10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn elev de 11 ani s-a sinucis

Un elev de 11 ani s-a sinucis

Un elev din clasa a V-a de la Şcoala Generală nr. 12 din Târgu Jiu s-a sinucis marţi seară, aruncându-se de pe un bloc. Băiatul era foarte supărat în ultima vreme din cauza unor note mici primite la matematică.

O durere fără margini a pus stăpânire pe sufletul unei mame din Târgu Jiu, care şi-a pierdut unicul fiu. Copilul ei, Remus Niţoi, de 11 ani, şi-a pus capăt zilelor din cauza unor note proaste obţinute în ultima vreme la matematică. Fără să spună cuiva din familie ce se petrecea în sufletul său, copilul a plecat de acasă marţi seară şi s-a urcat pe acoperişul unui bloc cu zece etaje din zona de sud a municipiului Târgu Jiu. De aici s-a aruncat în gol, căzând pe plafonul unui autoturism, iar apoi pe asfalt. Locatarii imobilului au auzit o bufnitură puternică şi au anunţat poliţia şi salvarea, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a salva viaţa micuţului, care a decedat în urma impactului cu solul. „Acesta este blocul morţii. Este al treilea copil care moare aruncându-se de pe acest imobil. Am auzit doar o bubuitură puternică şi am ieşit să văd ce s-a întâmplat. Când m-am uitat mai bine, am văzut copilul“, a povestit una dintre locatarele blocului de pe care s-a aruncat Remus.

Note mici la matematică

Remus Niţoi era singur la părinţi şi locuia cu mama sa, aceasta fiind despărţită de tatăl copilului. Bărbatul este plecat de ceva vreme în Italia, dar se pare că ţinea legătura cu fiul său. Zeci de minute, băiatul a fost jelit de mama sa. „Copilul meu, copilul meu! A zis că nu mai suporta proful de mate, care îi jigneşte“, spunea marţi seară mama lui Remus.
Profesorul de matematică a declarat că nu se consideră vinovat de tragedie şi că Remus nu era singurul elev din clasă cu note foarte mici. „Prima testare pe care am dat-o eu a fost la tabla înmulţirii. El era un elev cu opt greşeli la tabla înmulţirii. Le-am explicat şi la şedinţa cu părinţii că nivelul lor este slab, dar că nu îi voi lăsa corigenţi sau repetenţi. El avea două note de trei şi nu era singurul din clasă. De 42 de ani sunt profesor şi nu mi s-a întâmplat aşa ceva. Eu nu am avut nici o discuţie personală cu acest elev. Le-am spus tuturor că trebuie să înveţe. Eu nu cred că s-a sinucis. Cred că a avut un accident“, a spus Grigore Vlădoiu, profesorul de matematică al lui Remus.

Un bilet de adio şi discuţii în contradictoriu cu tatăl său

Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările în care a avut loc nefericitul eveniment. Procurorul Emil Moţa a declarat ieri că Remus a lăsat un bilet de adio în care îşi lua rămas bun de la toţi cei pe care îi iubea. De asemenea, la sfârşitul mai multor caiete, anchetatorii au găsit câteva scrieri ale băiatului, care relevă că el plănuia de mai multă vreme să-şi pună capăt zilelor. „Din primele indicii a rezultat că este vorba de un suicid. Minorul s-a aruncat de pe acoperişul unui bloc situat lângă şcoala unde învăţa, în urma unor discuţii în contradictoriu purtate telefonic cu tatăl său, privind situaţia şcolară. Cercetările continuă pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul“, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj.

Lumină pentru un suflet pierdut

Colegii de clasă ai lui Remus au rămas înmărmuriţi la aflarea veştii că acesta a murit într-un mod atât de tragic. Copiilor nu le venea să creadă că acest băiat cuminte, căruia îi plăcea foarte mult să se plimbe cu adidaşii săi cu role, s-a sinucis. Ei au spus că Remus era supărat că lua note mici la matematică, dar că niciodată nu l-ar fi crezut în stare de aşa ceva. Ieri-dimineaţă, elevii şi profesorii de la Şcoala Generală nr. 12, unde învăţa Remus, au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere pentru cel plecat prea devreme dintre ei.

Posibil accident

Ovidiu Băluţescu, directorul Şcolii Generale nr. 12, a declarat că nu crede că este vorba de o sinucidere, ci de un accident nefericit. „Remus era un copil cu o situaţie şcolară mai slabă, la fel ca mulţi alţi elevi din acea clasă. Din discuţiile cu colegii mei şi cu elevii am aflat că băiatul nu era introvertit. Era un copil cuminte, care nu avea probleme disciplinare. Unii dintre copii mi-au spus miercuri dimineaţă că Remus a mai fost pe acel bloc, cu alţi elevi, pentru a se juca. Avea adidaşi cu role şi se dădeau pe bordura blocului şi se filmau cu telefoanele. Am înţeles că a şi apărut un filmuleţ. Poate a căzut marţi seară…“, a afirmat directorul Băluţescu. Acesta a mai spus că exclude gestul sinuciderii şi din cauza faptului că elevul  mai avea note proaste şi la alte materii, nu numai la matematică. „Mama băiatului nu a venit niciodată să-mi spună că profesorul de matematică îi terorizează fiul. Poate că este vorba şi de probleme familiale, de neglijenţă. Copilul a chiulit marţi la ultima oră. Are absenţă în catalog. Poate fi vorba de teribilism“, a adăugat Ovidiu Băluţescu, directorul Şcolii Generale nr. 12.

Incapacitatea de a rezolva o problemă

Psihologul Maria Tomescu a afirmat că sinuciderea la copii şi adolescenţi este, de cele mai multe ori, un rezultat al incapacităţii de a rezolva o situaţie problematică. „Este vorba despre un mecanism. S-a confruntat cu o situaţie problematică şi nivelul agresivităţii creşte. Poate să ia măsuri şi să rezolve situaţia problematică sau nivelul agresivităţii poate să explodeze şi copilul să recurgă la gesturi dramatice, chiar şi la sinucidere. Această situaţie problematică este accentuată şi de situaţia din familie. Este important pentru un copil să crească într-un mediu familial sigur“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII