12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGândacii au gonit firma de dezinsecţie

Gândacii au gonit firma de dezinsecţie

Spitalul de Urgenţă Craiova pare să fi pierdut lupta cu gândacii. Firma care se ocupa cu dezinsecţia a reziliat miercuri contractul, pe motiv că ar fi fost împiedicată să-şi facă treaba.

SC VM DESIDER SRL din Timişoara este firma care s-a ocupat în 2009 de dezinsecţie şi deratizare la Spitalul de Urgenţă Craiova. Potrivit fostului manager al spitalului, dr. Cristina Calangiu, firma urma să primească 50.000 de lei pentru servicii profesionale de stârpire a gândacilor. Rezultatul acestor servicii prestate la începutul anului şi în această vară de firma de dezinsecţie au avut însă efecte neaşteptate asupra insectelor. În loc să le nimicească, soluţia „letală“ aplicată le-a înmulţit peste măsură. Acum, insectele umblă în cohorte noaptea peste tot, oripilând în egală măsură bolnavii şi cadrele medicale.

Focar de infecţie

Ajunse la capătul răbdării, cadrele medicale s-au plâns săptămâna trecută ziariştilor că spitalul a devenit, din cauza gândacilor, un adevărat focar de infecţie. „Aceste insecte pot să transmită o serie de boli grave, trebuie făcut ceva!“, a spus atunci Lucia Mihaela Ivan, asistentă-şefă la Clinica de pediatrie II.
La rândul lor, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj s-au autosesizat după apariţia articolelor în presă şi au demarat pe 20 şi 21 octombrie controale la Spitalul de Urgenţă Craiova, care au demonstrat ceea ce toată lumea ştia deja: spitalul este plin de gândaci. Prin urmare, inspectorii au dat termen de trei săptămâni unităţii medicale să rezolve problema.
Conducerea spitalului s-a conformat şi a solicitat partenerului de contract efectuarea unei noi dezinsecţii. Pe 22 octombrie, firma SC VM DESIDER SRL a început exterminarea gândacilor, începând de la ultimul etaj către parter.
În aceeaşi zi, dr. Cristina Calangiu a fost demisă, iar noul manager, conf.dr. Florin Petrescu, a înfiinţat o comisie care să analizeze modul de derulare şi îndeplinire a contractului de dezinsecţie, având în vedere ineficienţa serviciilor de până atunci.

Se caută o nouă firmă

Comisia nu a mai apucat să-şi expună concluziile. Pe 28 octombrie, SC VM DESIDER SRL a reziliat unilateral contractul cu spitalul. Într-o săptămână apucase totuşi să dea cu soluţia de nimicit insectele la etajele VI, VII, VIII, IX şi X. Firma a motivat decizia de reziliere prin faptul că nu poate să facă dezinsecţie eficientă pentru că spitalul nu colaborează pentru a pune la dispoziţie spaţiul necesar. Reprezentanţii firmei au dat ca exemplu dezinsecţia de la începutul anului, în timpul căreia spitalul a permis angajaţilor firmei să împrăştie substanţele toxice doar în aproximativ 20% din spaţiul care ar fi trebuit supus dezinsecţiei.
Inspectorii DSP Dolj aşteaptă acum ca managerul spitalului să ia măsurile corespunzătoare. „Joi, spitalul a început licitaţia, prin selecţie de ofertă, pentru contractarea de urgenţă a serviciilor de dezinsecţie şi deratizare. Noi vom urmări ce se întâmplă şi cum va fi finalizată dezinsecţia“, a declarat dr. Jean Pârgaru, director executiv adjunct pentru control în sănătate publică al DSP Dolj.
Inspectorii sanitari susţin că o dezinsecţie eficientă presupune măsuri organizatorice pe care conducerea spitalului şi a secţiilor ar trebui să ştie să le ia, printre acestea numărându-se şi mutarea bolnavilor pentru mai multe zile din spaţiul care urmează să fie supus dezinsecţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII