12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAccidente cu poliţişti

Accidente cu poliţişti

17 maşini aparţinând Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au fost avariate în acest an, pentru producerea a şapte accidente fiind găsiţi vinovaţi chiar agenţii sau ofiţerii care se aflau la volan. Evenimentele rutiere în care au fost implicaţi poliţişti au făcut şi victime, doi agenţi decedând în 2009. 

Ultimul eveniment rutier care i-a avut ca protagonişti pe poliţişti doljeni a fost înregistrat în urmă cu o săptămână, când şeful de post din comuna Rojişte, agentul-şef principal Gheorghe Encea, a lovit cu Loganul de serviciu maşina personală a unui alt poliţist. Accidentul s-a petrecut în comuna Malu Mare, şeful de post lovind violent din spate cu maşina pe care o conducea un Cielo la volanul căruia se afla comisarul-şef Ion Surugiu din cadrul IPJ Dolj. Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită, însă cele două maşini au fost serios avariate. Şeful de post a fost sancţionat de poliţiştii de la Rutieră cu patru puncte amendă şi trei puncte de penalizare pentru că nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic şi nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de autoturismul din faţă.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în afară de acest accident, în 2009, alte 16 autovehicule aparţinând inspectoratului au fost implicate în accidente rutiere. În şapte dintre cazuri s-a stabilit că responsabilitatea producerii acestora a aparţinut poliţiştilor, iar în celelalte zece vina a aparţinut celorlalţi conducători auto implicaţi.
Conducerea IPJ Dolj consideră că numărul accidentelor rutiere produse din vina poliţiştilor este destul de mic în comparaţie cu kilometrii parcurşi de maşinile inspectoratului. „Autovehiculele aparţinând inspectoratului nostru au înregistrat până pe 31.10.2009 un rulaj total de 3.650.000 km, astfel încât apreciem că numărul de evenimente rutiere produse din vina lucrătorilor noştri este extrem de scăzut comparativ cu volumul mare al deplasărilor efectuate cu autovehiculele respective“, au explicat reprezentanţii IPJ Dolj.

Buni de plată

Pentru că maşinile din parcul auto al IPJ Dolj nu mai sunt asigurate CASCO, poliţiştii care au fost găsiţi vinovaţi trebuie să plătească reparaţia autoturismelor din propriile buzunare. Astfel, în cursul acestui an, pentru achitarea contravalorii reparaţiilor autovehiculelor implicate în aceste accidente a fost recuperaţi de la poliţiştii 863,42 lei.
Aproape jumătate din această sumă a fost achitată de Sorin Slămnoiu, de 25 de ani, agent de siguranţă publică la Secţia 4 Poliţie Craiova. Pe 24 iunie, acesta a lovit cu Loganul pe care îl conducea pe strada Bariera Vâlcii un Fiat Doblo, staţionat pe partea dreaptă a drumului. Din verificările poliţiştilor de la Rutieră s-a stabilit că agentul Slămnoiu a încercat să evite un Chevrolet condus de Irinel Toboş, de 20 de ani, din Craiova, care a ieşit de pe strada Toamnei, însă a lovit în spate Fiatul staţionat pe partea dreaptă a drumului.
Agentul de poliţie a fost sancţionat pentru neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, iar Irinel Toboş a rămas fără permisul de conducere, care i-a fost suspendat pentru neacordare de prioritate. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că poliţistului i-a fost ridicat dreptul de a conduce autovehiculele din dotarea IPJ Dolj şi a suportat costul reparaţiilor autovehiculului, în valoare de 404,60 lei.
Poliţiştii doljeni au menţionat că, pe lângă sancţiunile primite de la colegii lor de la Rutieră, tuturor poliţiştilor care au provocat accidente de circulaţie li s-a retras dreptul de a conduce autovehicule aparţinând IPJ Dolj.

Doi poliţişti morţi

Anul acesta, în luna august, doi agenţi şi-au pierdut viaţa după ce au fost implicaţi în accidente rutiere în timp ce conduceau maşinile personale. Astfel, pe 10 august, ajutorul şefului de post din Ostroveni, agentul Daniel Andrei Danciu, de 23 de ani, în timp ce conducea un Opel Astra pe un drum comunal dinspre Lişteava, la intersecţia cu DN 55A, a pierdut controlul direcţiei, după care a părăsit partea carosabilă şi a intrat în gardul de beton al unei locuinţe. În urma impactului violent, agentul a fost rănit grav, fiind transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a fost internat în comă de gradul III. Acul vitezometrului autoturismului s-a oprit la 105 km/h, poliţiştii de la Rutieră stabilind atunci că agentul Danciu nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic. Ulterior, poliţistul a fost transferat la un spital din Bucureşti, însă medicii nu i-au putut salva viaţa.
În dimineaţa de 30 august, alt poliţist şi-a pierdut viaţa, după ce a intrat cu Dacia la volanul căreia se afla într-un copac de pe marginea drumului, în comuna Afumaţi. Agentul Paul Şerban, din cadrul Poliţiei Băileşti, conducea în jurul orei 6.30, în comuna Afumaţi, pe DJ 561A, o Dacie 1310. Într-o curbă uşoară la dreapta, poliţistul a pierdut controlul direcţiei de mers şi a părăsit partea carosabilă, după care a lovit un copac de pe marginea drumului. În urma impactului violent, poliţistul, care era singur în maşină, a murit pe loc. Colegii de la Rutieră ai acestuia au stabilit că accidentul s-a produs din cauza oboselii, cel mai probabil agentul Şerban adormind la volan.

Sancţiuni în trafic

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost aplicate poliţiştilor din cadrul inspectoratului 26 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri de la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Dintre acestea, şase au fost pentru neadaptarea vitezei de deplasare la condiţiile de trafic, trei pentru neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers, 12 pentru depăşirea vitezei regulamentare, patru pentru neacordare de prioritate şi una pentru consum de alcool, fiind reţinute cinci permise de conducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII