10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Fraude prin e-Bay

Şapte tineri craioveni au fost deferiţi justiţiei de procurorii DIICOT, după ce au înşelat mai mulţi cetăţeni străini, cărora le vindeau prin e-Bay computere… inexistente.

Pe rolul Tribunalului Dolj se află, de ieri, un nou dosar privind fraude pe internet, în care au calitatea de inculpaţi şapte tineri din Craiova. Doi dintre ei au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT în stare de arest preventiv – Dragoş Florian Ponovescu, zis Pono, de 21 de ani, student la Facultatea de Electromecanică din Craiova, şi Sorin Daniel Pavel, de 25 de ani, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – iar ceilalţi cinci vor fi judecaţi în stare de libertate – Marius Cristian Ştefan şi Maria Andreea Dolcan, ambii de 21 de ani, au obligaţia de a nu părăsi municipiul Craiova, în timp ce Marius Remus Tănasie, de 24 de ani, R. G. V., de 22 de ani, şi Cătălina Maria Găluţă, tot de 22 de ani, au obligaţia de a nu părăsi ţara.
Dintre acuzaţiile aduse celor şapte nu lipsesc constituirea de grup criminal organizat, înşelăciunea prin mijloace frauduloase şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, infracţiuni sancţionate cu până la 15 ani de închisoare. Alţi trei craioveni – Răzvan Mircea Dumitriu, zis Gexy, de 24 de ani, Georgiana Cristina Nuţă, de 21 de ani, şi Ionuţ Alexandru Marinoiu, de 19 ani, au fost scoşi de sub urmărire penală. Procurorii au considerat că faptele săvârşite de aceştia sunt ilegale, dar nu prezintă periculozitatea socială a unei infracţiuni, astfel că le-au aplicat doar câte o amendă de 1.000 de lei.

Descoperiţi cu ajutorul US Secret Service

După cum au stabilit procurorii DIICOT, grupul infracţional – coordonat de Dragoş Ponovescu – a efectuat operaţiuni frauduloase pe internet de obicei prin intermediul unor site-uri specializate, gen e-Bay, unde oferea spre vânzare produse electronice fictive (camere foto, laptopuri, calculatoare, camere video) la preţuri sub cele practicate pe piaţă. Atraşi de preţurile foarte mici, mai mulţi naivi – în general, cetăţeni americani – au luat legătura cu tinerii craioveni. Au trimis banii în România, prin Western Union sau MoneyGram, dar nu au primit niciodată aparatura contractată.
Potrivit martorilor, câştigul lui Ponovescu prin astfel de înşelăciuni, din 2006 şi până în august 2008, când grupul a fost destructurat de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în urma colaborării cu United States Secret Service, ar fi fost de ordinul sutelor de mii de dolari. Banii erau întotdeauna ridicaţi de locotenenţii săi – denumiţi „săgeţi“ de oamenii legii -, serviciu pentru care aceştia primeau între 10 şi 20% din sume. Oficial, însă, valoarea prejudiciului este sub 10.000 de dolari, doar şase cetăţeni americani depunând plângeri împotriva grupului de craioveni. Pe lângă prejudiciul efectiv, inculpaţii vor achita şi cheltuieli judiciare de aproape 10.000 de lei, din care 2.800 de lei numai pentru avocaţii din oficiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII