A mai căzut o stea, Gheorghe Dinică

Autori


Gheorghe Dinică, un mare artist pe scenă şi dincolo de ea, s-a stins ieri la prânz pe un pat de spital, măcinat de o boală pe care medicina nu a putut-o învinge.

S-a bucurat şi a trăit din plin fiecare moment petrecut alături de prieteni, de familie, de public. Cu siguranţă, de acolo de sus, marele actor ne îndeamnă să ne amintim replica din „Filantropica“: „Decât să ne certăm, hai mai bine un cântec vesel să cântăm“.

Gheorghe Dinică s-a născut şi a crescut în Giuleşti. Despre copilăria lui, acesta povestea cu umor: „M-am născut în 1933, în ziua de Crăciun, dar nu era nimeni la primărie, toţi erau în chefuri, şi m-au declarat în acte pe 1 ianuarie 1934. Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decât de familie, iar sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani“.

Gheorghe Dinică şi-a început cariera în teatrul de amatori al Poştei Române şi, pentru că talentul său era debordant, Dina Cocea l-a remarcat într-una dintre seri. Maestrul îşi amintea cu drag de momentul în care marea doamnă a teatrului românesc i-a spus: „Vino la institut să te fac actor!“. Şi s-a dus. „M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea“.

În scurt timp a devenit un profesionist. Teatrul s-a dovedit pentru Gheorghe Dinică prima treaptă în extraordinara carieră care se întrevedea. A urmat filmul. Maestrul a devenit o emblemă a cinematografiei româneşti. Cine nu ştie celebra replică din filmul lui Sergiu Nicolaescu – „Nu trage, dom’ Semaca, sunt eu, Lăscărică“? Lăscărică a rămas, de altfel, un personaj de care, la 75 de ani, încă se simţea apropiat. Până după revoluţie, Gheorghe Dinică a trăit o viaţă de artist boem. S-a bucurat de perioada celebrei crâşme „Şarpele Roşu“ alături de Ştefan Iordache, Marin Moraru, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii, cu care a scris istoria filmului românesc.

„Meseria asta a mea îmi ocupă cel mai mult timp, îmi place, şi fără ea nu ar avea nici un haz pentru mine tot ce se întâmplă“.


Pe sfânta scândură a scenei

Talentul artistic al lui Gheorghe Dinică s-a manifestat şi în muzică. În tinereţe, muză i-a fost celebra Maria Tănase şi asta l-a făcut să imprime ani buni mai târziu albume de romanţe, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.

În ultimii ani, pe scena Teatrului Naţional, Gheorghe Dinică a jucat în „Take, Ianke şi Cadâr“.

Ultimul rol al actorului a fost cel al generalului Grigorie Vulturesco din primul serial românesc de epocă – „Aniela“, un rol pe care acesta îl îndrăgea foarte mult: „Plec la Buftea cu plăcere în fiecare dimineaţă“, le spunea maestrul apropiaţilor.

O celebră replică din „Filantropica“ – „Vino la mine şi impresionează-mă, emoţionează-mă, stoarce-mi o lacrimă“- l-a marcat pe marele artist. Exact asta a şi făcut. A venit în vieţile noastre, ne-a impresionat, ne-a emoţionat, ne-a stors mai multe lacrimi. Dar ne-a făcut şi să zâmbim şi să ne minunăm de măsura talentului său şi de frumuseţea şi firescul cu care a stăpânit arta de a trăi.Comenteaza acum

44 Comentarii

 1. nimeni said:

  a fost un OM asa cum nu sunt multi! DUMNEZEU sa ni-l odihneasca!

 2. EvilCC said:

  Gheorghe Dinica s-a dus la prietenul lui, Stefan Iordache. Lumea e mai trista fara ei. Dumnezeu sa-i odihneasca pe maestri!

 3. nicu said:

  sa-ti fie tarana usoara maestre. fara tine lumea este mai saraca .DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE.

 4. marian sirmei said:

  unicat! unicat! unicat!nu se mai naste altul! un om mare pe o scena atit de mica a vietii! te voi venera toata viata maestre ptr tot ce ai facut ptr filmul si teatrul romanesc! d-zeu sa iti dea lumina si sa te aiva in paza acolo unde esti !

 5. marcel said:

  sint mai sarac cu un idol … dumnezeu sa-l odihneasca …sa iti fie tarina usoara… nu te vom uita………..

 6. Misela said:

  De aici incolo incep amintirile….Multe, pline de ras si plans,de recunostinta si de foarte mult dor! Te voi iubi pana cand ma voi muta si eu la tine si te voi imbratisa cu toata dragostea mea !
  Drum bun printre stele! Spune-le si celor deja ajunsi printre pulberile astrale ca ne simtim mai saraci si ma tristi fara de voi !!!!

 7. Marius Liviu said:

  Nu-ti vom uita niciodata replicile din faimoasele filme ale copilariei noastre domnule Lascarica! Simt un mare gol in suflet de azi inainte stiind ca nu mai esti printre noi.Dumnezeu sa te Odihneasca in Pace !

 8. gigilina said:

  Sa va aiba d-zeu in paza sa MAESTRE. Ati fost unic ,ati fost un simbol al teatrului si filmului roamanesc.
  Sa va fie tarana usoara

 9. Daniel said:

  Marele actor DINICA traieste ,si va trai multe generatii viitoare in inimile noastre….

 10. susanu georgeta said:

  Sunt onorata ca am fost contemporana cu MaestruLUn gand pios plin de veneraţie

 11. vali said:

  magnific actor ne-a umplut sufletele de bucurie si ne-a fost hrana si caldura pe vremea lui ceasca impreuna cu ceilalti mari actori romini ne-au facut sa trecem mai usor acele vremuri grele te vom iubi mereu

 12. norica said:

  Inca o stea din scena vietii, pacat cad unu cate unu dar au fost atat de buni ca nu le vom uita niciodata, sa te aiba Dumnezeul in paza sati fie tarina usoara team admirat si nu te vom uita

 13. ANDREEA said:

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.CONDOLEANTE SI UN ULTIM OMAGIU

 14. Dan Nicolae said:

  Nu se va mai naste un om ca EL prea curand. Personajul real s-a suprapus cu cel de pe scena. Toata Braila il venereaza! Nu mai sunt cuvinte de comentat. Dumnezeu sa-l aiba in paza ! Nu vei fi uitat niciodata , MAESTRE !

 15. gaman florina alina said:

  Intradevar a mai cazut o stea .Mare pacat
  Printre stele va fi cea mai luminoasa deoarece dumnezeu l-a iubit .La revedere Aurica drum bun printre astrii sa te odihnesti in pace ai fost cel mai bun vei trai vesnic in inimile noaste.
  Dumnezeu sa-l ierte !!!!!!!!!!!!

 16. Florin Ţanovici said:

  “Dacă scap şi acum, cum am scăpat în noiembrie anul trecut…”. Din nefericire, în noiembrie anul acesta maestrul n-a mai scăpat, s-a dus să măture praf de stele, să invite la dans noaptea în balans. Nu te vom uita maestre! Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Amza Pellea – titani ce vor trăi veşnic în memoria noastră!

 17. Vasilescu said:

  Am pierdut un mare ,, ARTIST ” , Actorul Gheorghe Dinica !
  Cu ,, RESPECT ” si ,, STIMA ” pentru :
  ,, PROFESIONALISMUL ” de care a dat dovada pe scena teatrului !
  Va ramane o ,, LEGENDA VIE ” a culturii noastre nationale !

 18. Nu fiti tristi said:

  Ne vom intalni cu totii, candva. In ceruri e bucurie mare, Dinica are multi prieteni si acolo.

 19. oki said:

  Asa cum ieri ma intrebam dupa ce am vazut la stiri ,,a murit Stefan Iordache?” asa si peste ceva timp ma voi intreba:,,a murit Gheorghe Dinica?” pentru ca ei raman in memeoria noastra ca si cand ar fi printre noi
  Dumnezeu sa il odihneasca in pace

 20. vio_finutzzu said:

  Gheorghe Dinică (n. 1 ianuarie 1934, Bucureşti – d. 10 noiembrie 2009, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români.
  Dunmnezeu sa il ierte !

 21. danezul said:

  Toma Caragiu,Octavian Cotescu,Amza Pellea,Mihailescu Braila,Dem Radulescu ,Stefan Iordache si acum Gheorghe Dinica.Numai cativa din marii actori care ne-au parasit pe rand lasand in urma lor prestatiile lor in roluri memorabile.Sa le fie tarana usoara!In veci nu-i vom uita!

 22. Loredana said:

  Marile stele ale teatrului romanesc se sting incet incet…in urma llor raman doar amintirile,nepretuit e…
  D-zeu sa-l odihneasca in pace….
  Luminile se sting, cortina se trage….!

 23. oare ? said:

  Oare, tot atâtea regrete vă veţi exprima şi după moartea “actorului parodist” Traian Băsescu ?!

 24. CocoBOSS said:

  Ce om!!! Dumnezeu sa-l odihneasca. Rar dar foarte rar se mai nasc actori dar mai ales oameni ca el.

 25. gbg said:

  Cuvintele sunt greu de gasit in fata unei astfel de pierderi, a unui MARE ARTIST care va RAMANE PRINTRE NOI prin prisma realizarilor teatrale si cinematografice PURUREA…DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!

 26. Poe said:

  Un suflet,un actor un om intre oameni.Sa il primeasca cerul in bratele sale.

 27. Pacat said:

  Iata ca microbii au fost mai rezistenti decat antibioticele. Candida (ciuperca) si Stafilococul auriu. Acest stafilococ l-a avut si Michael Jackson, insa starul american a reusit sa scape de el cam cu un an inainte de a muri. Ciudat ca Dinica s-a dus la spital pe picioare si a iesit in sicriu. Nu trebuia sa moara, parerea mea, dar nimeni nu poate scapa de ce-i e scris. Pacat, parca a murit si ceva din mine.

 28. ? said:

  Ce se va intampla cu personajele interpretate de el in peliculele cinematografice in care juca inainte de imbolnavire? Vor muri si ele ? I se vor face dubluri ? Nu cred ca-l va putea imita cineva.

 29. Anca said:

  Ne-a daruit atata clipe minunate. Talentul sau urias si modestia incredibila trebuie pastrate in memoriea noastra cu sfintenie.
  Te iubim maestre si suntem onorati ca ai fost printe noi!

 30. Gergescu Catalin said:

  Aplauze maestre. Ai parasit scena vietii tot asa de smerit asa cum ai fost si pe scena teatrului si in filmele care au facut fala cinematografiei romanesti. Cortina grea a vesniciei s-a lasat peste rolurile interpretate. Fie ca trupul chinuit al MARELUI MAESTRU al scenei romanesti sa aiba parte de odihna vesnica si dreapta pretuire din partea semenilor. JOS PALARIA in fata personalitatii dumnealui!

 31. Anca said:

  Iertati-ma pentru greselile de ortografie, dar chiar e greu sa te concentrezi cand imaginea lui te copleseste.

 32. Sorin said:

  DUMNEZEU SA-L ODIHEASCA IN PACE PE GHEORGE DINICA SI CONDOLEANTE FAMILIEI SALE
  NU TE VOM UITA MAESTRE

 33. angi said:

  cu siguranta stai bine acum maestre alaturi de stefan iordache dar ai lasat multa tristete in urma dar si amintiri vesnice pt noi toti.ai fost un exemplu pt multi.dumnezeu sa te odihneasca in pace,adio MAESTRE

 34. namana75 said:

  Ascult aproape zilnic cantecele minunate ale Maestrului Dinica si ma gandeam, pana acum cu infrigurare, pana cand o sa o mai duca… dar iata ca momentul a venit si inca o stea ne-a parasit!
  Afara e ‘ntuneric, aprind lumina’n casa, ce daca….
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
  P.S. S-a dus acolo unde toti o sa ne ducem; acasa…

 35. filip tanase said:

  OMAGIU UNEI LEGENDE

  MARELUI DISPĂRUT
  GHEORGHE DINICĂ

  EPILOG IN MEMORIAM
  10 Nov. 2009.
  O veste tristă mă străbate
  Primită la televizor,
  Că-n trista ta singurătate
  Ne-ai spus adio tuturor!
  *
  Te-ai dus nea Gigi dintre vii,
  Cu valuri mari de simpatii,
  Şi ai lăsat în urma ta
  Un gol imens in viaţa mea.
  *
  Mă-mpinge muza nesupusă
  Ce n-am chemat-o la apel,
  Azi, toată lumea este plânsă
  Plâng şi duşmanii după el.
  *
  Ca tine, nici-o stea n-a strălucit
  In spirit, har şi demnitate,
  Talentul tău nicicând nu a pierit
  Eşti mirifica eternitate .
  *
  Dar ne dispar mereu confraţii
  Şi nu e pentru prima oară,
  Aştept în fiecare seară
  Acelaşi tren, aceeaşi gară.

  Voi, mari artişti şi camarazi ai lui
  Care nu aţi fost orişicare,
  Puneţi un gând la căpătâiul lui,
  Măcar modesta lumânare.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 11 noiembrie 2009

Actualitate

» Judecătorul Măruţă s-a pensionat
» S-a lansat Premiul European pentru Tinerii Jurnalişti
» Craiova are suflet?
» Familia gorjencei bolnave de gripa nouă, sub observaţie
» Gorj: Dosar penal pentru agresarea unui poliţist
» Gorj: Deţinutul decedat avea probleme congenitale la inimă
» Doljenii ignoră locurile de muncă din Marea Britanie
» Craiova: Spitalul de Boli Infecţioase, asaltat de pacienţi
» A crescut numărul gorjenilor cu handicap
» Două gospodării inundate în Târgu Jiu
» UNDA DE VIITURA DE PE DUNARE SE PROPAGA IN ZONA CALARASI-TULCEA
» Gorj: Tragere la sorţi pentru şefii de secţii de votare
» Peste 540 de doljeni vor rămâne fără slujbe

Local

» Germania cere banii înapoi de la General Motors
» Agenţiile atacă asociaţiile
» Taxa pe mocirlă
» Investitori britanici, potenţiali furnizori Ford
» Pariaţi pe aur
» DIICOT Craiova, în casă particulară
» Terenuri sub ape
» Deţinut decedat din cauze necunoscute
» Ucis de un BMW, la Brebeni
» A mai căzut o stea, Gheorghe Dinică
» O tânără din Rovinari, primul bolnav infectat cu virusul AH1N1
» Gripa loveşte în liceele prestigioase

Dolj

» Poliţist amendat
» Selecţie de forţă de muncă pentru Marea Britanie

Gorj

» Scurte ştiri

Sport

» Deaconescu: Ne putem bate la promovare
» Mădălin Ciucă: Vreau o finală Craiova – Bistriţa în Cupă
» Gorjenii mai au „dreptul“ la o singură înfrângere
» Scurte ştiri
» Hănescu nu-şi revine
» Carla Ionesi, convocată la tineret
» Alina Dumitru vrea titlul mondial
» Elisei, operată cu succes
» Profesorii de sport au asociaţie
» Gemenele golului

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Piese de vestimentaţie la modă în sezonul rece
» Hainele vechi, o afacere pe timp de criză
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Tort Select
» Încălzirea prin film cu infraroşu

Top