17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLăutarii se dau mai săraci decât profesorii

Lăutarii se dau mai săraci decât profesorii

Doar zece lăutari din judeţ au declarat la Finanţele doljene că încasează bani din cântatul la nunţi. Ei spun că au venituri modice tot anul: între 2.419 şi 12.012 lei. În realitate, unii dintre ei câştigă şi 1.000 de euro pe seară. Profesorii au scos la iveală venituri din meditaţii mai mari decât cele ale muzicanţilor. Nimeni nu-i controlează pe lăutarii nedeclaraţi la Fisc.

În plină toamnă, aproape toate restaurantele craiovene sunt ocupate la sfârşit de săptămână. Este sezonul nunţilor, astfel că, sâmbăta şi duminica, oraşul răsună de cântec, joc şi voie bună. La aproape fiecare nuntă cântă câte o formaţie şi puţini apelează la un „DJ“ cu computer. Unii organizatori chiar îşi permit să „închirieze“ cu ora câte un muzicant mai de seamă, căruia îi achită sume frumuşele în euro. Dacă respectivul este un manelist faimos sau un cântăreţ de muzică populară consacrat, atunci suma primită creşte simţitor, până la 1.000-1.500 de euro şi chiar mai mult. Cântăreţii mai sunt recompensaţi şi de nuntaşi, astfel că, pe parcursul unei sindrofii, ei primesc sume „fără număr“.

1.000-2.000 de euro la o nuntă

O formaţie de cântăreţi ia la o nuntă sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro, spun persoane care au plătit recent astfel de servicii, ceea ce înseamnă chiar şi 500 de euro pe seară de fiecare membru al formaţiei. Altfel spus, cât câştigă alţii într-o lună, primesc muzicanţii într-o seară. Şeful formaţiei Ciri Mayer Band, Constantin Ciri Mayer, consilier al primarului Antonie Solomon, spune cu seninătate ce sumă cere la nunţi şi menţionează că plăteşte impozit. „Iau 1.500 de euro la o nuntă. Bineînţeles că mi-am declarat veniturile la Finanţe. Sunt printre puţinii care îşi declară astfel de venituri la Fisc“, a spus Ciri Mayer.

Evaziunea lăutarilor, neoprită de autorităţi

Ce venituri declară la Fisc aceşti oameni? Foarte puţin, arată cifrele primite de GdS de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Ceea ce demonstrează că majoritatea celor care cântă la nunţi şi botezuri nu plătesc impozite către statul român pentru veniturile încasate. Sunt bani la negru, mai exact.
Potrivit informaţiilor de la DGFP Dolj, în ultimul an, doar zece lăutari au declarat la Fisc faptul că au obţinut încasări din această activitate. Venitul minim anual declarat statului de un muzicant doljean este de numai 2.419 lei, în timp ce suma maximă pentru care plăteşte impozit alt lăutar este de 12.012 lei. Domeniul este cunoscut drept unul propice evaziunii fiscale, dar autorităţile ridică neputincioase din umeri. „Nu există competenţe în ceea ce priveşte depistarea persoanelor fizice care desfăşoară activităţi supuse impozitului pe venit, în afara celor înregistrate fiscal“, susţine directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. El preciza zilele trecute că lăutarii îşi declară veniturile din activităţi independente la norme de venit şi este dificil de demonstrat că acel cântăreţ primeşte bani în plus faţă de cei pe care i-a declarat.   

Profesorii meditatori – venituri mai mari decât lăutarii

Dacă lăutarii nu binevoiesc să plătească impozite, profesorii meditatori încep însă să devină mai conştiincioşi faţă de anii anteriori. Dar tot puţini sunt faţă de realitate. Potrivit datelor de la DGFP Dolj, anul acesta au declarat la stat că au venituri din meditaţii 70 de profesori doljeni, faţă de anul anterior, când în evidenţele Fiscului erau doar 11 cadre didactice înregistrate cu venituri din meditaţii. Venitul minim declarat de un profesor este de 3.727 de lei. Dascălul cu încasările cele mai mari din meditaţii înregistrat la Fisc este din Craiova şi a declarat o sumă anuală de 16.585 de lei primită pentru meditaţii acordate copiilor. Adică profesorii şi-au declarat venituri mai mari decât cântăreţii la nunţi. Cifra profesorilor corecţi (din punct de vedere al veniturilor) este departe de a fi cea reală, având în vedere că foarte mulţi copii sunt meditaţi încă din clasele primare la diverse discipline. Şcolarii spun că plătesc la meditaţii câteva zeci de lei pe o şedinţă de două ore.

„Bursa“ cântăreţilor
Fiind sezon de nunţi, sumele cerute de cântăreţi circulă repede prin oraş. La modă este să angajezi o formaţie şi, în plus, să mai inviţi un cântăreţ cunoscut pentru o oră, două. O formaţie nu foarte renumită cere pe seară 1.400-1.500 de euro, iar artiştii consacraţi iau chiar şi 2.000 de euro. Un interpret de muzică populară cunoscut ia şi 1.500 de euro pentru două ore de cântat, iar un manelist în vogă cere 2.000-3.000 de euro şi chiar mai mult. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII