11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecată pentru fiul poliţistului Dinu

Judecată pentru fiul poliţistului Dinu

Procurorii doljeni l-au trimis ieri în judecată pe Ionuţ Dinu, fiul agentului de poliţie Nelu Dinu, pentru comiterea infracţiunilor de omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii. Anchetatorii au stabilit că atât Ionuţ, cât şi tatăl său au minţit, Alexandra Iancu fiind împuşcată în cap de fiul poliţistului după ce acesta a apăsat trăgaciul puştii, şi nu după ce arma i-ar fi căzut accidental din mână.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au întocmit ieri rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ Dinu pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii. Ancheta procurorilor a durat patru luni, timp în care a fost efectuată o expertiză complexă balistică, traseologică şi fizico-chimică de către specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti. Aceasta a arătat că Ionuţ Dinu a împuşcat-o pe Alexandra Iancu cel puţin cu intenţie indirectă.

O poveste cusută cu aţă albă

Remintim că, în dimineaţa zilei de 25 iunie, craioveanul Ionuţ Dinu, de 20 de ani, a luat arma de tir a tatălui său, marca UMC, cu glonţ, de calibrul 5,6 milimetri, şi a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale care în acel moment se afla în vizită la familia Dinu. Tânăra a fost transportată la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, pe 26 iunie a decedat. În baza declaraţiilor lui Nelu şi Ionuţ Dinu, anchetatorii au stabilit că pe 25 iunie, în jurul orei 10.30, Ionuţ Dinu, la solicitarea tatălui său, a luat arma care era asigurată într-o cameră aflată la etajul locuinţei, urmând să o ducă la parter pentru a fi luată de agentul Nelu Dinu, care trebuia să o ducă la reparat. În timp ce trecea pe hol, chiar în faţa camerei în care se aflau Alexandra Iancu şi sora lui Ionuţ, Mădălina, puşca s-a descărcat accidental, proiectilul lovind-o în cap, în zona parietal dreapta, pe Alexandra. Ionuţ Dinu a explicat în faţa anchetatorilor că în faţa camerei în care se aflau cele două tinere a încercat să încalţe o pereche de papuci şi s-a împiedicat. Încercând să nu se lovească, în cădere a strâns puşca, apăsând trăgaciul, moment în care arma s-a descărcat.
Agentul Nelu Dinu a povestit acelaşi lucru şi pentru Gazeta de Sud, la o zi după incident. „Ce mi-o fi venit şi mie să duc puşca la reparat tocmai atunci? L-am sunat acasă pe băiat ca să ia arma de unde o aveam, împreună cu celelalte, într-o cameră de la etaj, să coboare cu ea şi să mi-o aducă afară. Urma să trec eu să o iau şi să o duc la armurier, pentru că avea nişte probleme – n-o mai folosisem de câţiva ani. După ce am vorbit cu fiul meu, l-am sunat pe armurier să-i zic că-i aduc puşca, dar el mi-a spus că nu poate să se ocupe de ea în acea zi, pentru că e plecat din localitate. Atunci, l-am sunat din nou pe băiat. Voiam să-i zic să nu mai scoată puşca, dar el nu mi-a mai răspuns la telefon. M-am mirat atunci. Nu ştiam că se întâmplase nenorocirea“, a relatat poliţistul.

Anchetatorii au stabilit că au minţit cei doi

În cadrul anchetei, procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize tehnice de specialitate în baza cărora să se stabilească în ce condiţii a fost împuşcată tânăra, în paralel audiind mai mulţi martori. Anchetatorii au stabilit şi au consemnat în rechizitoriu că Nelu Dinu nu a spus adevărul când a afirmat că în aceeaşi zi trebuia să ducă puşca pentru reparaţii la un armurier autorizat. Armurierul a declarat că pe 25 iunie poliţistul Dinu a trecut pe la el, însă ca să îşi monteze o lunetă pe puşcă, nicidecum pentru reparaţii, şi nu au stabilit o dată în care să vină cu arma. De asemenea, jandarmul din echipajul cu care patrula agentul Dinu a explicat că, atunci când au ajuns acasă la poliţist, acesta l-a întrebat pe Ionuţ: „Ce ai căutat tu să umbli cu arma?“, la care fiul său i-a răspuns: „Am luat-o să o mut şi am scăpat-o pe jos, s-a descărcat, nu am vrut!“. În opinia anchetatorilor, declaraţiile armurierului şi jandarmului arată că agentul Dinu nu stabilise cu fiul său să îi aducă arma la parter pentru a o lua şi duce la reparat. Pe de altă parte, deşi poliţistul a afirmat că nu a mai folosit arma de câţiva ani, s-a stabilit că a tras cu ea pe 23 iunie, când a fost cu ea la domiciliul unui bărbat din localitatea Preajba.
De asemenea, în urma anchetei s-a mai constatat că, după ce a ajuns acasă, agentul Dinu a scos tubul cartuşului tras din puşcă şi l-a introdus într-un încărcător pe care l-a pus în dulapul în care ţinea armele şi muniţia, cartuşul fiind găsit ulterior de criminalişti.
Expertiza balistică a făcut lumină în acest caz

Pe lângă declaraţiile care au dovedit că lucrurile nu au stat aşa cum au povestit poliţistul Dinu şi fiul său, anchetatorii au solicitat Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice Bucureşti din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice al Ministerului Justiţiei efectuarea unei expertize complexe.
În baza acesteia s-a stabilit că arma cu care a fost împuşcată tânăra este în stare bună, nu prezintă defecţiuni la gheara extractoare, fiind funcţionabilă. Expertiza a mai arătat că puşca nu se putea descărca decât prin acţionarea trăgaciului, după ce, iniţial, fusese armată prin culisarea spre înainte-înapoi a închizătorului şi poziţionarea siguranţei în poziţia „neasigurat“. Traseologii au stabilit că, în momentul împuşcăturii, Ionuţ Dinu se afla lateral-dreapta faţă de corpul victimei (care stătea întinsă pe pat) şi în plan superior faţă de aceasta. Direcţia de tragere a fost din partea lateral-dreapta superioară faţă de victimă, fapt susţinut şi de raportul întocmit de IML Craiova. Potrivit anchetatorilor, „în baza probelor administrate, dar îndeosebi a expertizelor de specialitate care s-au efectuat şi care indicau imposibilitatea descărcării accidentale a armei, procurorul a ajuns la concluzia că inculpatul a săvârşit fapta cel puţin cu intenţie indirectă, care, juridic, înseamnă că a prevăzut pericolul atunci când s-a înarmat, nu a urmărit rezultatul letal, dar a acceptat ca acesta să se producă“.

Cercetat pentru favorizarea infractorului

Potrivit procurorilor doljeni, pentru că Nelu Dinu a scos tubul cartuşului din armă a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului, însă aceasta nu este pedepsită în cazul rudelor apropiate. De asemenea, în rechizitoriul întocmit de procurori s-a consemnat că declaraţia lui Nelu Dinu în care a spus că i-a cerut fiului său să ia arma din rastel şi să o aducă la parterul locuinţei ar putea constitui instigare la comiterea infracţiunii de efectuarea oricăror operaţiuni cu arme sau muniţii fără drept.

Omorul

Potrivit Codului Penal, dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracţiunii de omor, Ionuţ Dinu riscă o pedeapsă cu închisoarea între 10 şi 20 de ani. Conform art. 174 C.P., uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII