Acasă Local Gorj Amendat pentru că şi-a fotografiat votul

Amendat pentru că şi-a fotografiat votul

La Biroul Electoral Judeţean Gorj s-au primit ieri sesizări care au vizat publicitatea electorală în apropierea secţiilor de votare.

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) a primit ieri în permanenţă sesizări care vizau nereguli la secţiile de votare. Potrivit preşedintei Biroului Electoral Judeţean Gorj, judecătoarea Gheorghiţa Eftenoiu, reprezentaţii unei secţii de votare din comuna Padeş au sunat la BEJ pentru a anunţa că au intrat în posesia listelor electorale permanente pentru alegerea preşedintelui în trei exemplare, aceştia reclamând faptul că nu au primit liste şi pentru referendum. Preşedintele BEJ a solicitat Prefecturii Gorj să clarifice situaţia, prefectura fiind cea care a distribuit listele permanente cu alegători. Cele mai multe sesizări primite de BEJ au vizat publicitatea electorală în apropierea secţiilor de votare. BEJ a primit o reclamaţie din partea PSD Gorj, prin care era contestată o decizie de îndepărtare a unui banner electoral din preajma unei secţii de votare. Biroul electoral al unei secţii din comuna Bumbeşti-Piţic a dispus îndepărtarea unui astfel de banner, şeful de campanie al PSD Gorj, consilierul judeţean Gheorghe Milosteanu, declarând că bannerul se află lângă secţia de votare, pe o proprietate privată.

O ştampilă de vot a dispărut

Membrii biroului Secţiei de votare din Pojogeni au anunţat poliţia despre dispariţia unei ştampile de vot. „Am primit o sesizare legată de dispariţa unei ştampile de vot de la secţia din Pojogeni. Am demarat cercetările“, a spus Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj. Preşedinta BEJ a declarat că au fost sesizate organele de control pentru a stabili ce s-a întâmplat la Pojogeni. La o secţie specială din comuna gorjeană Stoina procesul de votare a fost suspendat pentru aproximativ două ore, pentru că informaticianul desemnat să se ocupe de supraveghere nu a ştiut să lucreze cu programul. Decizia de suspendare a fost luată de BEJ, iar procesul de votare a fost reluat după câteva ore, la secţie fiind trimis alt informatician. Preşedinta unei secţii de votare din localitatea Bengeşti-Ciocadia a retras zece buletine de vot pentru că pusese ştampila de control în interiorul buletinului, nu pe pagina 4. La Cruşeţ, secţia specială a fost deschisă o oră mai târziu, pentru că informaticianul a întârziat.

Poză de 1.000 de lei

Preşedinta secţiei de votare nr. 1, Mihaela Coşciug, din Târgu Jiu a fost amendată sâmbătă seară de poliţişti cu 1.000 de lei, pentru că a plecat acasă cu ştampila de control. Un membru al biroului electoral a sesizat poliţia despre faptul că ştampila de control a secţiei de votare lipseşte, preşedinta secţiei recunoscând că este la ea abia după ce a fost contactată de poliţişti. Ea are dreptul să conteste în instanţă sancţiunea primită. La Motru, poliţia a amendat ieri un bărbat de 61 de ani care a fost prins în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. „Bărbatul a fost reţinut până la sosirea unui echipaj de poliţie. A fost amendat cu suma de 1.000 de lei“, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Altă persoană amendată cu 2.000 de lei provine din satul Murgeşti-oraşul Turceni, după ce la ora 5.56 poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat împărţea materiale de propagandă, deşi campania electorală se încheiase. Pentru a verifica transportatorii, IPJ Gorj a organizat în judeţ 21 de filtre fixe şi mobile. Până la prânz, IPJ Gorj a înregistrat 22 de incidente la legea electorală – 16 în mediul rural şi alte şase în câteva oraşe din judeţ.

Poliţia cercetează două sesizări de dare de mită

Oamenii legii din Gorj fac cercetări în două cazuri în care au primit sesizări legate de aspecte ilegale. Potrivit lui Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ, ieri a fost sesizat faptul că în seara de 21 noiembrie, în cartierul târgujian Meteor ar fi fost oferite sume de bani contra votării unui anumit candidat la preşedinţie. „Se fac verificări cu privire la mai multe aspecte sesizate potrivit cărora au fost oferite sume de bani contra voturilor şi despre turism electoral. Aspectele legate de turismul electoral, care veniseră din partea unei persoane din Arcani, nu s-au confirmat. Apelantul şi-a dat date de identificare false. La Roşia de Amaradia şi în cartierul târgujian Meteor se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de oferire de bani sau bunuri contra voturilor. În momentul în care se vor finaliza cercetările, dosarul va fi trimis parchetului competent“, a spus Daniel Tică.

Vot la penitenciar
Procesul electoral a avut loc şi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu. Aici au existat 171 de alegători cu drept de vot, însă numai 148 de persoane au votat. Penitenciarul a fost arondat Secţiei de votare nr. 36. 

Exit mobile version