11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal50 de lei, factura la căldura pe octombrie

50 de lei, factura la căldura pe octombrie

Valoarea facturii la căldură pe luna octombrie, de fapt, pentru cele 11 zile în care s-a furnizat agent termic, reprezintă un sfert din preţul pe care craiovenii îl plătesc într-o lună geroasă de iarnă.  

Cel puţin aşa arată calculele pe care le fac administratorii de la asociaţiile de proprietari din Craiova, după ce facturile primite de la Regia Autonomă de Termoficare au fost repartizate pe fiecare apartament. Este vorba despre plata la pauşal a consumului de agent termic. În cazul locuinţelor cu repartitoare sau centrale situaţia este alta, fiindcă au fost proprietari care nu au dat drumul la căldură decât după 1 noiembrie. De facturi mai mici şi ceva mai multă căldură au beneficiat craiovenii care locuiesc în blocuri reabilitate termic.
Valoarea facturii la căldură pentru cele aproximativ două săptămâni ale lunii octombrie este la unele dintre asociaţiile craiovene zero, pentru că unii preşedinţi de asociaţii, de comun acord cu locatarii, au ţinut închise gigacalorimetrele.
„Făcând o comparaţie cu o lună de iarnă din sezonul trecut, pot spune că valoarea celei din octombrie este cam a patra parte din valoarea celei dintâi. Cel puţin aşa este la asociaţia noastră. Dacă la începutul anului, în luna ianuarie, costul căldurii a fost pentru proprietarul unui apartament de 43 mp de 225,75 lei, pentru cele 11 zile din octombrie şi acelaşi apartament factura se ridică la 53,32 de lei“, a spus Vasile Calciu, administratorul Asociaţiei nr. 10 din Brazda lui Novac.

Încasări puţine

Preţul căldurii pentru cele 11 zile din octombrie a fost introdus în facturile de plată. Astfel că, la jumătatea lunii noiembrie, craiovenii au aflat cât agent termic au consumat şi, mai ales, cât au de plătit. Unii bun-platnici au trecut pe la casieriile asociaţiilor, alţii se mai gândesc. Un calcul estimativ arată că factura nu este prea mare, fiindcă preţul gigacaloriei a rămas neschimbat. Dar are o valoare mai mare comparativ cu lunile anterioare.
Un craiovean care este încă racordat la sistemul de încălzire centralizat al oraşului şi care deţine un apartament cu două camere de 43 mp are de plătit 53,32 lei, pentru luna octombrie. Acesta este numai preţul pentru căldură, la care se adaugă şi celelalte cheltuieli pentru întreţinere. Dacă locuinţa are cu şase metri pătraţi mai mult, şi preţul este mai ridicat. Adică, pentru un apartament de 49 mp proprietarul va plăti la căldură o factură de 89,18 lei. „La o garsonieră de 25 mp, la pauşal, factura la căldură pentru luna octombrie este de 44,25 lei, în timp ce în luna februarie e de 113 lei. Iar un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 85 mp costul se ridică la 140,25 lei. Listele au fost deja afişate din 20 noiembrie şi oamenii au venit să plătească“, a spus Calciu.
Numai că atât asociaţiile, cât şi casieria Regiei de Termoficare Craiova se plâng că, în comparaţie cu anii trecuţi, încasările sunt mai slabe. „Este o perioadă de trecere. În lunile anterioare, facturile au fost mai mici, iar acum se înregistrează o creştere. Apoi sunt mulţi oameni care trec printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, iar rata încasărilor este mai scăzută“, a spus Dan Remus, preşedintele UJALP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII