20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJumătate din plantele din Dolj se dezvoltă în oţet

Jumătate din plantele din Dolj se dezvoltă în oţet

Aproximativ 50% din plantele cultivate în Dolj au ajuns să se dezvolte în soluri foarte acide. Asta deoarece majoritatea doljenilor în loc să verifice calitatea solului pentru a mări fertilizarea terenurilor prin aplicarea îngrăşămintelor potrivite, aceştia fac fertilizare după ureche.

Chiar dacă producţia agricolă din Dolj se menţine în continuare la un nivel nemulţumitor pentru foarte mulţi agricultori, numărul celor care analizează calitatea solului este extrem de mic. „Aproape nimeni nu verifică solul, la nivelul căruia există o serie de deficienţe. Doljenii s-au obişnuit să facă fertilizare unilaterală cu Azot. Producţia şi calitatea produselor nu se corelează, iar la producţii mici şi preţuri mici, toată lumea stă“, a declarat Dumitru Meilă, directorul coordonator al Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Dolj. Ca urmare a fertilizării terenului cu îngrăşăminte neadecvate, aciditatea solului a ajuns la un nivel extrem de mare. „Aproape 50% din plante au ajuns să se dezvolte în oţet. Aciditatea extrem de mare a solului nu permite producţii mari. Aproximativ 80% din producători sunt neperformanţi“, a adăugat Meilă, care a tras un semnal de alarmă cu privire la comercianţii de îngrăşăminte care şi-au făcut un obicei în a creşte preţurile în perioada în care se dau subvenţii pentru fertilizare.
Pentru a schimba această situaţie nefericită, specialiştii în domeniu spun că producătorii au nevoie de buletine de analize, care să conţină date tehnice (măsurători, verificări şi recomandări specifice). Aceasta nu este însă singura soluţie pentru ca producătorii agricoli să aibă satisfacţia muncii grele pe care o prestează. „Degeaba fertilizezi cu Azot dacă nu ai nevoie de el. Pe lângă faptul că trebuie să facă analize la sol, este bine să se asocieze, pentru că altfel îşi pot negocia vânzarea produselor. În plus, trebuie să aibă în vedere că doar cu grâu şi porumb nu putem să ne dezvoltăm. Nu putem produce mai mult decât solicită piaţa, deoarece nu avem unde să-l comercializăm“, a declarat Constantin Cucu, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Acesta a explicat că în prezent, din cele 488.000 de hectare ale judeţului Dolj, doar 130.000-140.000 de hectare (26-28%) sunt în asociere sau ale unor firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII