24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPanică în şcoli

Panică în şcoli

Gripa AH1N1 a provocat panică în unităţile de învăţământ doljene. Cazuri noi apar în fiecare zi. Pentru a se proteja, elevii vin la ore cu măşti şi mănuşi de unică folosinţă, pe care şi le-au procurat din fonduri proprii. Unităţile şcolare doljene nu au achiziţionat nici până în prezent materiale de protecţie.

Speriaţi de numărul mare al persoanelor diagnosticatecu virusul AH1N1, în ultimele zile, în judeţul Dolj, reprezentanţii unităţilor şcolare au trecut la măsuri drastice. În Şcoala nr. 36 „Gheorghe Bibescu“, din Craiova, au fost închise ieri două clase, a V-a A şi a VII-a A, iar elevii au fost trimişi acasă pentru şapte zile. Măsura a fost luată după ce reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au aflat că două dintre elevele Şcolii „Bibescu“, una de 13 ani, iar cealaltă de 11 ani, s-au aflat în cantonament, la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu eleva din clasa a VIII-a C de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, care a fost diagnosticată marţi cu gripă nouă. „Elevele şcolii noastre se simt bine, nu au nici un simptom al bolii. Părinţii au mers totuşi cu fetele la spital, după ce au aflat că eleva din «Fraţii Buzeşti», alături de care au fost la campionatul de tenis de la Giurgiu, a fost diagnosticată cu virusul AH1N1. Celor două eleve ale noastre nu li s-au prelevat probe pentru analiză, medicii le-au recomandat doar izolare la domiciliu pentru o săptămână şi tratament preventiv. Astăzi (ieri – n.r), la ora 11.00, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj a efectuat dezinfecţia în cele două clase, iar ca măsură de protecţie am hotărât să-i trimitem acasă pe elevii claselor respective, pentru o săptămână“, a menţionat Ion Marica, directorul Şcolii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“.
Managerul unităţii de învăţământ a hotărât ca astăzi, după terminarea orelor, întreaga şcoală să fie dezinfectată.

Şcolile din Doljnu dispun de măşti de protecţie

Gripa nouă a produs panică în rândul elevilor şi al cadrelor didactice, mulţi dintre ei luând cu asalt cabinetele medicale, pentru a şti din timp dacă au acest virus. Majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj nu dispun de măşti de protecţie, dar au înfiinţat comitete de gripă care verifică în fiecare dimineaţă, împreună cu diriginţii de la clase, starea de sănătate a elevilor. Şcolile au primit doar pliante sau materiale informative privind gripa şi măsurile de prevenire.
„Nu avem măşti, nici o şcoală din Dolj, şi cred că nici din ţară ,nu are astfel de echipamente de protecţie. Cu toate acestea, elevii şcolii noastre şi-au achiziţiona singuri măşti sau mănuşi de unică folosinţă, pe care le poartă chiar şi în timpul cursurilor“, a adăugat Marica. În această situaţie se află şi liceele „Charles Laugier“, ICM2, dar şi alte unităţi de învăţământ din Craiova şi din judeţ.
Potrivit Ordinului Mi-nisterului Sănătăţii nr. 1094/10.09.2009, pentru aprobarea Planului de măsuri pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripa AH1N1 în unităţile de învăţământ din sistemul public şi privat, managerii unităţilor de învăţământ aveau obligaţia să constituie o bază de date cu numerele de telefon ale părinţilor/tutorilor legali ai fiecărui elev/clase, dar şi să asigure procurarea de măşti de protecţie individuală de unică folosinţă (măşti chirurgicale, cantitate minimă 200 de bucăţi), aprovizionarea cu apă şi săpun a unităţii şcolare, precum şi cu substanţele necesare pentru efectuarea dezinfecţiei.

Reprezentanţii DSP au suspendat cursurile la un liceu

Reprezentanţii DSP Dolj au menţionat că numărul cazurilor de gripă nouă cresc de la o zi la alta, însă au precizat că situaţia este ţinută sub control, iar populaţia nu trebuie să se panicheze. În urma noilor cazuri confirmate ieri, ca măsuri de ultimă oră, s-a decis suspendarea cursurilor la Liceul „Dimitrie Filişanu“ din Filiaşi. „În afara celor două eleve de la Şcoala nr. 36, avem un nou caz de gripă AH1N1 confirmat de laborator la o elevă a liceului din Filiaşi. Până în prezent, avem patru cazuri confirmate în clase diferite la această unitate de învăţământ, ceea ce ne-a determinat să impunem suspendarea cursurilor. Şi la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» din Craiova există un nou caz confirmat clinico-epidemiologic la clasa a IX-a D. Pe lângă acestea, analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului la un bărbat de 36 de ani, din comuna doljeană Braloştiţa“, a precizat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Numărul persoanelor diagnosticate cu virusul nou ajunsese ieri la 46.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII