10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProducătorii de struguri pentru vinificaţie riscă amenzi mari

Producătorii de struguri pentru vinificaţie riscă amenzi mari

Producătorii care nu vând strugurii în baza unui carnet de viticultor riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Totuşi, până în prezent, doar trei persoane au intrat în posesia acestor carnete.

Fiecare producător de struguri pentru vin este obligat, începând din acest an, să aibă un carnet de viticultor, unde trebuie să ţină evidenţa producţiei şi a modului de valorificare a acesteia. „Cultivatorii de suprafeţe de cel puţin 0,5 ha de viţă-de-vie din soiuri nobile de vin şi înscrise în Registrul Plantaţiilor Viticole, care comercializează din propria recoltă producţia de struguri, au obligaţia deţinerii şi completării carnetului de viticultor. Fiecare transport de struguri trebuie însoţit de fila în original din carnetul de viticultor corespunzătoare cantităţilor transportate“, a declarat Constantin Cucu, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, la o conferinţă organizată vineri la sediul instituţiei. Măsura urmăreşte stoparea achiziţiilor la negru a strugurilor pentru fabricarea vinului, astfel că, în cazul în care nu respectă această prevedere, producătorii riscă amenzi de până la 4.000 de lei.

Doar trei doljeni au solicitat carnetul de viticultor

Pentru a intra în posesia carnetului, viticultorii trebuie să completeze şi să depună la DADR o cerere-tip, în care se vor menţiona producţia de struguri din soiuri nobile pentru vin, pe fiecare soi deţinut în cultură, şi campania viticolă. Carnetele se primesc gratuit, chiar în ziua în care cultivatorii de suprafeţe viticole depun cererile. Cu toate acestea, fie pentru că au o suprafaţă mai mică de 0,5 ha de viţă-de-vie din soiuri nobile de vin, fie pentru că îşi comercializează produsele pe piaţa liberă, până în prezent, doar două persoane fizice şi una juridică au solicitat aceste carnete.

12.508 hectare de vie în Dolj

Conform statisticilor DADR, suprafaţa de viţă-de-vie aflată pe rod a judeţului Dolj este de 12.508 hectare. „Viţa-de-vie din soiuri nobile (de vin şi de masă) ocupă o suprafaţă de 4.854 de hectare, iar cea de vii hibride – 7.654 de hectare“, a precizat Constantin Cucu. Acesta a explicat că, în afară de cele aproximativ 12.000 de hectare de viţă-de-vie aflate pe rod, în Dolj mai există şi 135 de hectare de vii tinere altoite (nobile), neintrate pe rod. În următorii ani, aceste suprafeţe ar putea creşte, mai ales că Uniunea Europeană subvenţionează trei direcţii de acţiune în domeniul viticol (reconversia soiurilor prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe altă parcelă echivalentă ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin din anumite soiuri, reamplasarea parcelelor situate în condiţii nefavorabile şi modernizarea formei de conducere a sistemului de susţinere şi palisaj în plantaţiile viticole), iar sumele nu sunt deloc de neglijat. „Pentru defrişarea şi replantarea viţei-de-vie, se acordă subvenţii de până la 14.500 de euro (aproximativ 70-75% din valoarea investiţiei), la care se adaugă 500 de lei pentru tratamente“, a explicat Constantin Cucu, care a subliniat importanţa înfiinţării plantaţiilor în forme asociative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII