10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Pariaţi pe aur

Aurul s-a scumpit destul de mult în perioada crizei. Investiţia în metale preţioase este o formă sigură de a păstra banii, spun cunoscătorii, similară cu depozitul bancar. Aurul nu se devalorizează şi chiar a ajuns la preţuri record în România şi în lume.

Aurul a căpătat cotaţii record pe pieţele lumii şi urcă destul de repede şi în România. Este o formă alternativă de investire, la îndemâna oricui. Fie cumpărat sub formă de bijuterii, fie de pe pieţele internaţionale, sub formă de instrumente derivate, aurul costă din ce în ce mai mult în perioade de criză şi nu se devalorizează aşa uşor precum unele valute. Cotaţia aurului la Banca Naţională a României (BNR) a depăşit 100 de lei pe gramul de aur (XAU) de pe 4 noiembrie 2009, când a ajuns la 102,25 lei. Ieri a scăzut uşor la 101,2 lei pe un gram de aur. Creşterea este substanţială, având în vedere că,  la începutul anului, BNR cota aurul la 85 de lei pe unitate.
„Preţul aurului a crescut mereu în ultimii ani, mai ales în perioada crizei, şi nu numai în România, ci şi în lume. Astfel de creşteri au loc în perioade de crize şi de incertitudini“, a precizat, pentru GdS, directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu. Analiştii sunt de părere că este o investiţie bună cea în metale preţioase, mai ales că pe perioada crizei s-au făcut bani buni pariind pe aur. „Este un instrument de investire bun, care a avut randamente spectaculoase în ultima perioadă. Pe plan internaţional, aurul a ajuns la maximul istoric de 1.100 de dolari pe uncie“, a spus, pentru GdS, analistul economic Radu Soviani. O uncie are 28,349 grame, ceea ce înseamnă 112,52 lei pe gram.

De unde cumperi aur?

Omul de rând care are ceva bănuţi puşi deoparte are posibilitatea să cumpere aur sub formă de bijuterii sau să-şi plaseze economiile sub formă de depozite bancare. De curând, o singură bancă din România a anunţat că vinde aur, atât sub formă de monede, cât şi de lingouri. Banca încearcă să păstreze aurul în depozit, iar persoana care cumpără metal preţios ajunge, de fapt, să depună bani la bancă, la fel ca la un depozit clasic. În plus, nu toate agenţiile respectivei bănci au posibilitatea să tranzacţioneze aur. Pentru cunoscători – investitorii pe piaţa de capital – există posibilităţi de a investi în aur pe pieţele externe, la cotaţiile afişate pe plan internaţional, în sensul că ei nu cumpără aur efectiv, ci jonglează pe preţul aurului.
„De pe piaţa românească poţi cumpăra doar aur sub formă de bijuterii. Din străinătate se poate cumpăra aur prin platforme specializate. Chiar şi din România se pot face astfel de tranzacţii, care au adus randamente spectaculoase chiar în ultima perioadă“, a arătat analistul Radu Soviani. Pe o piaţă bursieră românească, în care cotaţiile titlurilor de valoare au înregistrat scăderi succesive în ultimul an, alternativa viabilă pentru jucătorii de pe piaţa bursieră este investirea în aur.
„Nu se cumpără aur efectiv, ci se joacă pe preţul aurului cotat, să zicem, la Bursa de la Londra. Investitorul face contracte pe creşterea sau descreşterea preţului aurului, respectiv acele contracte «futures» pe care le cunosc investitorii. De pe piaţa internă se pot cumpăra, într-adevăr, doar bijuterii de aur şi, periodic, acele lingouri sau monede pe care le scoate BNR la vânzare, dar această sumă nu reprezintă o oportunitate permanentă de investire“, a arătat şi George Ciobanu, director al unei societăţi de servicii de investiţii financiare.

Preţul local al aurului

Magazinele de bijuterii din Craiova au urcat treptat preţul aurului, începând din vara aceasta, de când aurul s-a scumpit şi la BNR. Dacă în unele locuri bijuteriile se vând cu 86 de lei pe gramul de aur, în alte magazine, preţul a urcat la 96 şi chiar la 100 de lei (în funcţie de puritate), foarte aproape de cotaţia BNR. Iarna trecută, un gram de aur se vindea la 75 de lei. La acest preţ mai pot fi achiziţionate acum doar bijuteriile de la casele de amanet. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII