16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn preot erudit - părintele Gheorghe Manole

Un preot erudit – părintele Gheorghe Manole

În oraşul Târgovişte, fostă cetate de scaun a Ţării Românesti, pe Calea Domnească ce duce către curtea lui Petru Cercel, a lui Neagoe şi Matei Basarab se ridică Biserica Albă, ca un reper al vechiului târg. De mai bine de zece ani, unul dintre preoţii slujitori ai acestui sfânt locaş de rugăciune este părintele Gheorghe Manole, profesor doctor în Teologie, un erudit şi prolific publicist. Originar din localitatea Băleni, judeţul Dâmboviţa, părintele Manole a absolvit Seminarul şi Institutul Teologic din Bucureşti, urmând apoi cursurile de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Valahia“ din Târgovişte, secţia Istorie şi Tradiţie Culturală în Context European. Lucrarea sa de disertaţie din 2001 s-a intitulat „Creştinism şi politică la Erasmus din Rotterdam, Niccolo Machiavelli şi Neagoe Basarab“, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Zamfirescu. Doctor în Teologie cu specializarea Teologie Biblică, pr. Gh. Manole s-a perfecţionat în activităţi de îndrumare misionară, ca şi în probleme de reformă în învăţământ pe componente cum ar fi Curriculum naţional, evaluare sau managementul schimbărilor.
Hirotonit preot pentru Parohia Mărceşti de Dâmboviţa, a fost ales în repetate rânduri membru cleric în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Târgoviştei, în Comisiile Cultură-Învăţământ şi Economico-Financiară, precum şi membru în Consiliul Eparhial, fiind din 1998 ridicat la rangul de iconom-stavrofor.
Pe lângă implicarea sa eclezială, părintele Manole a desfăşurat şi o bogată activitate didactică, fiind profesor de latină, religie şi istoria religiilor la Liceul din Băleni, apoi în Târgovişte, profesor la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu“, spiritual al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur“, preparator şi apoi asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Valahia“ pentru disciplinele Vechiul Testament, Formare duhovnicească şi practică de specialitate.
Prezent la numeroase întruniri şi manifestări cultural-religioase, simpozioane, conferinţe şi comunicări ştiinţifice, pr. prof. dr. Gh. Manole a colaborat cu mai multe publicaţii, cum ar fi Raze de Lumină a Seminarului Teologic din Târgovişte sau revistele Litere şi Armonia ale Societăţii Scriitorilor Târgovişteni. În prodigioasa sa activitate pe tărâm religios şi cultural, părintele Manole s-a preocupat de tematici diverse, publicând lucrări cum ar fi „Creştinism şi Politică“, dar şi „Problema Familiei creştine de astăzi“, „Pacea mesianică în cuprinsul Bibliei, ca şi în Psalmi“, precum şi istorice de monumente sau cuvinte la diferite duminici şi sărbători.
Se pare, însă, că în toată varietatea de preocupări a pr. Manole a existat o permanenţă: cercetarea vieţii şi operei lui Neagoe Basarab. Personalitate a istoriei româneşti, acest voievod creştin, mare ctitor de sfinte locaşuri şi autorul monumentalei lucrări „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie“ a fost trecut în rândul Sfinţilor Bisericii Ortodoxe Române începând din anul 2008. Dar titlurile pr. prof. dr. Gh. Manole referitoare la politica şi creştinismul Sfântului Neagoe în context european datează încă din 2005, anul acesta urmând să vadă lumina tiparului altă lucrare, „Creştinism şi Cultură la Târgovişte sub Neagoe Basarab“.

Anca FILOTEANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU