21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCiobanii olteni, prinşi cu minciuna

Ciobanii olteni, prinşi cu minciuna

Mai mulţi crescători de oi şi capre din Olt au încercat să obţină subvenţii pentru animale pe care nu le aveau. Planurile lor au fost dejucate de un control în teren, efectuat zilele trecute de specialiştii din judeţ.

Unii dintre ciobanii care au cerut subvenţii pentru animale au încercat să păcălească statul şi au declarat că au mai multe animale. Controalele recente efectuate de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Olt au scos la iveală că numărul oilor şi caprelor deţinute de olteni era mult mai mic în realitate decât pe hârtie. Peste 3.000 de animale pentru care ciobanii olteni solicitaseră subvenţia nu existau. „Pentru specia ovine/caprine, la 15 septembrie a fost finalizat controlul în teren. Din totalul de 16.773 de animale raportate au fost confirmate în teren 13.582“, a explicat Corina Grecea, purtătoarea de cuvânt a APIA.
Şi fermierii care deţineau vaci au încercat să păcălească legea, însă aceştia au declarat în plus doar zece animale, după cum arată statisticile APIA Olt. În total, se vor acorda ajutoare pentru 16.606 vaci. „Pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. În ceea ce priveşte prima pe cap de animal specia ovine/caprine, în plus faţă de controlul administrativ, s-au efectuat o verificare la faţa locului şi un supracontrol pe un eşantion de 1% din exploataţii-le controlate în teren. În urma controlului la faţa locului, au fost găsite 84% dintre animale“, se arată într-un comunicat de presă transmis de APIA la nivel naţional.

Mai puţine subvenţii

Mulţi dintre fermierii care au declarat animale în plus au recurs la această metodă în primul rând din cauza modificării regulilor de acordare a sprijinului financiar. Anul acesta, doar crescătorii care deţin minimum trei vaci, 50 de oi sau 25 de capre mai primesc ajutor de la stat, în timp ce anul trecut subvenţia se acorda indiferent de numărul animalelor deţinute de micii fermieri.
În Olt sunt, în prezent, 47.000 de bovine, dintre care 26.000 de vaci şi juninci, iar prima de la stat se va da pentru aproximativ 16.000 dintre acestea. Numărul total al oilor şi caprelor din Olt este de 3.800.000, însă fermierii primesc subvenţie doar pentru aproximativ 13.000 dintre ele.
Crescătorii de animale care au depus cererile de subvenţie nu ştiu, deocamdată, câţi bani vor primi de la stat sub formă de ajutor. Ei aşteaptă o hotărâre de guvern care să specifice valoarea sprijinului financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU