15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj71 de milioane pentru turismul din Dolj

71 de milioane pentru turismul din Dolj

În următoarea perioadă, la nivelul regiunii vor fi investe peste 71 de milioane de lei în proiecte pentru dezvoltarea turismului. 41 de procente din sumă vor fi folosite pentru consolidarea şi restaurarea Palatului „Jean Mihail“ din Craiova.

Ieri au fost semnate primele trei contracte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Domeniul Major de intervenţie 5.1- „Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic“. Două dintre acestea vor fi implementate de Consiliul Judeţean Dolj şi îşi propun creşterea gradului de atractivitate al zonei pentru investitori prin valorificarea patrimoniului istoric şi cultural existent. Acestea vizează consolidarea, restaurarea şi modernizarea Secţiei de istorie-arheologie a Muzeului Olteniei Craiova (proiect în valoare de 25.651.003,59 lei, din care 18.541.260,23 lei reprezintă finanţare nerambursabilă) şi respectiv consolidarea, restaurarea Palatului „Jean Mihail“ – Muzeul de Artă Craiova (proiect în valoare totală de 29.341.664,59 lei, din care 22.647.054,32 lei reprezintă finanţare nerambursabilă). „Cu aceasta se rotunjeşte investiţia pe care CJ o face în cultură, alături de construirea singurei clădiri de muzeu care s-a mai ridicat în ultimii ani în ţară (cea de la Craiova). În plus, odată cu investiţia în Palatul «Jean Mihail», în următorul an, acesta va deveni o emblemă a sudului Olteniei“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, care a amintit că ultima reparaţie capitală a palatului a fost făcută în 1978, după cutremurul din 1977, când aripa de sud s-a prăbuşit până la nivelul parterului, luminatoarele de la etaj au fost distruse în totalitate, iar lucarnele de pe faţada de est şi balconul principal au fost distruse parţial.

Peste 16 milioane pentru restaurarea şi refuncţionalizarea Casei „Bengescu“

Cel de-al treilea proiect pentru care s-a semnat ieri contractul de finanţare are o valoare de 16.034.514,58 lei (din care 12.697.134,80 lei finanţare nerambursabilă) şi va fi implementat de Arhiepiscopia Craiovei. Acesta vizează „Consolidarea, restaurarea şi refuncţionalizarea cu valorificare patrimoniu cultural – imobil str. Brestei, nr. 24, Craiova“ – Casa „Bengescu“ (fosta clădire a OCPI). Proiectul îşi propune redarea monumentului istoric în circuitul cultural- istoric şi religios, dar şi creşterea numărului de turişti prin dezvoltarea şi valorificarea potenţialului turistic cultural local pe piaţa turistică naţională şi internaţională. „Ne-am propus să restaurăm palatul şi să-l transformăm într-un spaţiu de cercetare şi de promovare a tuturor valorilor“, a precizat Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolit al Olteniei, la semnarea contractului. Acesta a explicat că investiţia vizează, printre altele, înfiinţarea unui muzeu de artă ecleziastică, a unui laborator de restaurare icoane şi a unuia de restaurare carte veche, a unei biblioteci de carte veche şi a alteia de documentare pentru viitorii restauratori, precum şi a două depozite de carte veche.

„La semnarea contractelor de lucrări veţi primi 30% avans“

Vestea bună este că, pentru aceste proiecte, o treime din banii vor fi alocaţi în avans. „La semnarea contractelor de lucrări veţi primi 30% avans, astfel că veţi putea face plăţi fără probleme. Vom vedea dacă vom putea majora această sumă. Altă veste bună este că la Comitetul de Monitorizare a POR, de săptămâna viitoare, voi propune ca sumele din axele pentru care nu s-au solicitat bani să le mutăm pe Axa 5 – domeniile de intervenţie 5.1. – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, respectiv 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism“, a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, care a explicat că în următoarea perioadă se va da drumul proiectelor pe Axa 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, pentru care la nivel naţional există proiecte în valoare totală de trei-patru ori mai mare decât alocarea.

Proiecte de 612 milioane de euro în Oltenia

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intemediar pentru POR, până în acest moment, la nivelul regiunii sud-vest Oltenia au fost contractate, incluzându-le şi pe cele semnate ieri, 52 de proiecte, prin care se solicită finanţare de 576.477.233,16 lei (134.376.977,42 euro). Suma totală solicitată la nivel de regiune este însă mult mai mare. „În acest moment avem depuse 161 de aplicaţii, dintre care 242 sunt în diverse stadii de evaluare şi contractare. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 612 milioane de euro, astfel că peste puţin timp vom atinge alocarea pe regiune“, a declarat Marilena Bogheanu, directorul al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII