10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvazie de gândaci în saloane

Invazie de gândaci în saloane

Saloanele colcăie de gândaci, iar conducerea se piaptănă. Cam aşa s-ar putea traduce ceea ce se întâmplă în prezent în cel mai mare spital din Oltenia, unde, din cauza insectelor, pacienţii fac nopţi albe strivind gângăniile pe pereţi, iar medicii au coşmaruri când îi fură somnul în camera de gardă.

Cum se lasă seara, gândacii încep să-şi facă de cap prin saloane. Unul câte unul, ies prin crăpăturile din pereţi sau de sub linoleum pentru a cerceta împrejurimile în căutare de hrană. Cel mai mult le place să colinde prin noptiere, mai ales dacă bolnavii uită prin ele bucăţi de pâine sau câte o cutie începută cu iaurt. În ultima vreme însă, bolnavii s-au învăţat minte şi ţin hrana adusă de acasă doar în frigiderele de pe hol. Acest lucru nu a rezolvat însă problema. Gândacii au devenit parcă mai activi, nelăsând nici un colţişor nescotocit.
În Clinica de pediatrie I au cucerit până şi camera de gardă, odinioară loc de odihnă pentru medicii de gardă. „Medicilor le e frică să nu se urce pe ei atunci când dorm. Aceeaşi situaţie este şi în saloane. După ce se lasă întunericul, se înnegresc pereţii de gândaci“, a spus Lucia Mihaela Ivan, asistentă-şefă în Clinica de pediatrie I.
Copiii mai mari internaţi în Clinica de pediatrie II şi-au făcut un hobby din stârpirea gândacilor. Noaptea dorm cu lumina aprinsă de teama insectelor care ar putea să le intre în aşternut sau să li se urce pe faţă şi strivesc insectele cu papucii sau alte obiecte aflate la îndemână.
„Noaptea omorâm gândacii, iar dimineaţa vin femeile de serviciu şi strâng cadavrele“, a spus unul dintre micii pacienţi.
Cum de s-a ajuns ca saloanele să fie invadate de gângănii, nimeni nu ştie. Cadrele medicale susţin că o firmă specializată a făcut dezinsecţie de două ori în acest an, iar rezultatul a  fost înmulţirea insectelor. „Au venit de la firma de dezinsecţie de două ori, o dată în iunie, iar a doua oară în august, şi au dat cu o substanţă care nu a avut nici un efect. Dimpotrivă, gândacii parcă s-au mai înmulţit de atunci“, a explicat asistenta-şefă. Aceasta susţine că angajaţii secţiei au încercat şi ei să rezolve problema, spălând în repetate rânduri pereţii cu substanţe dezinfectante, însă fără nici un rezultat. Mihaela Ivan a menţionat că la fel de „eficiente“ au fost şi cele trei referate prin care angajaţii clinicii au cerut sprijinul conducerii spitalului: „Nu am primit nici un răspuns“.

Directorul de îngrijiri vrea renegocierea contractului

Directorul de îngrijri, Ilie Preda, susţine că este la curent cu invazia insectelor, pentru că mai multe secţii din spital ar fi semnalat această problemă. În consecinţă, se gândeşte să propună comitetului director renegocierea contractului cu firma SC VM DESIDER din Timişoara, care face dezinsecţia şi deratizarea. „S-a făcut dezinsecţie în tot spitalul. Pot să spun lucrul acesta pentru că eu i-am însoţit ultima oară pe angajaţii firmei specializate prin toate secţiile. Nu a avut însă rezultat, motiv pentru care voi propune în comitetul director al spitalului să se încerce măcar recuperarea unei părţi din suma de bani contractată de spital pentru această activitate şi, eventual, să angajăm altă firmă să facă dezinsecţia“, a declarat Ilie Preda.
E posibil însă ca intenţiile directorului de îngrijiri să nu se materializeze prea curând. Motivul este faptul că i-ar putea lua ceva timp doar ca să afle despre ce sumă este vorba, aşa cum au păţit şi reporterii. Ilie Preda ne-a îndrumat spre directorul financiar contabil, Gabriela Ionescu, care ne-a trimis la managerul Cristina Calangiu. Aceasta ne-a îndrumat spre Serviciul de contracte, ai cărui angajaţi ne-au trimis înapoi la biroul directorului financiar-contabil, unde se găseşte domnişoara Băzăvan, funcţionara care s-ar fi ocupat personal de contractul respectiv. Pe domnişoara Băzăvan am găsit-o, dar nu îşi amintea decât că valoarea contractului ar fi undeva în jurul sumei de 50.000 de lei, însă nu era sigură, aşa că a întrebat-o pe directoarea financiar-contabilă. În final, Gabriela Ionescu a luat legătura telefonic cu un domn inginer de la Serviciul administrativ, care a promis să vină în biroul directoarei cu suma exactă contractată, scrisă pe un bileţel. Numai că inginerul respectiv s-a pierdut undeva între biroul juridic şi biroul directoarei financiare, pentru că suma exactă nu am aflat-o nici după o jumătate de oră. Totuşi, managerul spitalului, Cristina Calangiu, şi-a amintit vag că ar fi vorba de aproximativ 52.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII