Dascălii fac haltă la mentor înainte de a intra la catedră

Autori


Miza reformei din învăţământ este aceea a calităţii actului educaţional, pe lângă aspectele tehnice privind organizarea şi desfăşurarea examenelor, vocaţia şi gradul de pregătire ale dascălilor fiind cruciale, spune Ecaterina Andronescu.

Ministrul educaţiei consideră izolate cazurile de profesori nepregătiţi, dar admite că de calitatea cadrului didactic depind performanţele şcolare, Andronescu fiind tranşantă în ceea ce-i priveşte pe dascălii slab pregătiţi: „Asemenea oameni nu ar trebui să rămână în sistem“.


În ceea ce priveşte conţinutul propriu-zis al reformei, Andronescu spune că noua lege a educaţiei conţine prevederi care îl vizează strict pe dascăl, a cărui formare trebuie să fie continuă şi care va intra, de acum înainte, mult mai greu în sistem, criteriul fiind dublu: cel al bagajului de cunoştinţe, dar şi vocaţia de mentor. Astfel, noua lege prevede ca, după absolvirea studiilor, cadrul didactic să nu intre direct la catedră, ci să treacă printr-un an intermediar, un an în care va fi sub îndrumarea unui mentor şi la finele căruia va susţine un nou examen. Acest examen va avea o primă probă eliminatorie, prin care i se testează abilităţile de pedagog, după care va susţine o probă teoretică. Astfel, spune Ecaterina Andronescu, selecţia va fi mult mai temeinică, iar profesorii vor fi stimulaţi să se autoformeze.


Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. cati said:

  Aceasta fiinta are ceva patologic si nu vrea sa ne spuna. Face totul, sub masca lui Mitica blajinul, pentru a-si indeplini un singur scop : sa aduca studenti la Politehnica, care a cam fost uitata de liceeni. Vorbeste frumos despre ce va fi, dar uita doua lucruri esentiale si anume : 1)culoarea politica a studentului – profesor si a ISJ; 2) relatiile acestuia, pilele puse. La noi este inutil a se incerca ceva pana nu se elimina aceste doua inconveniente.

 2. judex52 said:

  “MENTORUL” VA FI CEL CU ….”PREGATIREA POLITICA” !!! CINE OARE POATE HOTARA AZI, CAT DE COMPETENT SI DE BINE PREGATIT ESTE UN VIITOR CADRU DIDACTIC ??? UN VANGHELIE SAU OPRISAN, O…”DABULEANCA”,E X DIRECTOARE DE “GRUP SCOLAR AGRICOL” SAU UN FOST VICEPRIMAR, PRM-IST, “DEPLASAT MINTAL” CARE TRANSFORMA SCOALA IN TEREN DE FOTBAL IAR PE ELEVI IN …..GALERIE DINAMOVISTA !! ( vestita prin incendii si scandaluri) MAI EXISTA ACUM, VREUN DIRECTOR DE SCOALA, COMPETENT PROFESIONAL SI MANAGERIAL, APOLITIC, IN DOLJ ??? NU !!! CATEGORIC !! TOTI SUNT “PUSI PE CAPATUIALA” !!! SI EI SI FAMILIILE LOR !!! VILE “FARA NUMAR”, MASINI SCUMPE, COMPETENTA…ZERO !!! AAAA VIITORI DASCALI, ATENTIE !!!! INNAINTE DE TOATE, SA NU UITATI, PRIMUL PAS !!! INSCRIEREA IN SINDICAT !!! FARA “SPRIJINUL” LUI NU AI CE CAUTA IN “SISTEM” !!!

 3. 234r23 said:

  Sindicat ? Care sindicat ? Sau uitati ca sindicatul i-a vandut de mult pe profesori !

 4. g said:

  Daca ar fi mentinut liceele pedagogice nu s-ar fi ajuns la situatia de a avea absolventi pe banda ai facultatii de stiinte ale educatiei incapabili sa predea datorita faptului ca nu invata nimic acolo (nici pedagogie, nici psihologie) pentru ca profesorii primesc bani de la studenti si ii lasa sa copieze la examene, iar practica pedagogica este zi libera pentru acesti studenti. In liceele pedagogice se facea practica pedagogica supravegheata de profesori, unde elevii mai intai asistau la lectii si apoi predau sub atenta supraveghere a invatatorului clasei, a profesorului metodist si a profesorului de pedagogie. Dar acum trebuie sa mai primeasca niste bani si asa zisii mentori!

 5. practica said:

  corect sa se faca practica cel putin un an linga profesori emeriti si care au dovedit ca au secreete profesionale ca sa invete si sa poata sa predea si ei mai departe ,. are dreptate d-na ministru ca introduce acest lucru ptrca viitorul natiuni sta in educatie .nu vedeti ce se intampla in jurul nostru.

 6. g said:

  Un absolvent de liceu agricol sau metalurgic care face trei ani Facultatea de Stiinte ale Educatiei ar trebui sa stea 5 ani pe langa un profesor mentor! Numai daca acest profesor e numit mentor nu dupa criterii politice, ci datorita pregatirii sale profesionale deosebite!

 7. practica said:

  numirea de mentor este un merit care se cistiga prin munca nu prin pile,cunostiinte si legaturi de rudenie. cred ca pe acest segment nu va mai fi bataie ca doar ce sa predea un intrus in ac . si astia care vin la scoala decit sa nu se plctiseasca acasa . asper sa vad ca elita in meserie din orice domeniu si scara socialas va dita in societate . doresc ditatura bunului simt si aculturi . sa poti sa mergi pe strada si sa auzi oameni discutind discret ,privind siscret , mirosind a parfum. tineretul sa aiba ce invata de la cei mai mari sau mai in varsta .in parcuri sa vezi lume civilizata inbracata elegant ,discret nu cersetori si murdari cum sont pe la fintini si in englisparc.,teatru.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 22 septembrie 2009

Actualitate

» Fotbal – Cupa României: Universitatea Craiova – Gloria II Bistriţa 4-0
» Scurte ştiri
» Predoiu caută soluţii pentru alegeri fără judecători
» Buletin fără locuinţă în proprietate
» Nevastă de falsificator, sub acoperişul lui Aurică
» Angajaţii din spitalele doljene au salariile asigurate
» România a fost anul trecut al zecelea beneficiar al fondurilor UE
» AVAS: Avioane Craiova trebuie vândută urgent pentru a scăpa de creditori
» CE Craiova negociază înfiinţarea unei termocentrale la Işalniţa
» Adio rambursări ilegale de TVA!
» Olt: Bărbatul care şi-a ucis fratele, după gratii

Local

» Din nou pe şine
» Tren deraiat şi la Cluj
» Coşmar pe calea ferată
» Investiţie de un milion de lei pentru 200 de câini
» Dascălii fac haltă la mentor înainte de a intra la catedră
» Predoiu: Plata salariilor pe timpul protestului magistraţilor e discutabilă
» Parcările neregulamentare, la liber în weekend
» Ordinul de demitere a directorilor de şcoli cu delegaţie se suspendă
» Am scăpat de teroarea detectorului de gaz
» Răniţi în stare de şoc
» Jocul de-a oamenii mari
» Dragostea unui părinte

Gorj

» Recoltă foarte bună de struguri în Gorj

Sport

» Scurte ştiri
» San Lorenzo se interesează de Dayro Moreno
» Ghioane a înscris pentru Dinamo Kiev
» Zaccheroni: Mourinho este isteric
» Van Nistelrooy s-a reaccidentat
» Adrian Mutu s-a făcut de râs la Roma
» Competiţie de rezervă pentru gorjeni
» Meciul unui nou început la Universitatea
» Careu de Ligă şi as de Cupă, obiectivele lui Eugen Neagoe
» O luăm de la capăt?

Bani & Afaceri

» Titlurile „Need for Speed“ conduc plutonul jocurilor racing
» Obrazul de primar cu excursie în Grecia se ţine
» An greu pentru angajaţii CFR
» Ziua fără maşină
» Contabilii s-au săturat de schimbarea legilor

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Dovleacul, un aliment de toamnă sănătos
» Ce mâncăm în avion?

Opinii

» Suspans

Top