14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi...

Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi…

Se spune că o căsnicie înseamnă o călătorie în doi lungă cât o viaţă întreagă. În zilele noastre, unul din două cupluri căsătorite îşi sfârşeşte această călătorie printr-un divorţ neplăcut. Din când în când însă poţi întâlni pe stradă câte doi bătrânei fericiţi, care se ţin de mână şi-şi zâmbesc cu tandreţe. Atunci te întrebi: oare ce i-a ţinut împreună până la această vârstă?

Probabil că oamenii au păreri diferite în ceea ce priveşte semnificaţia cuvântului „ceartă“. Soţul şi soţia sunt două persoane diferite, iar certurile sunt aspecte fireşti ale vieţii de zi cu zi. Ceea ce este important este însă felul în care conduci aceste certuri. Şi mult mai important este să comunici în cunoştinţă de cauză. Deşi în cuplu femeile şi bărbaţii „vorbesc“ de cele mai multe ori, ei uită totuşi să „comunice“ – acesta fiind cel mai sigur semnal de alarmă pentru agravarea situaţiei.
De cele mai multe ori, comunicarea este factorul major care contribuie la durata unei căsnicii. Din păcate însă, cuplurilor le lipseşte această abilitate şi resimt cu disperare nevoia de a face ceva în această privinţă. Un prim pas ar fi să se cunoască unul pe celălalt cât mai bine şi să recunoască şi să accepte punctul de vedere al celuilalt. Atunci când iubeşti, dar nu-l apreciezi în totalitate pe celălalt, trebuie să te pregăteşti pentru o călătorie plină de peripeţii şi destul de nesigură. Dar, dacă partenerii doresc să-şi comunice totul şi se pun unul în pielea celuilalt în situaţia în care se confruntă cu o problemă, atunci acesta va fi începutul unei căsnicii ideale.

Cu dragoste şi din toată inima

Experţii consideră ca există cinci niveluri de comunicare în cuplu: nivelul de cunoaştere, împărtăşirea informaţiilor, împărtăşirea ideilor, împărtăşirea emoţiilor şi esenţa nivelului de împărtăşire.
De cele mai multe ori, soţiile îşi doresc un partener care să stea pe canapea şi să le asculte pur şi simplu, cineva care să le aprecieze pe deplin emoţiile şi punctele de vedere (nivelul 5). De cealaltă parte, soţii doresc de obicei să analizeze şi poate chiar să ofere o părere (nivelul 3). În această situaţie, soţiile au sentimentul că vorbesc la pereţi şi probabil renunţă la a-şi mai împărtăşi gândurile şi emoţiile.
Pe de altă parte, partenerii trebuie să se iubească şi să se accepte unul pe celălalt, să înveţe să asculte cu mai multă atenţie. Trebuie să fii proactiv, obiectiv şi să acorzi atenţie oricărui semn pe care ţi l-ar putea da persoana iubită. Învaţă cum să vorbeşti şi răsplăteşte-ţi partenerul frecvent. Nu uita ca din când în când să adaugi şi puţin umor discuţiilor. Şi cel mai important lucru: tot ceea ce spui spune cu dragoste şi din toată inima.

Comunicarea, o artă

Iată câţiva paşi care te vor ajuta să obţii performanţe în dansul comunicării: nu folosi niciodată tratamentul tăcerii; nu folosi niciodată minciuni pentru a ascunde neajunsurile; nu implica rudele sau prietenii în relaţia ta; nu fi subiectiv când tragi concluzii; nu te grăbi să tragi concluzii, comunică şi află şi părerea celuilalt; discută despre ceea ce s-a întâmplat de fapt şi nu judeca; află toate informaţiile înainte de a începe să ghiceşti motivele; învaţă să-l înţelegi pe celălalt şi nu să încerci să-l învingi; foloseşte timpul prezent şi viitor când vorbeşti şi nu timpul trecut; concentrează-te asupra problemei majore, nu-ţi împărţi atenţia asupra detaliilor nesemnificative; în primul rând, acordă atenţie problemelor care ar putea răni sentimentele, apoi ai grijă de problemele care apar din pricina diferenţelor de opinie; foloseşte „eu simt“ sau „eu cred“, în loc de „tu eşti“.

Uneori, tăcerea e de aur

Să ne întoarcem la acele lucruri simple, absolut necesare în existenţa unui cuplu care vrea să reziste de-a lungul timpului, la regulile de aur ale unui cuplu longeviv: nu vă înfuriaţi niciodată amândoi în acelaşi timp; nu ţipaţi unul la celălalt decât dacă a luat casa foc; dacă unul dintre voi trebuie să câştige o dispută, lasă-l pe partener să iasă învingător; dacă simţi nevoia să critici, fă-o cu drăgălăşenie; nu aduce niciodată în discuţie greşeli din trecut; neglijează lumea întreagă decât să vă neglijaţi unul pe celălalt; nu mergeţi niciodată la culcare până când nu aţi definitivat un conflict; spune cel puţin o dată pe zi un cuvânt drăguţ sau în afara treburilor casnice partenerului tău; când ai făcut ceva greşit, recunoaşte şi cere-ţi scuze; nu uita că este nevoie de doi pentru a se isca o ceartă.
Se spune că diferenţa dintre o căsnicie de succes şi una destinată eşecului este să laşi doar câteva lucruri nespuse în fiecare zi. Pentru a face dragostea să strălucească în căsnicia ta, când ai greşit, recunoaşte, iar când ai dreptate, taci din gură.

Sursa: www.eva.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS