10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlan de acţiune pentru dezvoltarea industriei în Gorj

Plan de acţiune pentru dezvoltarea industriei în Gorj

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a elaborat un plan de acţiune pentru dezvoltarea durabilă a industriei, acesta fiind postat pe site-ul instituţiei pentru a putea fi supus dezbaterii publice.

CJ Gorj a elaborat obiectivele-ţintă şi modalităţile de acţiune ale autorităţilor pentru dezvoltarea durabilă a industriei energetice. Planul a fost realizat de conducerea consiliului judeţean, Comisia pentru industrie, agricultură, silvicultură şi protecţia mediului din cadrul consiliului şi specialiştii unităţilor economice care desfăşoară activitate în minerit şi producerea energiei electrice. Potrivit conducerii CJ Gorj, au rezultat patru obiective mari, grupate pe domeniile principale de interes ale industriei de profil: creşterea securităţii alimentării cu energie şi a infrastructurii critice, creşterea competitivităţii în domeniul energiei, reducerea impactului asupra mediului, integrarea în piaţa regională de energie. Pentru soluţionarea problemelor existente în aceste domenii de activitate, cu efecte directe în plan social şi economic, a fost propus un set de nouă soluţii.

CJ doreşte crearea unei companii regionale de energie

Prima recomandare vizează crearea unei companii regionale de energie, care să cuprindă întreg sectorul extractiv de lignit, cele trei mari termocentrale ale ţării pe lignit, sectorul hidroenergetic şi unitatea nuclear-electrică. Având în vedere că majoritatea unităţilor din componenţa noului complex regional îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţului Gorj, se propune ca sediul conducerii executive să fie la Târgu Jiu. Totodată, CJ Gorj propune ca soluţie garantarea, de către stat, a altor surse de finanţare clasice, tip credit comercial, credit de export, credite sindicalizate, pentru finanţarea lucrărilor de mediu, deoarece complexurile energetice au semnat contracte de finanţare pe termene lungi din surse proprii. Restul soluţiilor pentru îmbunătăţirea strategiei energetice a judeţului Gorj se referă la: accesarea de fonduri nerambursabile, realocarea de către ANRE a drepturilor de poluare cu dioxid de carbon pentru cele două complexuri energetice din Gorj, intrarea direct în bugetele locale a taxelor aferente activităţilor de exploatare. Se doreşte, totodată, înfiinţarea, la nivelul judeţului Gorj, a unei unităţi specializate în reconstrucţia ecologică a terenurilor eliberate de sarcini tehnologice de la unităţile miniere deţinătoare.

Dezbateri deschise

Adina Andriţoiu, purtătoarea de cuvânt a CJ Gorj, a declarat că instituţia aşteaptă propuneri pentru îmbunătăţirea planului: „Materialul publicat pe site-ul CJ vorbeşte şi despre asigurarea resurselor financiare pe termen mediu şi lung pentru derularea procesului de ecologizare a obiectivelor miniere şi întocmirea unui proiect judeţean de reabilitare funcţională a tuturor arealelor afectate, în perioada 2009 – 2020. Pornind de la toate aceste probleme semnalate, în materialul menţionat, de către specialiştii responsabili din domeniile industrie extractivă – minerit şi industrie producătoare de energie electrică, CJ Gorj propune tuturor cetăţenilor judeţului, indiferent de domeniul în care activează, sfera de influenţă sau implicarea în viaţa socială, să participe la dezbaterea publică a temelor de interes major pentru viitorul imediat al judeţului. Materialul complet poate fi vizionat pe site-ul www.cjgorj.ro, la secţiunea Dezbateri publice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS