6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOprirea circulaţiei a scăzut noxele

Oprirea circulaţiei a scăzut noxele

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj, săptămâna trecută, cu prilejul manifestărilor „Ziua fără maşină“, în intervalul orar în care traficul rutier a fost întrerupt în centrul Craiovei, valorile concentraţiilor diverşilor poluanţi atmosferici au scăzut considerabil. „Concentraţia noxelor în aerul atmosferic din zona primăriei, unde vehiculele poluante nu au avut acces, a scăzut reprezentativ pe 22 septembrie, în cele două ore dinaintea amiezii (de aproximativ patru ori) faţă de acelaşi interval orar din zilele de 21 şi 23 septembrie“, a declarat Monica Daniela Mateescu, directoarea coordonatoare a APM Dolj.
Din păcate, concomitent cu această scădere, din cauza devierii traficului rutier pe o rută ocolitoare, s-a înregistrat o creştere de aproximativ două ori a concentraţiei de poluanţi chimici în aerul atmosferic pe Calea Bucureşti. „Aceste evidenţe confirmă faptul că, dacă am folosi vehiculele poluante numai în caz de strictă necesitate, optând mai des pentru mersul pe jos, pentru biciclete sau chiar pentru transportul în comun (mai puţin poluant), calitatea aerului şi implicit calitatea vieţii noastre s-ar îmbunătăţi simţitor“, a adăugat Monica Daniela Mateescu.

Sistem ultramodern de înregistrare a poluanţilor atmosferici

Aceasta a explicat că 2009 este primul an în care datele concrete privind calitatea aerului furnizate de către APM Dolj au fost colectate cu ajutorul unui sistem ultramodern de înregistrare a valorilor concentraţiilor diverşilor poluanţi atmosferici.
„Centrul local de Monitorizare a Calităţii Aerului care corespunde judeţului Dolj beneficiază, începând de anul acesta, de cinci staţii de monitorizare continuă a calităţii aerului, amplasate strategic: prima staţie, DJ1, de tip trafic – pe Calea Bucureşti; cea de-a doua staţie, DJ2, de tip urban – în zona primăriei; următoarele două, DJ3 şi DJ4, de tip industrial – în zone afectate de poluatorii industriali; ultima dintre ele, DJ5, de tip suburban – într-o suburbie a Craiovei (Breasta)“, a precizat directoarea APM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII