13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal75 de ani de caricatură, sărbătoriţi la Slatina

75 de ani de caricatură, sărbătoriţi la Slatina

Galeria „Artis“ a Muzeului Judeţean Olt a găzduit vineri o expoziţie de caricatură a craioveanului Gabriel Bratu. Artistul a dorit să marcheze astfel apropierea vârstei de 75 de ani.

Vremea rece şi ploaia care s-au abătut vineri asupra Slatinei nu au putut strica în nici un fel vernisajul expoziţiei „Gabriel Bratu-75“, găzduită de Galeria „Artis“ a Muzeului Judeţean Olt. Câteva zeci de curioşi, artişti, prieteni şi colegi ai caricaturistului craiovean au umplut sala de expoziţie pentru a-i admira cele mai noi lucrări. Au fost expuse 72 de lucrări, pe care artistul le-a realizat în ultima perioadă. El s-a ferit să numească această expoziţie ca fiind retrospectivă, deoarece nu se consideră bătrân. „În expoziţia aceasta am ceea ce văd pe stradă, ceea ce se întâmplă în viaţa noastră de toate zilele, aici şi aiurea. Le-am strâns şi le-am adunat astăzi aici. Nu este o expoziţie retrospectivă. Încă n-am ajuns la vârsta asta. Sunt lucrări noi, făcute de curând, n-au un an“, a spus artistul.
Gabriel Bratu s-a arătat încântat de prezenţa numeroasă şi de faptul că la Slatina este de fiecare dată primit cu căldură. „Este a doua expoziţie în Slatina şi aici vin foarte des de ani buni. M-aş putea declara cetăţean al acestui oraş“, a afirmat artistul.

Gabriel Bratu, nume de referinţă al caricaturii

Printre cei prezenţi la vernisajul expoziţiei „Gabriel Bratu-75“, organizată de Muzeul Judeţean Olt, Muzeul de Artă din Craiova şi Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România, s-au numărat scriitorul Cornel Udrea şi caricaturistul Ştefan Popa Popa’s.
Ştefan Popa’s a subliniat importanţa faptului că Gabriel Bratu încă mai face expoziţii în ciuda vârstei. El consideră că este extraordinar faptul că artistul din Bănie are aceeaşi precizie a liniei ca acum cincizeci de ani. „Gabriel Bratu, în peisajul caricaturii româneşti, este un nume de referinţă. El se înscrie pe linia marilor caricaturişti pe care i-a dat Oltenia. Faptul că la 75 de ani face această expoziţie este un exemplu viu că acest artist, mie îmi place să spun marele artist Gabriel Bratu, se încăpăţânează să pună pe simeze lucruri extraordinare cu o precizie a liniei, cu nişte idei extraordinare care l-au făcut celebru în lumea artelor româneşti“, a spus Popa’s.
Gabriel Bratu a avut peste 250 de expoziţii  naţionale, participând şi la sute de saloane internaţionale de caricatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII