13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReguli noi în reproducerea umană asistată

Reguli noi în reproducerea umană asistată

Apariţia unui set de prevederi elaborate de Ministerul Sănătăţii cu scopul de a elimina posibilităţile ca ovulele recoltate şi neutilizate să fie refolosite contra cost face ca, de acum, activităţile unităţilor sanitare care practică proceduri de reproducere umană asistată să fie uşor modificate. Însă, diferenţele nu sunt deloc legate de inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro propriu-zise, cum s-ar crede, ci doar de numărul de documente justificative ce vor fi emise pentru decontarea serviciilor medicale specifice. Se vor emite astfel, în premieră, două facturi. Prima dintre ele va reprezenta costurile stimulării ovariane şi cele generate de prelevarea de celule, mai puţin manopera, şi va înregistra obligatoriu, postprelevare, numărul de ovule recoltat. În acest fel se elimină posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate să fie folosite contra cost pentru alte paciente. Celălalt document de plată va face referinţă la procedura de implantare a ovulelor fecundate în uter, acţiune care se poate tarifa deoarece nu intră sub incidenţa prevederilor Legii nr. 95 în 2006.
„Ministerul Sănătăţii nu a îngrădit actul medical, doar a căutat să închidă portiţele care puteau duce la eludarea legii“, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Trebuie reţinut, de asemenea, şi faptul că procesul de prelevare de celule va fi condiţionat de existenţa unui formular din care să rezulte că donatoarea acceptă respectiva procedură fără să urmărească vreun profit personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS