11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFata din Amărăşti nu are discernământ

Fata din Amărăşti nu are discernământ

Psihiatrii au stabilit că adolescenta de 14 ani care şi-a ucis bunicul nu are discernământul faptelor sale, astfel că nu va răspunde penal pentru crima săvârşită.

Expertiza psihiatrică la care a fost supusă fata de 14 ani din comuna doljeană Amărăştii de Sus, cercetată pentru că şi-a înjunghiat mortal bunicul, a decis soarta dosarului penal. Potrivit unor surse medicale, experţii de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova au stabilit că adolescenta Ana-Maria Stoica, de 14 ani, nu are discernământul faptelor sale. În baza unor asemenea concluzii ale raportului de expertiză, procurorului care instrumentează acest caz nu-i mai rămâne decât să dispună scoaterea de sub urmărire penală a adolescentei.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj nu au dorit nici să confirme şi nici să infirme informaţia privind lipsa discernământului minorei, prevalându-se de prevederile art. 83 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care interzice autorităţilor „să dea publicităţii orice date referitoare la săvârşirea de fapte penale de către copilul care nu răspunde penal“.
Reamintim că sâmbătă, 14 noiembrie, doljeanul Nicolae Stoica, de 50 de ani, s-a luat la ceartă cu soţia lui, Jana, la domiciliul lor din Amărăştii de Sus. Bărbatul a început să-şi lovească nevasta şi, se pare, chiar ar fi ameninţat-o cu un cuţit, moment în care între ei a intervenit nepoata lor, Ana-Maria Stoica, de 14 ani. Minora a pus mâna pe un cuţit de bucătărie, pe care l-a înfipt o singură dată în spatele bunicului său. Rana i-a fost fatală bărbatului, care a decedat.

Legitima apărare, fără relevanţă

Finalizarea anchetei în baza lipsei discernământului fetei va lăsa nelămurită problema săvârşirii faptei în legitimă apărare. Nu mai are nici o relevanţă juridică ipoteza potrivit căreia Nicolae Stoica ar fi fost lăsat să zacă într-o baltă de sânge timp de o oră şi jumătate, înainte ca soţia şi nepoata lui să anunţe ambulanţa şi poliţia. Chiar dacă legiştii ar stabili că victima a decedat nu strict din cauza loviturii în omoplat, ci în urma hemoragiei provocate de faptul că nu a primit la timp îngrijiri medicale (situaţie care ar fi pus sub semnul întrebării legitima apărare), soluţia va fi aceeaşi: scoaterea de sub urmărire penală a învinuitei pentru că nu avea discernământ.
În urma evaluării din Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, medicii craioveni i-au recomandat fetei, pentru următoarea perioadă, nu doar consiliere psihologică, ci şi consult regulat la psihiatru. Fata va rămâne în continuare în mijlocul familiei din care a făcut parte, compusă în prezent doar din bunică şi cei doi verişori – băiatul şi fata surorei mamei sale, daţi în plasament la bunici. De săptămâna aceasta, adolescenta s-a întors la şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII