21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRecoltă foarte bună de struguri în Gorj

Recoltă foarte bună de struguri în Gorj

Specialiştii gorjeni estimează că recolta de struguri din acest an va fi mai mare decât cea obţinută în anii trecuţi. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, anul acesta recolta va fi foarte bună.
„De pe cele 3.756 de hectare cu viţă-de-vie estimăm o producţie medie de 5.000 de kilograme la hectar. Specialiştii spun că 2009 este cel mai roditor din ultimii cinci ani. În mod normal, culesul viilor începe atunci când în strugure s-a acumulat o cantitate de 200-220 de grame de zahăr natural la litru. Recoltarea timpurie a strugurilor presupune zahăr mai redus şi obţinerea unui vin de calitatea inferioară“, a afirmat Petrică Valeriu, directorul DADR Gorj.
În 2008, s-a înregistrat o cantitate de 4.030 de kilograme de struguri pe hectar, iar în 2007, 3.760 de kilograme. Zonele viticole recunoscute în judeţul Gorj sunt comunele Runcu, Turcineşti, Bălăneşti şi Prigoria.
„În prezent, nimeni nu deţine suprafeţe cultivate cu viţă nobilă. Doar Staţiunea Pomicolă deţine o suprafaţă de cinci hectare de viţă nobilă. Există doar viţă-de-vie hibridă cu soiuri de ananas, italiană, fragă, căpşunică sau nova. Înainte de revoluţie, în Bălăneşti, Poiana Turburea, Cruşeţ şi Stoina se cultiva viţă de soi nobil, dar după ce suprafeţele au fost retrocedate proprietarilor, aceştia nu le-au mai îngrijit“, a spus Valeriu Petrică, directorul DADR Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS