12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dator pe viaţă

Legea asociaţiilor şi cea a contabilităţii, în baza cărora restanţele se încasează numai în ordine cronologică, îi înglodează pe craioveni în datorii.
În această situaţie se află sute de persoane care nu şi-au plătit întreţinerea la zi. Un exemplu în acest sens este Alin Ş., din cartierul Valea Roşie. Pentru neplata întreţinerii, craioveanul a fost acţionat în judecată de reprezentanţii Asociaţiei nr. 9 Valea Roşie. Cu hotărârea în mână, administratorul a trecut la executare silită şi i-a făcut poprire pe veniturile salariale. Acestuia i se va opri o cotă de cel mult o treime din salariu pentru a fi stins un debit de 6.472 de lei. În tot acest timp, debitorul nu poate să mai plătească facturile la întreţinere pe anul în curs fiindcă aşa prevede legea. „Legea nu îmi dă voie să iau banii de la dânsul până nu îşi achită datoriile mai vechi“, susţine administratorul Asociaţiei nr. 9 Valea Roşie, Erminica Popa.
Astfel, craioveanul nu-şi poate achita întreţinerea pe anul în curs, iar factura se dublează de la lună la lună. Pentru fiecare zi de întârziere, Alin Ş. este taxat cu 0,1% penalizări. Aşadar, datoriile sale către furnizorul de căldură, apă caldă şi rece şi gunoi nu se vor stinge niciodată. „Dacă aş fi avut întreaga sumă, aş fi plătit într-o singură tranşă, dar aşa, până să achit datoria veche, voi cumula alta la întreţinerea pentru lunile în curs. Ce voi face? O voi lua de la capăt? Cei de la asociaţie încarcă facturile. Dacă îi întreb de ce este suma aşa de mare la întreţinere, îmi spun că poate a fost o conductă spartă. Eu locuiesc în bloc şi nu ştiu să fi fost vreo avarie“, a spus Alin Ş.
Preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj, Dan Remus, afirmă, la rândul său, că în această situaţie nu există o derogare de la lege şi că aceste prevederi sunt într-o anumită măsură în detrimentul asociaţiilor şi al furnizorilor de servicii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII