21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPredoiu: Plata salariilor pe timpul protestului magistraţilor e discutabilă

Predoiu: Plata salariilor pe timpul protestului magistraţilor e discutabilă

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „plata salariilor magistraţilor în perioada de protest este discutabilă“, atât timp cât acţiunea acestora implică risipă de bani publici.
„Protestul implică risipă de bani publici. Amânarea dosarelor se face fără un motiv legal, iar emiterea de citaţii implică noi costuri pentru stat, plata salariilor în perioada de protest este discutabilă“, a declarat Predoiu.
Ministrul justiţiei şi-a reluat apelul către magistraţi privind reînceperea activităţii în instanţe şi parchete.
Acesta a declarat că mâine îşi va prezenta proiectul de modificare a legislaţiei privind înregistrarea firmelor la Registrul Comerţului, după ce i-a acuzat pe judecători de blocarea activităţii acestei instituţii.
„Milioane de cauze sunt afectate, peste 17.200 de dosare sunt blocate la Registrul Comerţului, dintre care o treime în Capitală“, a spus Predoiu.
Ministrul justiţiei a mai afirmat că „blocarea instanţelor şi a Registrului Comerţului este un exces care iese din parametrii unei conduite europene“.
Întreruperea activităţii judecătorilor este nelegală şi nestatutară, având consecinţe grave asupra cetăţenilor şi economiei, a mai declarat Predoiu. „Cetăţeni, persoane juridice primesc lovituri nedrepte în exercitarea drepturilor şi intereselor. Întreruperea activităţii afectează accesul liber la justiţie, libertatea economică şi dreptul la muncă“, este de părere ministrul.
Potrivit datelor Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, doar trei instanţe din ţară au suspendat protestele, şi anume Judecătoria Vatra Dornei, Tribunalul Constanţa şi Curtea de Apel Alba Iulia.
Magistraţii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii unice de salarizare, dar şi pentru că guvernanţii nu au luat în calcul celelalte revendicări ale lor privind trecerea bugetului instanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 1 ianuarie 2009, alocarea, pe viitor, a cel puţin 1% din PIB şi trecerea de urgenţă a taxelor de timbru şi a veniturilor provenind din timbrul judiciar de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale la bugetele instanţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII