12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal Târgul Romaneşti s-a făcut scrum

Târgul Romaneşti s-a făcut scrum

http:http://www.youtube.com/watch?v=ld1g1iM94H4

Peste 10.000 de metri pătraţi de standuri din Târgul de săptămână Romaneşti din Craiova s-au făcut scrum marţi noapte, după ce hainele second hand scoase la vânzare de comercianţii romi au luat foc din cauza unei prize improvizate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a fost anunţat marţi noapte, în jurul orei 00.30, că în Târgul Romaneşti a izbucnit un incendiu. Iniţial, pompierii din cadrul Detaşamentului 1 Craiova s-au deplasat la faţa locului cu trei autospeciale cu apă şi spumă, însă, după ce au văzut că incendiul se manifesta cu violenţă pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi cu posibilitate de propagare, au cerut ajutorul colegilor de la Detaşamentul 2. Alte patru autospeciale cu apă şi spumă au ajuns la faţa locului, în total 50 de pompieri intervenind pentru lichidarea incendiului. Reprezentanţii ISU au explicat că acţiunea de stingere a flăcărilor a fost îngreunată de vânt şi de materialele combustibile în cantitate mare, dar şi de fumul gros. Pompierii au stabilit că au ars aproximativ 60 de tone de haine, 30 de tone de anvelope, fiind distruse şi cinci chioşcuri, sute de tarabe improvizate, dar şi o autoutilitară parcată în apropierea mormanelor de anvelope second. Tonele de caucicuri au fost stinse în totalitate abia ieri-dimineaţă. Deşi Nicolae Dumitru, administratorul târgului, a susţinut încă înainte de lichidarea incendiului că focul a fost pus intenţionat, ofiţerii ISU au stabilit că acesta a fost generat de un scurtcircuit la instalaţia de iluminare improvizată din zona standurilor de vânzare a hainelor. Scurtcircuitul s-a produs la un cablu improvizat, prin care erau alimentate toate becurile din zona tarabelor, introdus într-o priză amplasată pe un stâlp de lemn.
Reprezentanţii Administra-ţiei Pieţelor au explicat că structura metalică va fi dezafectată, după care primăria va decide dacă romii vor rămâne în târg. „Săptămâna aceasta vom dezafecta toată structura metalică şi vom strânge resturile. Cât despre continuarea acestei forme de comerţ, Primăria Craiova urmează să găsească o soluţie“, a explicat şeful Serviciului Administraţia Pieţelor şi Târgurilor, Gheorghe Călinoiu.

Două incendii într-un an

În noaptea de Revelion, alt incendiu distrugea tarabele din Târgul Romaneşti. Pompierii au fost sesizaţi la ora 2.50 că a izbucnit un incendiu, iar la sosirea autospecialelor Detaşamentului 1 Craiova s-a constatat că focul se manifesta violent la tarabele cu haine second hand, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, la o societate comercială şi la un depozit de materiale de construcţii de circa 450 de metri pătraţi. Şi atunci lichidarea flăcărilor s-a făcut în condiţii grele din cauza vântului puternic şi a lipsei hidranţilor din zonă, pompierii intervenind cu şase autospeciale cu apă şi spumă şi o autoscară mecanică. Au ars 130 de tarabe improvizate din lemn, aproximativ 4,5 tone de haine şi încălţăminte la mâna a doua, şapte vitrine frigorifice, un aparat de aer condiţionat, două espresoare de cafea, dozatoare şi aparate de jocuri electronice, 100 de europaleţi din lemn, plus acoperişul depozitului de mate-riale de construcţii. Bunurile distruse au fost evaluate la 650.000 de lei. Reprezentanţii ISU Dolj au stabilit în urma cercetărilor că incendiul a izbucnit după ce o persoană care a rămas neidentificată a aprins un foc în spaţiul de vânzare a hainelor second. Poliţiştii au explicat că dosarul deschis în acest caz se află încă în lucru la Secţia 2. Până acum a fost întocmit un cerc de suspecţi, însă verificările sunt continuate pentru identificarea autorilor.

Centru Multifuncţional

Zilele comercianţilor romi din Târgul de săptămână Romaneşti erau „numărate“, după ce, în luna februarie, proiectul clădirii centrale a Complexului Multifuncţional Craiova care va fi ridicat în locul târgului a fost declarat eligibil. Centrul Multifuncţional va cuprinde, conform proiectului global, cinci pavilioane. Construcţia pavilionului central va începe chiar în acest an şi ar trebui finalizată în 2012. Clădirea va acoperi aproape 7.000 de metri pătraţi de spaţii expoziţionale interioare, peste 1.500 de metri pătraţi de depozite, un centru de presă, săli polivalente etc. Alţi 6.000 de metri pătraţi din complex vor fi ocupaţi de spaţii expoziţionale exterioare. Aproximativ 4.000 de metri pătraţi vor fi ocupaţi de parcări, iar spaţiile verzi se vor întinde pe circa 37.000 de metri pătraţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII