10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVânzător de arme, în puşcărie

Vânzător de arme, în puşcărie

Un tânăr care a fost arestat în 2007 după ce procurorii DIICOT au stabilit că a introdus în ţară mai multe pistoale, condamnat anul acesta la doi ani de închisoare, a fost prins luni noapte în Craiova.

Iulian Victor Fota, din Craiova, a fost depistat pe 12 septembrie 2007 de jandarmi în timp ce încerca să vândă un pistol Grizzly, de calibru 9 mm, într-un club din oraş. După ce poliţiştii au preluat cercetările, s-a stabilit că Fota era un dealer local de arme şi muniţie, care erau introduse în ţară ilegal din Bulgaria. În urma anchetei coordonate de un procuror DIICOT, s-a constatat că Fota cumpărase în ultimul timp zece pistoale EKOL SPECIAL 99 cu câte 20 de euro şi muniţie din Vidin – Bulgaria, pe care le-a introdus în ţară ilegal. Craioveanul lipea pistoalele pe corp cu bandă adezivă pentru a trece graniţa, după care le vindea cu sume cuprinse între 100 şi 150 de euro unor clienţi din Craiova. În urma informaţiilor obţinute, poliţiştii şi procurorii au efectuat percheziţii la domiciliile lui Fota, Cosmin Camen, zis Lale, Marin Becu, zis Nas, Marian Popa, Andrei Marica, Sadi Ghunaimat, zis Şadi, Daniel Bucătaru, zis Bucătaru, şi Daniel Niculescu, zis Nebunu’. Au fost ridicate două pistoale, în total fiind recuperate opt dintre cele zece introduse în ţară de Fota. Expertiza balistică a scos la iveală faptul că şi unele pistoale erau modificate, pentru a putea funcţiona cu muniţie cu bile metalice. Fota şi Camen, acesta din urmă cumpărând două pistoale de la primul, au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Judecătorii Tribunalului Dolj au emis în 2007 pe numele celor doi mandate de arestare pentru 29 de zile, Fota fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Camen a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de tăinuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Dosarul a ajuns la Înalta Curte

În scurt timp, cei doi craioveni au fost trimişi în judecată la Tribunalul Dolj, iar pe 3 aprilie 2008 Fota a fost condamnat la doi ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de cinci ani pentru încălcarea Codului Vamal. Pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor a mai primit un an închisoare, iar judecătorii au dispus ca Fota să execute pedeapsa cea mai grea, adică doi ani de închisoare. Cosmin Camen a fost şi el condamnat, primind doi ani de închisoare pentru tăinuire şi zece luni pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, însă cu suspendare. Înainte de a fi condamnaţi, pe 10 decembrie 2007, cei doi au fost eliberaţi din arest, Tribunalul Dolj admiţând atunci cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea.
După sentinţa dată de Tribunalul Dolj, atât Fota şi Camen, cât şi procurorii au făcut apel la Curtea de Apel Craiova. Pe 8 octombrie 2008, judecătorii de aici au desfiinţat în parte sentinţa dată de Tribunalul Dolj, iar procurorii au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde au fost casate ambele hotărâri, cauza fiind trimisă spre rejudecare Tribunalului Dolj.  
Pe 7 octombrie 2009, judecătorii doljeni i-au condamnat din nou pe cei doi, de data acesta fiind exigenţi. Fota s-a ales cu doi ani de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi pentru încălcarea Codului Vamal. Pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor a primit, de această dată, doi ani de închisoare. Camen s-a ales cu un an de închisoare, însă tot cu suspendare.

Prins la Rotonda

După ce i-a condamnat pe cei doi, Tribunalul Dolj a emis în 2009 pe numele lui Fota un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. În noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 23.00, poliţişti din cadrul Secţiei 3 l-au depistat pe acesta pe Calea Bucureşti, în zona Rotonda. Poliţiştii au precizat că Iulian Fota a fost introdus în arestul IPJ Dolj, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie dus la Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII