11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la droguri şi sex?

Liber la droguri şi sex?

Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice propune în raportul său dezincriminarea consumului de droguri şi a sexului comercial, ca soluţii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV.
Una dintre soluţiile înaintate de Comisia prezidenţială se referă la „dezincriminarea consumului de droguri – nu a traficului!“, după cum specifică autorii raportului, pentru a aduce la „suprafaţă“ consumatorii. Raportul invocă faptul că în mai multe oraşe ale României există deja magazine care vând produse etnobotanice cu aceleaşi efecte ca drogurile ilegale uşoare, iar „efectele lor sociale nu par a fi vizibile“.
„Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile, precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave, de exemplu refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave“, se arată în raport.
De asemenea, Comisia consideră drept imperativă menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin furnizarea către persoanele consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă, în schimbul celor deja folosite. „Există şi posibilitatea introducerii în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor“, mai propune raportul.
Altă prioritate este înfiinţarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea consiliilor judeţene.
Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România propune şi legalizarea sexului comercial, adică a prostituţiei, dar nu şi a intermediarilor de servicii sexuale, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. „Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite“, avertizează însă membrii Comisiei.
Tot în scopul prevenirii transmiterii de boli, Comisia mai propune înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia, pe lângă serviciile de asistenţă, şi de prezervative oferite gratis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII