17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGeorgescu: Dezorganizare după accidentul de la Cârcea

Georgescu: Dezorganizare după accidentul de la Cârcea

Cu ocazia primei sale conferinţe de presă în calitate de prefect, Eugen Georgescu a făcut o listă cu măsurile pe care autorităţile, în speţă fostul său şef Florin Stancu, ar fi trebuit să le ia şi care, deşi sunt prevăzute de lege, nu au fost puse în practică atunci când s-a intervenit în cazul accidentului feroviar de la Cârcea.

Eugen Georgescu a acuzat faptul că în cazul accidentului feroviar de la Cârcea, comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, condus la acel moment de fostul prefect Florin Stancu, nu a stabilit un centru de comandă avansat, după cum este prevăzut de lege în astfel de cazuri, iar prefectul nu a desemnat o persoană de decizie, care să ia măsurile de urgenţă la faţa locului. Perimetrul de securitate nu a fost impus, căile de acces pentru evacuarea oamenilor nu au fost clar stabilite şi amenajate, transportul persoanelor a fost organizat „pe genunchi“, au lipsit generatoarele de electricitate şi mijloacele de comunicare cu oamenii. Practic, în opinia lui Georgescu, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj şi forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei şi Poliţiei au acţionat la locul incidentului instinctiv şi nu conform unei organizări, ce trebuia impusă de prefectul de la acea dată. Problemele pe care Georgescu le-a identificat la intervenţia autorităţilor la Cârcea l-au determinat ca acum, în calitate de prefect de Dolj, să solicite un raport al ISU Dolj. „Prefectul Stancu a venit foarte târziu, la două ore după producerea accidentului. Eu am fost acolo, dar am acţionat relaţional, pe baza cunoştinţelor pe care le am. Nu am avut nici măcar o portavoce pentru a le vorbi oamenilor. Eu am văzut acolo ce nu a mers bine. De exemplu, am spus atunci comandantului de la Jandarmerie să solicite poliţişti pentru a proteja masa de oameni care se adunase pe drumul naţional, unde circulaţia nu era restricţionată. Finalitatea acestui demers nu este să caut vinovaţi, ci să cresc eficienţa intervenţiilor în situaţii de urgenţă, care este în atribuţiile mele. Astăzi voiam să dau alarma să văd din nou cum funcţionează?“, a declarat Georgescu.

Stancu: A fost peste aşteptări de bine

Contactat pentru un răspuns la acuzaţiile lui Eugen Georgescu, Florin Stancu a declarat că măsurile luate şi intervenţia autorităţilor au fost „peste aşteptări de bine“, având în vedere că evacuarea călătorilor s-a făcut fără să existe victime, într-un timp foarte scurt, când s-a reuşit şi asigurarea transportului acestora în ciuda orei la care s-a produs incidentul. „Este adevărat că am ajuns mai târziu decât domnul Georgescu. Asta, probabil, fiindcă eu stau în Craioviţa, iar dumnealui pe Dezrobirii, deci mai aproape. Din analiza CV-ului domnului Georgescu nu reiese că ştie să organizeze măsurile în astfel de situaţii. Există specialişti pentru aşa ceva. Chiar dacă ne place să ne pricepem la toate, nu ne pricepem, nici chiar domnul Georgescu“, a declarat Florin Stancu. Acesta a explicat că, la momentul respectiv, s-au luat toate măsurile necesare, începând cu alertarea personalului secţiei de urgenţă de la spital, pentru a fi pregătit să primească eventualii răniţi, până la contactatea prefectului de Olt, pentru a dispune măsuri de urgenţă în gara Caracal. „Chiar dacă am ajuns mai târziu, am ţinut permanent legătura cu comandanţii unităţilor care au intervenit la accident încă din minutul doi după sesizare. Chiar a fost o intervenţie reuşită“, a mai spus Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII