24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAm scăpat de teroarea detectorului de gaz

Am scăpat de teroarea detectorului de gaz

Craiovenii nu se înghesuie să-şi monteze detectoare de gaze naturale, dacă legea nu-i obligă.

Ordinul nr.713/2004 emis de MEC şi care a intrat în vigoare patru ani mai târziu nu a rămas în vigoare decât o jumătate de an. Conform acestuia, era obligatorie montarea detectoarelor automate pe gaz pentru încăperile cu aparate de utilizare a gazelor naturale – aragaz, centrală, sobă pe gaz – şi care au geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau geamuri de construcţie specială. „Reglementarea respectivă a intrat în vigoare pe la începutul anului 2008, iar până în 2009 nici nu mai era valabilă. Montarea acestor detectoare este însă necesară, indiferent de cadrul legal. Este cunoscut faptul că se întâmplă tot felul de nenorociri, din cauza unor instalaţii prost făcute sau deteriorării lor, ca să nu mai vorbim de improvizaţii. Şi de aceea le consider necesare, indiferent de cadrul legal“, a declarat preşedintele UJALP Dolj, Dan Remus.

S-a restrâns aria destinatarilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor a făcut precizări în domeniu la începutul acestui an, şi a restrâns aria destinatarilor. Reprezentanţii GDF SUEZ Energy România SA, (fostul Distrigaz Sud)  au declarat că, în conformitate cu precizarile ANRE din 17 februarie 2009, aceste detectoare automate de gaze naturale se vor monta obligatoriu în instalaţiile noi de utilizare a gazelor naturale. De asemenea, detectoare automate de gaze naturale se vor monta obligatoriu şi în cazul în care consumatorii solicită modificarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale existente, cum ar fi cel al instalării centralelor termice de apartament.
Cum Termoficarea nu mai permite debranşări, iar cei care au deja centrală nu mai trebuie să îşi ia aceste detectoare, în Craiova nu vor exista prea multe cazuri în care  se vor monta aceste aparate. „Se mai cumpără aceste detectoare, dar nu pot spune că este coadă. Cei care se gândesc la siguranţa lor preferă să-şi instaleze un astfel de aparat. Ştiu că pentru o centrală nouă, când se face proiectul este obligatorie şi precizarea că se montează detectorul respectiv“, a precizat Radu Dorobanţu, reprezentantul unei firme care comercializează detectoare. Pentru un asemenea aparat, craiovenii interesaţi ar trebui să scoată din buzunar între 290 şi 350 de lei. Iar pentru verificarea centralei pe gaz – între 100 şi 300 de lei. În ultimul caz, posesorul unei centrale termice de apartament este obligat să solicite o verificare tehnică a acesteia, cel puţin o dată la doi ani. Expertiza trebuie făcută de orice societate autorizată de Inspecţia de Stat pentru controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII