Acasă Local Craiova de ieri şi de azi

Craiova de ieri şi de azi

Ieri a fost inaugurată la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Bănie expoziţia de carte „Craiova de ieri şi de azi“, realizată de Dana Popescu şi Irina Vrusie – bibliotecare, şi coordonată de Rodica Păvălan – şef Serviciu relaţii cu publicul.
Despre istoria Craiovei – atestată documentar acum peste cinci secole – s-au scris nenumărate lucrări interesante, bine documentate, datorate câtorva istorici şi memorialişti. Dintre acestea, în colecţiile bibliotecii judeţene se află: „Originile Craiovei“, de B.P. Hasdeu (1878), „Schiţe din istoria Craiovei“, de Pessiacov (1902), „Târgul Craiovei“, de Anastase Georgescu (1936) şi altele.
Expoziţia inaugurată ieri conţine peste 80 de cărţi şi albume care oferă informaţii despre Craiova, de la începuturile ei şi până în prezent.
„Cu ajutorul textului (cărţi) şi al imaginilor (albume), încercăm să redăm parfumul epocii trecute, dar şi Craiova aşa cum arată acum“, a declarat Rodica Păvălan, şef Serviciu relaţii cu publicul, din cadrul bibliotecii. „Un loc aparte îl ocupă vitrina dedicată familiilor de boieri olteni care s-au implicat în toate marile acţiuni de modernizare, atât pe plan economic, social, administrativ, cât şi cultural. Erau instruiţi în străinătate, unde îşi desăvârşeau formaţia culturală şi se întorceau dornici să aplice în propria urbe ceea ce văzuseră şi învăţaseră“, a mai spus Rodica Păvălan, care a şi coordonat expoziţia.
Un astfel de exemplu este Nicolae Romanescu, fostul primar al Craiovei, care a lăsat în urmă o moştenire de nepreţuit. Descendent al unei vechi familii boiereşti din Oltenia, tânărul Romanescu a învăţat la Craiova, Paris şi Aix-en-Provence. A studiat Literele, Dreptul şi Economia la universităţi din Franţa şi Belgia. S-a întors în ţară în 1875, fiind ales de patru ori primar al Craiovei. Aici a introdus o concepţie modernă în administraţie, a dezvoltat proiecte de urbanism, igienă publică, salubritate, canalizări, alimentări cu apă, electricitate. Cel mai frumos obiectiv turistic al Craiovei, Parcul „Nicolae Romanescu“ – ce poartă numele ingeniosului său primar, a fost proiectat de un arhitect francez, fiind şi premiat la Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1900.
Expoziţia de carte de la Biblioteca Judeţeană poate fi vizitată în spaţiul expoziţional situat la etajul clădirii Aman.

Exit mobile version