10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Adio, teze unice

Tezele cu subiect unic vor fi înlocuite cu testări naţionale, după modelul evaluărilor internaţionale.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Educaţiei, calendarul evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a cuprinde perioada normală de evaluare ce va avea loc în intervalul 4-12 mai, şi una specială, programată între 25 mai şi 2 iunie. Prima perioadă de evaluare va debuta pe 4 mai 2010, cu o probă scrisă la limba şi literatura română. Pe 6 mai va avea loc testarea la limba şi literatura maternă, iar pe 12 mai, evaluarea la matematică, ambele fiind probe scrise. Evaluarea specială a elevilor de clasa a VIII-a va începe pe 25 mai 2010, cu proba la limba şi literatura română. Pe 27 mai se va desfăşura proba la limba şi literatura maternă, iar pe 2 iunie elevii se vor confrunta cu proba la matematică. „Evaluarea naţională la care vor participa elevii de clasa a VIII-a este structurată după modelul testărilor internaţionale standardizate, de tip PISA. În media de admitere în liceu, pentru promoţia din 2010, media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a va reprezenta 25%, media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a va avea o pondere de 25%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII va conta în proporţie de 50%“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Subiectele pe care le vor avea de rezolvat elevii trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe: să fie alcătuite după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea în 120 de minute.
Reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că evaluarea elevilor de clasa a VIII-a se va face de către dascălii de la clase în incinta unităţii de învăţământ, iar admiterea la liceu va fi computerizată. „Media de admitere la liceu a elevilor care sunt în prezent în clasa a VII-a, deci a promoţiei 2011, se va face ţinând cont de rezultatele testelor naţionale, în proporţie de 50%, şi de media claselor V-VIII – tot 50%“, a adăugat Gâdăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII