7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRoman Polanski aşteaptă extrădarea în SUA

Roman Polanski aşteaptă extrădarea în SUA

Cineastul polonez Roman Polanski a fost arestat sâmbătă în baza unui mandat american, la sosirea în Elveţia, unde urma să participe la Festivalul de Film de la Zürich, pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră.

Cineastul polonez Roman Polanski a fost arestat la Zürich, unde urma să participe la Festivalul de Film, pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră, au anunţat ieri organizatorii festivalului.
Roman Polanski este în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării, dar poate face apel la această decizie. Cineastul a fost arestat sâmbătă, când a ajuns pe teritoriul elveţian, potrivit reprezentantului ministerului de justiţie, care a refuzat să divulge detaliile arestării şi locul de detenţie. Autorităţile elveţiene „trebuie acum să verifice dacă Polanski poate efectiv să fie extrădat“, purtătorul de cuvând precizând că verificarea ar putea dura mai multe zile. Arestarea regizorului, de 76 de ani, s-a produs în cadrul unei proceduri deschise de autorităţile americane în urmă cu 30 de ani, când Polanski a fost acuzat de relaţii sexuale cu o minoră.

Interdicţie de a intra pe teritoriul american

Reprezentanţii Festivalului de la Zürich şi-au exprimat, într-un comunicat de presă, „marea consternare şi tristeţe“ pentru această situaţie, anunţând că au amânat acordarea premiului pe care cineastul polonez urma că îl primească ieri. Distincţia ce urma să-i fie înmânată cineastului după prezentarea unei retrospective a operelor sale la secţiunea „A tribute to…“. Recent, Polanski a terminat de montat cel mai recent film al său, „The Host“, un thriller politic cu Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Olivia Williams şi Kim Cattrall. La ediţia de anul trecut a festivalului de la Zürich, regizorul care trăieşte în Franţa, a prezentat documentarul „Roman Polanski: Wanted and Desired“, povestea abuzului sexual din cauza căruia nu are voie nici în prezent să intre în SUA.

Arestat pentru relaţii sexuale cu o minoră

La sfârşitul anilor ‘70, Roman Polanski a fost arestat după ce a fost acuzat de relaţii sexuale cu o minoră, Samantha Geimer, pe care o angajase pentru o şedinţă foto. Se pare că adolescenta fusese drogată cu un sedativ şi dusă în casa actorului Jack Nicholson. Polanski a înfruntat iniţial şase capete de acuzare şi ar fi putut primi pedeapsa de închisoare pe viaţă, însă, în urma unei înţelegeri, cinci dintre acuzaţii au fost retrase, iar regizorul a recunoscut raportul sexual cu minora. Un an mai târziu, Polanski s-a refugiat în Franţa, ţară care îşi limitase acordurile de extrădare cu SUA. De atunci, nu a mai acceptat să filmeze nici un film pe teritoriul american, pentru a nu fi încarcerat. În vârstă de 75 de ani, Roman Polanski este considerat unul dintre cei mai valoroşi regizori polonezi din toate timpurile. Printre filmele sale se numără „Dance of the Vampires“, „Chinatown“ şi „Pianistul“ – drama despre Holocaust premiată cu Oscar în 2003, în ciuda scandalului de acum 30 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS