10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDin dragoste pentru Claudia

Din dragoste pentru Claudia

O misiune de suflet uneşte sute de tineri, cu singurul scop de a salva viaţa unei colege. În frig, în ploaie, bătând pe la uşi şi neţinând cont de apelurile respinse, ei vor să o ajute pe Claudia Chelan. Se întâmplă cu adevărat. Aici, lângă noi, în Craiova.

Sâmbătă seară, puţin înainte de ora 21.00. În holul căminului Universităţii de Medicină şi Farmacie, zeci de studenţi îşi fac loc pe canapele, pe scaune şi în picioare, pe margine. În faţa lor, pe peretele opus, televizorul anunţă emisiunea „O dată-n viaţă“. Spiritele se încing, se dau telefoane cu ultimele detalii, se răspunde la zeci de apeluri pe minut, se caută cel mai bun loc pentru vizionare. În toată tulburarea iscată de emoţii, un lucru le aduce mereu liniştea. Masa din mijloc, cu două sticle de Cola, pahare şi o cutie transparentă, cu afişe lipite pe fiecare latură. „Salvează viaţa unui viitor medic“, scrie sub fotografia fetei cu ochi albaştri. Toţi o cunosc. Colegi de grupă, de facultate sau, pur şi simplu, tineri care au auzit despre studenta eminentă ori i-au zărit, măcar o dată, ochii de neuitat. Claudia Chelan. Ea este viitorul medic, de numai 24 de ani, diagnosticată anul acesta cu o formă rară de limfom. Şi pentru ea luptă toţi. Pentru ea s-au strâns în seara aceasta în holul căminului. Să o salveze.

„Dumnezeu e acolo sus şi o ajută!“

„Personal, nu o cunosc, dar auzisem de ea şi de rezultatele foarte bune pe care le avea la facultate“, spune Victor Ghiorman, un tânăr subţirel, student la Medicină, în anul trei. A venit la întâlnirea din cămin cu prietena lui, amândoi dorind să dea o mână de ajutor colegei lor mai mari. Acum stau rezemaţi de pervazul ferestrei, aşteptând liniştiţi începerea emisiunii în timpul căreia se vor putea face donaţii prin SMS. „Sunt sigur că se vor strânge banii necesari transplantului. Cazul ei impresionează pe oricine are suflet! Eu o să-mi ofer tot suportul. Am avut o experienţă dureroasă vara aceasta: cel mai bun prieten al meu, Andrei Mercuţ, s-a sfârşit acum câteva luni în urma unei boli ucigătoare. Nu vreau să mai treacă cineva prin aşa ceva, Claudia trebuie salvată!“.
Monica Anghel, studentă tot în anul trei la Medicină, şi verişoară a Claudiei, a fost şocată când a aflat durerosul adevăr. „Mi-a spus şi mie la fel ca şi celorlalţi, abia la sfârşitul lui octombrie. Încerc să-i înţeleg decizia de a nu implica timp de luni întregi pe nimeni în suferinţa ei, dar lucrul acesta a făcut să pornim această campanie abia acum. Eu sper că Dumnezeu e acolo sus şi o ajută! Aici, pe pământ, puţini sunt capabili de generozitate. Pot să dau exemplu refuzul de a instala o urnă pentru donaţii pe culoarele Spitalului Universitar… Toţi cei care suntem implicaţi în campanie încercăm însă prin alte mijloace să facem rost de banii pentru transplant“, spune cu încredere verişoara Claudiei, Monica.

„Şi-a cerut scuze că e bolnavă“

Deoparte, abia ţinând piept apelurilor pentru a mai pune la punct câte un detaliu din campanie, Cătălin Bogdan numără secundele până la începerea emisiunii. Pentru el, ultimele săptămâni nu au mai avut nopţi, clipe de odihnă, minute de somn. Salvarea Claudiei este misiunea lui de suflet. „E colega mea de grupă, e şefa mea de cinci ani. E greu să nu te ataşezi de o persoană cu care petreci atâta timp! La noi în grupă, relaţiile nu se definesc după numărul berilor băute împreună, ci sunt cumva moştenite din «moda veche», prin educaţia pe care am primit-o de la părinţii noştri“, explică însufleţit studentul din anul şase. Întrerupe discuţia, pentru alte telefoane. Ceva cu nişte corturi, cu o urnă mobilă… cu „da, emisiunea trebuie să înceapă“. Volubil, vizibil implicat sufleteşte, caută să pună la punct câte ceva din nebunia pe care câţiva studenţi au început-o acum câteva săptămâni. Apoi, mai liniştit, continuă: „Motivul pentru care am pornit această campanie este simplu: o iubim cu toţii. E puţin spus o studentă exemplară. Claudia e genul de persoană pe care o vezi că şi gândeşte, pune întrebări logice, nu toceşte materiile. Un coleg – foarte riguros, autoeducat pentru specializarea pe care o va urma, chirurgie oncologică – a spus un adevăr mare: din toată generaţia actuală, Claudia ar fi unul dintre cei patru medici la care ar avea încredere să se trateze. Cu toţii ştim asta: este un om cum rar întâlneşti în ziua de astăzi, un om extraordinar. Cum ar putea fi altfel definită atitudinea ei? A venit în faţa noastră şi şi-a cerut scuze că este bolnavă!“. Tânărul înalt zâmbeşte aproape duios. Nu-şi poate ascunde sentimentele. „Nu-mi pare rău decât de un singur lucru: că nu am învăţat-o în cinci ani să fie egoistă!“.
Emisiunea începe. Toată lumea e numai ochi şi urechi, susţinându-l pe Mugurel Vrabete, vedeta care concurează pentru Claudia. După aproape două ore, dintre cele trei cazuri prezentate, al Claudiei este desemnat câştigător. Rezultatele vor fi însă anunţate abia peste două săptămâni.

Colegii continuă, neobosiţi

Marţi, în jurul prânzului. Un cort mare este amplasat în faţa magazinului Mercur. Îmbrăcaţi în halate albe, cu stetoscopurile la gât şi neţinând seama de frigul şi burniţa de afară, câţiva studenţi la Medicină răspund solicitărilor trecătorilor. Tensiune arterială, înălţime, greutate, indice de masă corporală, risc de boală cardiovasculară. Aceasta este oferta studenţilor, colegii Claudiei Chelan. Totul, în schimbul unei donaţii, aşa cum spune şi sloganul tipărit cu litere roşii de-o şchioapă, pe cortul alb de la Mercur, pe acela din Piaţa Mare şi pe cel instalat în Craioviţa Nouă: „Un medic salvează într-o viaţă sute sau mii de vieţi. Tu ce ai face dacă ai putea salva viaţa unui viitor medic?“.
„Este încă un mijloc de a strânge bani pentru Claudia“, spune Cătălin Bogdan, unul dintre organizatorii campaniei. „Corturile vor funcţiona în fiecare zi, până pe 2 decembrie, între orele 8.00 – 16.00. De asemenea, s-a realizat un banner care, după meciul de miercuri (ieri – n.r.), cu CFR Cluj, când va sta în galeria Craiovei, va fi instalat pe clădirea Mercurului. Vineri, în club Play va avea loc spectacolul caritabil «Bufonul» – la care se va intra cu bilet, banii fiind donaţi în contul Claudiei. Iar în discoteca Gin-Gin se va desfăşura un concert folk, unde intrarea se va face pe bază de donaţii. Există în prezent, în Craiova, câteva baruri care au urne pentru clienţii care vor să o ajute pe Claudia“, încheie Cătălin Bogdan.

Expoziţie dedicată Claudiei

În perioada 19-22 noiembrie 2009, se va desfăşura cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale pentru Studenţi şi Tineri Medici. La eveniment participă studenţi, tineri medici şi rezidenţi, atât din centrele universitare din ţară, cât şi din străinătate. Pe lângă sesiunile de comunicări, se vor organiza workshopuri, cu caracter interactiv, pe teme medicale, cât şi un workshop practic de „Noduri şi suturi“, realizat cu sprijinul Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, Craiova. Ceremonia de deschidere va avea loc în Aula Magna, în Clădirea Nouă a UMF, situată pe b-dul 1 Mai, nr. 68, astăzi de la ora 20.00. Aceasta va fi urmată de vernisajul „Speranţă şi solidaritate“, expoziţie de fotografii cu scop caritabil, dedicată Claudiei Chelan. Vernisajul va avea loc în Restaurantul UMF, situat lângă Clădirea Nouă a UMF.


Salvaţi-o pe Claudia!

Claudia Chelan, de 24 de ani, a fost diagnosticată anul acesta cu o formă rară de limfom. Pentru a fi salvată, tânăra are nevoie de o chimioterapie agresivă şi o operaţie de transplant. Până în prezent, s-au strâns 34.000 de euro din cei 100.000, necesari transplantului cu celule stem. Cei care vor să o ajute pe studenta eminentă să devină medic o pot face donând în conturile deschise la BCR, sucursala Lăpuş, Craiova, Dolj.
Cont în lei: 2511.A13.0.2056579.0138.ROL.3
IBAN: RO52RNCB0138020565790003
Cont în euro: 2511.A13.0.2056579.0138.EUR.4
IBAN: RO25RNCB0138020565790004
Titular: Chelan Claudia-Valeria CNP: 2850804160055
De asemenea, cei care vor să doneze on line o pot face accesând http://www.claudia-chelan.eu/ sau apelând din reţeaua Romtelcom:
0900900480 (2 euro)
0900900482 (5 euro)
0900900485 (10 euro)
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

93 COMENTARII