar să-i asigure salariul pentru activitatea depusă, în aceleaşi condiţii şi valoare ca unui profesor român. „Instituţia noastră nu are posibilitatea legală să achite chiria profesoarei de naţionalitate spaniolă, deci să respecte clauza. Nu avem prevăzut în bugetul de cheltuieli sume destinate pentru aşa ceva. Comitetul de părinţi al şcolii, care funcţionează ca ONG, a preluat această problemă şi a hotărât să achite chiria profesoarei. În plus, doamna solicită 300 de euro pentru chirie lunar, sumă foarte mare pentru o cazare în Dolj. Luxul pe care doamna din Spania îl vrea nu i-l putem oferi! Din câte am înţeles, comitetul de părinţi i-a oferit deja 1.279 de lei sub formă de împrumut după ce a văzut-o plângând că nu are bani de mâncare şi chirie“, a precizat Dan Mic, managerul CN „Carol I“. Dan Mic a menţionat că Paula Ganuza nu are întocmit până în prezent contractul de închiriere, deci nici comitetul de părinţi nu poate direcţiona bani pentru plata chiriei.
Cei 300 de euro ceruţi de profesoara din Spania sunt pentru a recupera şi banii plătiţi pentru chiria în perioada iulie-noiembrie 2009. Din februarie 2010, când ar trebui să-şi recupereze banii, va solicita doar 150 de euro pe lună, diferenţa de chirie fiind de acord să o plătească din surse proprii.

„Statul român e prea sărac pentru a plăti astfel de pretenţii“

Am încercat să aflăm cum stau lucrurile în cazul profesorului de naţionalitate franceză care predă în CN „Carol I“, dar şi în CN „Elena Cuza“. Situaţia acestuia este însă mai specială. Având în vedere faptul că predă la ambele colegii craiovene, cheltuielile sunt împărţite. „Pentru profesorul de franceză venit din Franţa nu am nici o obligaţie să-i achit salariul. Ministerul Educaţiei a încheiat un protocol cu Centrul Cultural Francez din Craiova, care îi asigură şi salariul lunar. Noi împreună cu colegii din «Carol» îi achităm doar chiria lunară. Plătim prin rotaţie, câte patru luni fiecare liceu. Din câte ştiu, pentru patru luni trebuie să îi plătesc 3.000 de lei. Şi, în consecinţă, dacă părinţii vor profesori străini pentru copiii lor, să suporte cheltuielile. Statul român e prea sărac pentru a plăti şi astfel de pretenţii“, a spus Mircea Năstase, managerul CN „Elena Cuza“.

Încercare eşuată

Conducerea CN „Carol I“ a încercat, la începutul acestui an, să încheie un contract cu statul german pentru aducerea în Craiova a unor dascăli de limba germană, a căror finanţare este suportată de guvernul german. Din nefericire, nu a reuşit, fiind alese doar patru licee în localităţi în care există populaţie de etnie germană. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII